Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Milijunska ulaganja

Tijekom ovog ljeta čak 46 škola u PGŽ postaje - gradilište

Foto:  V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 14:17 2019-07-15T14:17:21+02:00

Radi se o 18 osnovnih i 23 srednje škole te 5 učeničkih domova čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, a riječ je o sanacijama centralnog grijanja, sanitarnih čvorova, sanacijama krovova, uređenjima unutrašnjih i vanjskih prostora, sanacijama fasada i pročelja, izmjenama vanjske stolarije, sanacijama elektroinstalacija

RIJEKA - Čak 46 školskih objekata čiji je osnivač Primorsko-goranska županija tijekom ljetnih mjeseci postaje gradilište, a radi se o 18 osnovnih i 23 srednje škole te 5 učeničkih domova. Kako bi se planirali radovi realizirali, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, Županija je provela 14 postupaka nabava, a nakon provedenih nabava i sklapanja ugovora otvorena su 52 gradilišta. Riječ je o radovina na sanacijama centralnog grijanja, sanacijama sanitarnih čvorova, izmjenama vanjske stolarije, sanacijama krovova i krovnih pokrova, uređenjima unutrašnjih prostora, uređenjima vanjskih prostora, sanacijama fasada i pročelja, sanacijama elektroinstalacija te sanaciji dimnjaka.

Kapitalni projekti

- Sveukupna ulaganja u ovoj godini za realizaciju kapitalnih projekata i investicijskog održavanja škole iznose oko 28 milijuna kuna. Osim investicijskog održavanja krenuli su ili su u pripremi i kapitalni projekti, a riječ je o tri osnovne škole te izgradnji školske sportske dvorane Medicinske škole koja će započeti u ovoj godini. Za sve planirane radove, opremu i usluge pri realizaciji kapitalnih projekata i planova investicijskog održavanja ustanova školstva provedeno je ukupno 7 postupaka javne nabave i 22 postupka jednostavnih nabava, a svi radovi izvodit će se tijekom ljetnih mjeseci, ističe pročelnica.

Među kapitalnim projektima je započeti projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Jelenje Dražice u Dražicama s izgradnjom školske sportske dvorane koji Primorsko-goranska županija realizira u suradnji s Općinom Jelenje. Ukupna vrijednost projekta iznosi 39,5 milijuna kuna, a Županija provedbu projekta sufinancira s udjelom od 60 posto. Novi projekt Županije je dogradnja OŠ Dr. Andrije Mohorovičića Matulji koji se realizira u suradnji s Općinom Matulji, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 12 milijuna kuna, od čega Županija osigurava 50 posto.

- Županija tijekom 2019. godine ugovara i financira sanaciju sustava klimatizacije dvorane Doma sportova OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice koja obuhvaća izvođenje radova i nabavu nove opreme, procijenjena vrijednost provedbe iznosi oko 750 tisuća kuna. Također, po provedenim postupcima nabave sklopljeni su ugovori o nabavi opreme, odnosno školskog namještaja, računalne i ostale uredske opreme, klima uređaja i videonadzora i to za potrebe 12 osnovnih i 23 srednje škole kojima je Županija osnivač. Ukupna vrijednost te opreme je nešto više od milijun kuna, a u tijeku je i provedba postupaka nabave kombi vozila za prijevoz učenika u OŠ Ivanke Trohar Fužine i OŠ Klana koje financira Županija s iznosom od 400 tisuća kuna, navodi pročelnica.

Regionalni centri kompetentnosti

Županija, dodaje, s iznosom od pola milijuna kuna financira i uslugu izrade projektne dokumentacije za ulaganja u infrastrukturu i opremu srednjim školama koje sudjeluju u projektu razvoja Regionalnih centara kompetentnosti. Riječ je o Ugostiteljskoj školi Opatija s partnerima Srednjom školom Antuna Barca Crikvenica, Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir Krk te Srednjom školom Ambroza Haračića Mali Lošinj, kao i o Medicinskoj školi Rijeka te Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi.
- Izrađena je kompletna projekta dokumentacija za sve buduće centre, sa svom pripadajućom zahtjevnom ostalom dokumentacijom koja je predana na suglasnost Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Primorsko-goranska županija je u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom pripremila svu potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a za povlačenje sredstava za uređenje i opremanje budućih Regionalnih centara kompetentnosti, zaključuje Stilin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.