Odluka idući tjedan

Tko će naslijediti Senku Šubat? Devet kandidata u utrci za načelnika PU primorsko-goranske

Slavica Kleva

Tko će naslijediti dosadašnju načelnicu PU Primorsko-goranske Senku Šubat, znat će se uskoro / Snimio Silvano JEŽINA

Tko će naslijediti dosadašnju načelnicu PU Primorsko-goranske Senku Šubat, znat će se uskoro / Snimio Silvano JEŽINA

Svi kandidati su dugogodišnji stručni policijski kadrovi. Odluka će biti donesena nakon razgovora s kandidatima koji će se održati  4., 5. i 6. rujna u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova



RIJEKA Tko će biti novi načelnik Policijske uprave primorsko-goranske koja brine o sigurnosti gotovo 300 tisuća stanovnika u petoj po veličini županiji u Hrvatskoj, bit će uskoro poznato, no riječ je o kandidatima koji su u svojim sektorima i djelokrugu rada i u dosadašnjem radu postigli izvanredne uspjehe.


Od nekih dvadesetak imena koja su se u javnosti provlačila u zadnje vrijeme, pred povjerenstvo MUP-a će izaći i razgovarati devetero kandidata, što nam je i službeno potvrdila glasnogovornička služba u MUP-u.


Kandidaturu su potvrdili sadašnji zamjenik načelnice PU primorsko-goranske Jasmin Brkljača, zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka Marinko Marjanović, načelnik sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske Željko Kruneš, načelnik Sektora za granicu Damir Štimac, bivši načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar, načelnik Prometne policije Robert Tometić, te sadašnji načelnik ličko-senjske Policijske uprave Ante Podnar.




Neslužbeno doznajemo da su kandidati i Stipica Baškarad, pomoćnik za krim poslove u Drugoj policijskoj postaji i Zdravko Matijašić, također policijski službenik u Odjelu nadzora organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske, no, nažalost zbog njihove zauzetosti nismo mogli dobiti povratnu informaciju i potvrdu o kandidaturi.


Interni oglas


– Simbolično, poklopilo se s početkom nove školske godine, ali 4., 5. i 6. rujna u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu održat će se razgovori s kandidatima koji su se prijavili na interni oglas za obnašanje odgovorne, važne i javne funkcije, načelnike polcijskih uprava, pa tako i za načelnika Policijske uprave primorsko-goranske.  



Kandidati i kandidatkinje koji su se prijavili na natječaj morali su proći testiranje i razgovor s povjerenstvom čije članove je imenovao ministar. Povjerenstvo potom sačinjava rang listu kandidata koju uz izvješće o provedenom postupku dostavlja glavnom ravnatelju policije nedavno imenovanom Nikoli Milini, a on će potom ministru predložiti kandidate za imenovanje na petogodišnji mandat, glavne su odrednice procedure koja je u samom finišu.



Dosadašnju prvu ženu riječke policije, načelnicu Policijske uprave Senku Šubat,  zamijenit će neko novo (staro) ime jer kandidati koji su se prijavili za mjesto načelnika, svi odreda su dugogodišnji vrsni i stručni policijski kadrovi, s dugogodišnjim policijskim iskustvom, svatko od kandidata ostavio je traga u svom djelokrugu rada koji je i do sada obnašao, vodio i upravljao, uz dakako, ispunjavanje onih osnovnih preduvjeta da bi se uopće mogli kandidirati.


Osim fakultetske naobrazbe, uvjeti za sva radna mjesta su najmanje 15 godina radnog iskustva u policijskim poslovima, od čega najmanje 10 godina na rukovodećim pozicijama te položeno ili stečeno zvanje policijskog savjetnika.


Prošli pismeni


Razgovori će se obaviti sa svima koji su na samom početku natječaja već prošli pismeni dio ispita, a u MUP-u nam je potvrđeno, razgovore očekuje devet kandidata što se odnosi na riječku policijsku upravu.


Očekivali smo da ćemo bez većih poteškoća dobiti listu kandidata koji su »prošli« pismeno testiranje, s obzirom da su na posljednjem internom oglasu za popunjavanje čelnih funkcija u PU primorsko-goranskoj  prije gotovo pet godina kandidati, kao i funkcije za koje su se natjecali, bili javno dostupni podaci.



Što se drugih policijskih uprava tiče, natječajem se traže načelnici u zagrebačkoj, osječko-baranjskoj, istarskoj, dubrovačko-neretvanskoj, karlovačkoj, sisačko-moslavačkoj, šibensko-kninskoj, vukovarsko-srijemskoj, zadarskoj, bjelovarsko-bilogorskoj, brodsko-posavskoj, koprivničko-križevačkoj, krapinko-zagorskoj, ličko-senjskoj, međimurskoj, varaždinskoj i virovitičko-podravskoj Policijskoj upravi. Najviše kandidata za načelničko mjesto, njih dvanaest , prijavilo se u krapinsko-zagorskoj PU, slijede karlovačka i osječko-baranjska PU s jedanaest kandidata. Najmanje ih se prijavilo u dubrovačko-neretvanskoj, samo troje kandidata. Ministar Davor Božinović prilikom  raspisivanju natječaja za načelnike policijskih postaja naglasio je da će rezultati rada, stručno znanje, praćenje suvremenih trendova te iskustvo biti ključni kriterij napredovanja.



No, u međuvremenu je na snazi nova zakonska regulativa koja se i primjenjuje, a razlog leži u činjenici da se pozivanje kandidata na testiranje, razgovore, provjere i rezultati svih provedenih postupaka provode sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka. Pa shodno takvoj zakonskoj regulativi Ministarstvo unutarnjih poslova ne objavljuje osobne podatke kandidata javno, već svaki kandidat može pristupiti isključivo svojim rezultatima putem OIB-a, a i mi smo  putem telefona osobno kroz razgovor s većinom kandidata dobili potvrdu o kandidaturi.