Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
23. veljače 2020.
Vrijedan uspjeh riječkih liječnika

Tisućita transplantacija bubrega u KBC-u Rijeka

Foto. S. Drechsler
Foto. S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2013. u 16:05 2013-04-17T16:05:00+02:00

Ministar Ostojić podsjetio je kako je upravo u Rijeci još 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima, koja je riječko zdravstvo svrstala u sam vrh svjetske medicine

RIJEKA/ZAGREB – U Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Rijeci prošle je noći obavljena tisućita transplantacija bubrega, što je vrhunski rezultat i potvrđuje uspjeh stručnjaka tog centra, na čemu je multidisciplinarnom transplantacijskom timu za bubrege i svim djelatnicima bolnice, koji na bilo način sudjeluju u tom programu, čestitao ministar zdravlja Rajko Ostojić, priopćilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ministar Ostojić podsjetio je kako je upravo u Rijeci još 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima, koja je riječko zdravstvo svrstala u sam vrh svjetske medicine.

U priopćenju se ističe da je riječki KBC danas Referentni centar za transplantaciju bubrega Ministarstva zdravlja i jedna od ustanova s najrazvijenijim donorskim programom.
Također, Primorsko-goranska županija jedna je od vodećih u Hrvatskoj po broju darivatelja organa zahvaljujući profesionalnim nastojanjima djelatnika bolnice i svijesti građana o važnosti darivanja organa.

Ministarstvo zdravlja navodi da je od prve transplantacije 1971. počeo intenzivni razvoj transplantacijskog programa u nas, da se danas u Hrvatskoj obavi više od 200 transplantacija bubrega na godinu, od čega od 30 do 40 u riječkome KBC-u, te da je Hrvatska u transplantaciji i darivanju tog organa sada vodeća zemlja u svijetu.

Zahvaljujući porastu broja darivatelja, kvalitetnim stručnjacima u našim bolnicama i dobrom organizacijskom modelu, hrvatski pacijenti danas najkraće u svijetu čekaju presađivanje bubrega. U 2012. presađen je 231 bubreg, u prva dva mjeseca ove godine 43 bubrega, a na transplantaciju tog organa u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.