Svečano potpisivanje ugovora

Tjedan Porina u Rijeci: U Centru Zamet se radi punom parom da bi do petka sve bilo spremno

Ivana Kocijan

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

RIJEKA Svečanim potpisivanjem triju ugovora u Salonu Grada Rijeke te isticanjem zastave Porina na zgradi gradske uprave Grada Rijeke, danas je službeno započeo Tjedan Porina u Rijeci. Prvi su ugovor o suradnji potpisali gradonačelnik Vojko Obersnel u ime Grada Rijeke i predsjednik Unisona Goran Končar u ime Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza. Ugovor između Turističke zajednice grada Rijeke i Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza potpisali su Petar Škarpa i Goran Končar koji je potpisao i ugovor o suradnji s tvrtkom Rijeka 2020 koji je potpisom ovjerila i njezina direktorica Emina Višnić.Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je glazbena nagrada Porin, čija će 26. dodjela biti održana u petak u Centru Zamet, jedno od najvažnijih događanja u glazbenoj industriji Hrvatske.

Uvertira u 2020.




– Veseli me što se Porin vratio u Rijeku nakon šest godina. Iako danas formalno počinje Tjedan Porina u Rijeci, u Centru Zamet se već nekoliko dana punom parom radi kako bi do petka sve bilo spremno za izvrsnu produkciju. U kontekstu činjenice da će Rijeka sljedeće godine biti Europska prijestolnica kulture, ovogodišnji je Porin uvertira u sve ono što će nas čekati sljedeće godine u okviru ovog velikog projekta. Rijeka ima poseban stil koji se očituje i u glazbenom ukusu, barem kada je vezan uz ono što mi kao gradska uprava organiziramo. Zahvaljujući mojem neslužbenom savjetniku koji ima dobar nos, uspijemo biti korak ispred i pogoditi neke stvari; Vojko V koji je nastupao na dočeku 2019., sada ima šest nominacija za Porin, a lani je na Dan žena u Rijeci nastupala Mia Dimšić koja je prošle godine također pomela konkurenciju na Porinu. Centar Zamet izuzetno je akustičan i dobar za ovakva događanja. Potrudit ćemo se biti dobri domaćini i da Porin bude jedna od naših aktivnosti kojima ćemo promovirati Rijeku kao domaćina Europske prijestolnice kulture 2020., rekao je Obersnel.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, istaknuo je da se Rijeka se u posljednjih šest godina puno promijenila u turističkom smislu. – Vjerujem da će svi koji budu gledali Porin na malim ekranima i sudionici svečanosti biti i više nego zadovoljni. Nadam se da će Porin ostati u Rijeci i nakon 2019. i 2020., rekao je. I Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, nije skrivala sreću i zadovoljstvo činjenicom da su brojne institucije vezane uz Porin prepoznale ne samo Rijeku, nego i kontekst EPK, kao relevantan kontekst za organizaciju najveće glazbene manifestacije u Hrvatskoj. – Zahvaljujem kolegama na sjajnoj suradnji koju danas formaliziramo, i što nam pomažu u promociji samog projekta. Posebno se veselim sljedećoj godini kada će se službenom programu EPK pridružiti i dodjela Porina, rekla je.

Godina rekorda


Goran Končar, predsjednik Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza, rekao je kako je titula europske prijestolnice kulture iznimna čast i velika obveza te kako je ta čast došla u pravi grad i u prave ruke. Također, podsjetio je kako je Rijeka grad u kojem su živjeli i djelovali Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo i Ivo Maček te grad koji je imao jedan od prvih disco klubova i prvih jazz klubova na ovom području.– Rijeka je grad bogate, jedinstvene tradicije. Drago mi je da se Porin vratio u Rijeku te čast i zadovoljstvo štoa će biti u programu EPK 2020, dodao je.Ivana Martinac, glavna tajnica Porina, podsjetila je da je ova godina bila rekordna po prijavama.– Bilo je 2007 prijava, za album godine bile su 104 nominacije, za pjesmu godine 272 nominirane su pjesme, a među nominiranima su 72 nakladnika, istaknula je.