Vrijedan uspjeh riječkih liječnika

Tisućita transplantacija bubrega u KBC-u Rijeka

Hina

Ministar Ostojić podsjetio je kako je upravo u Rijeci još 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima, koja je riječko zdravstvo svrstala u sam vrh svjetske medicine



RIJEKA/ZAGREB – U Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Rijeci prošle je noći obavljena tisućita transplantacija bubrega, što je vrhunski rezultat i potvrđuje uspjeh stručnjaka tog centra, na čemu je multidisciplinarnom transplantacijskom timu za bubrege i svim djelatnicima bolnice, koji na bilo način sudjeluju u tom programu, čestitao ministar zdravlja Rajko Ostojić, priopćilo je danas Ministarstvo zdravlja.


Ministar Ostojić podsjetio je kako je upravo u Rijeci još 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima, koja je riječko zdravstvo svrstala u sam vrh svjetske medicine.


U priopćenju se ističe da je riječki KBC danas Referentni centar za transplantaciju bubrega Ministarstva zdravlja i jedna od ustanova s najrazvijenijim donorskim programom.Također, Primorsko-goranska županija jedna je od vodećih u Hrvatskoj po broju darivatelja organa zahvaljujući profesionalnim nastojanjima djelatnika bolnice i svijesti građana o važnosti darivanja organa.

Ministarstvo zdravlja navodi da je od prve transplantacije 1971. počeo intenzivni razvoj transplantacijskog programa u nas, da se danas u Hrvatskoj obavi više od 200 transplantacija bubrega na godinu, od čega od 30 do 40 u riječkome KBC-u, te da je Hrvatska u transplantaciji i darivanju tog organa sada vodeća zemlja u svijetu.




Zahvaljujući porastu broja darivatelja, kvalitetnim stručnjacima u našim bolnicama i dobrom organizacijskom modelu, hrvatski pacijenti danas najkraće u svijetu čekaju presađivanje bubrega. U 2012. presađen je 231 bubreg, u prva dva mjeseca ove godine 43 bubrega, a na transplantaciju tog organa u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.