Crkva sv. Romualda i Svih svetih

Toranj crkve na Kozali jako oštećen, ali novca za sanaciju još nema

Ljiljana Hlača

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Zaštitna ograda i znak upozorenja zasad su jedino što možemo učiniti dok se ne namaknu sredstva za sanaciju i ne definira tehnologija obnove, kaže vlč. Piotr Modrzejewski



Toranj crkve sv. Romualda i Svih svetih na Kozali, nezaobilazan detalj na vedutama Rijeke, oštećen je. Stoga je oko njega, a tome je više od godinu i pol dana – postavljena zaštitna ograda, skela i znak upozorenja, da postoji opasnost od pada predmeta. 


    – To je za sada jedino što možemo učiniti dok se ne namaknu sredstva za njegovu sanaciju te ne definira tehnologija obnove, veli nam vlč. Piotr Modrzejewski, voditelj Ureda za gradnje i nadbiskupijska dobra Riječke nadbiskupije. 


    Baš nekako u vrijeme izdavanja djela »Međuratna arhitektura Rijeke i Sušaka« koja ukazuje na lijepe graditeljske primjerke 20. stoljeća, svako toliko ovakvi slučajevi ukazuju na stanje tih zdanja s potpisom, za čiju sanaciju treba izdvojiti poprilična sredstva. 



Popucala stakla 


       I unutrašnjost tornja je dosta derutna. Do vrha (visina tornja je 60-ak metara) vode spiralne drvene stepenice kojima bi dobro došla obnova, kao i popravak prozorskih okna. Zbog polomljenih stakla na prozorskim oknima u zvoniku su svoje novo stanište pronašle ptice. Zanimljivo da se u tornju nalazi metalno postolje za lift. No, projekt lift, koji je trebao olakšavati dolazak na vrh zvonika, nikada nije realiziran zbog nedostatka novaca.    


Dogodine uz državnu pomoć 


       Dobra je vijest da će Odjel s obzirom na kulturno-povijesnu vrijednost crkve Sv. Romualda i svih svetih, kao i činjenicu da je cijeli sakralni kompleks zaštićeno kulturno dobro, podržati prijedlog Riječke nadbiskupije da se crkva uvrsti u Program zaštitnih radova za 2016. godinu, koje financira Ministarstvo kulture RH.





    – Statika tornja (toranj je izgrađen 1934. godine, prema zamisli arhitekta Bruna Anghebena), nije narušena, no zbog utjecaja vlage nerijetko oko zvonika nailazimo na odlomljene komade. Crkva je izgrađena od kamena, ali budući da je toranj došao kasnije na red i više nije bilo novca da se nastavi s tim materijalom, on je napravljen od betonskih ploča. A ploče su nešto slabije otpornije od kamena i podložnije vremenskom utjecaju. Po konstrukciji tornja vide se pukotine, njegova oplata vidno propada, kaže vlč. Piotr Modrzejewski. 


    Na upit koliko bi prema njegovim procjenama sanacija mogla iznositi naš sugovornik kaže da bez milijun i pol kuna, a možda dva tu se neće ništa postići. Iako sanacija zvonika spada u prioritete Riječke nadbiskupije, konkretni se datumi za početak radova za sada ne navode. 


    Riječki konzervatori su upoznati s problemom vezanim za tehničko odnosno građevinsko stanje zvonika. 


    – Vizualnim pregledom s tla uočeno je da vijenac zvonika, koji je izveden u armiranom betonu ima građevinska oštećenja. S vijenca otpadaju dijelovi betonske konstrukcije, što prema pretpostavci izaziva korozija, odnosno oštećenja i propadanje armature, odgovaraju u Konzervatorskom odjelu. 


    – Konstatirano je da je potrebno sanirati sadašnja oštećenja armirano betonske konstrukcije te ujedno zaustaviti proces korozije armature. Dogovoreno je da Riječka nadbiskupija kao vlasnik kulturnog dobra treba angažirati stručnjaka za povijesne armirano betonske konstrukcije, koji bi na temelju detaljnog pregleda i ispitivanja stanja armirano betonske konstrukcije predložio mjere tehničke sanacije. Na temelju Izvješća o stanju konstrukcije i prijedlogu mjera tehničke sanacije Konzervatorski odjel u Rijeci utvrdit će posebne uvjete za sanaciju. Do danas Riječka nadbiskupija nije Konzervatorskom odjelu dostavila traženo izvješće, niti očitovanje o daljnjim namjerama, navode u Konzervatorskom odjelu.