Nadležni pobijaju tvrdnje majke dječaka

Tobogan siguran za uporabu, nije jasno kako se dječak ozlijedio

Barbara Čalušić

Žao nam je zbog ozljede koju je pretrpio dječak i traume koju prolazi, no ne možemo dovesti u vezu njegovu ozljedu i stanje tobogana pregled kojega je pokazao da je siguran – kažu u Gradu Rijeci



RIJEKA  Tobogan na plaži Vila Nora na Kantridi siguran je za uporabu, poručuju iz Grada Rijeke nakon što je jučer obavljen pregled te sprave kojem su prisustvovali predstavnici Grada Rijeke i Parkova plus Rijeka, tvrtke koje održava čeličnu konstrukciju tobogana te Hauslera iz Viškovo, koji održava drvena gazišta i vodoinstalacije tobogana. Ustanovljeno je da su čelični elementi tobogana, počevši od nosive konstrukcije preko korita te ograde i penjalice s gazištima sigurni za uporabu. Isto tako, utvrđeno je da je slavina na pritisak s ispusnom perforiranom cijevi u ispravnom stanju te zalijeva korito tobogana čime je spriječeno pregrijavanje korita tobogana.



I dalje ne razumijem što se moglo dogoditi na tom toboganu: bila sam u blizini, sve je bilo u redu i odjednom je moj sin zadobio takvu ozljedu, rekla nam je jučer Tatjana Raste Božić, majka dječaka koji je spuštajući se niz tobogan na plaži Vila Nora na Kantridi ostao bez dijela prsta. Majka i dalje sumnja da je na toboganu, koji je jučer proglašen sigurnim za uporabu, moralo biti nešto na što se ozlijedio desetogodišnjak.– Ne znam, možda je netko nešto postavio. Antonio se pomalo oporavlja od šoka pa mi je danas rekao da se toboganom spuštao na guzu i kad je došao do dna već je vidio što mu se dogodilo. To smo rekli i policiji. Što je tu je, povratka nema, a najvažnije mi je da moje dijete od ovog događaja ne trpi nikakve psihičke posljedice, dodala je Raste Božić.Potvrdila je da ju je jučer osobno nazvao riječki gradonačelnik, a kako teče oporavak njezinog sina kojem je u nedjelju zbog ozljede amputiran vrh četvrtog prsta lijeve ruke, više će znati danas nakon prve kontrole u dječjoj bolnici na Kantridi.


Iz Grada Rijeke ističu da temeljem ugovora održavaju plaže u sklopu kojih je i plažna oprema te stručne osobe konstantno nadziru i obilaze plaže te kontroliraju plažnu opremu. Posebno ističu da se tobogani na plažama pregledavaju s posebnom pažnjom, a jučer je izvršen dodatni, poseban pregled.– Žao nam zbog ozljede koju je pretrpio dječak i traume koju prolazi on i njegova obitelj, no zaista se ne može utvrditi što se i kako dogodilo odnosno ne možemo dovesti u vezu dječakovu ozljedu i samo stanje tobogana. Tijekom pregleda tobogana održanog nakon nesreće u kojoj je dječak ozlijeđen nije bilo vidljivo na koji je način moglo doći do ozljeđivanja pri uobičajenoj uporabi tobogana, poručuju iz Grada Rijeke. Dodaju da su i na toboganu plaže Vila Nora od početka sezone kupanja, dakle prije nego što je prošle nedjelje ozlijeđen dječak, uklonjene  četiri oštećene drvene obloge gazišta i zamijenjene novim, a popravljena je i čelična pojasnica na kojoj je nastalo iskrivljenje i napuknuo var.Iz Ureda Grada posebno naglašavaju da gradonačelnikov privatni Facebook profil na kojem mu se obratila majka dječaka koji je ozlijeđen na toboganu Vile Nore, nije službeni kanal komunikacije, a gradonačelnik na svom Facebook profilu nije aktivan svakodnevno.– Unatoč tome, nastoji odgovoriti na što više upita koji stižu putem društvenih mreža pa je tako, nakon što je primio poruku majke ozlijeđenog dječaka, gospođu nazvao telefonom. Isto tako, gradonačelnik se u dječjoj bolnici na Kantridi raspitao o zdravstvenom stanju dječaka i zadobivenim ozljedama, poručuju iz Ureda Grada.