Nije (ne)uobičajeno

Tijekom noći na riječkom području zabilježena još dva potresa. O čemu ovisi jeste li ih osjetili?

Ingrid Šestan Kučić

foto Reuters

foto Reuters

Dojava o štetama nema, naime, ta jačina potresa ni ne prouzrokuje štete, a primjerice na Velebitu ili Dinari takvi su potresi uobičajeni i na njih nitko ne reagira, navodi dežurni seizmolog Tomislav Fiket



Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske jučer su u 11 sati i 35 minuta zabilježili umjeren potres s epicentrom kod Jadranova. Magnituda je potresa iznosila 3.4 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV-V stupnja MCS ljestvice. Oko 22.40 sati na riječkom se području osjetio novi potres magnitude 3,3 stupnja po Richteru s epicentrom 15 kilometara od Rijeke. EMSC izvještava da su kasnije tijekom noći uslijedila još dva potresa – u 3.04 sata magnitude 2.9, te u 5.24 sata jačine 2.2, koji su se najjače osjetili na području Selca i Crikvenice.


Prema riječima dežurnog seizmologa Tomislava Fiketa, riječ je o umjerenim potresima koji su se osjetili u užoj okolici, a Seizmološka je služba zabilježila i nekoliko poziva građana.


– Nije riječ o neuobičajenoj pojavi, jer u Hrvatskoj se na godišnjoj razini zabilježi sedam tisuća potresa. Dojava o štetama nema, naime, ta jačina potresa ni ne prouzrokuje štete, a primjerice na Velebitu ili Dinari takvi su potresi uobičajeni i na njih nitko ne reagira – kaže Fiket. Dodajući kako se riječko i zagrebačko područje često spominju kao područja sklona potresima, Fiket objašnjava da je to tako jer se radi o naseljenim mjestima s većim brojem stanovnika, od kojih dio osjeti podrhtavanje tla.




– Radi se o područjima guste naseljenosti pa stanovnici reagiraju. Osjet potresa ovisi o tome na kakvoj se podlozi netko u tom trenutku nalazi te što radi, odnosno miruje li. Primjerice u noći s ponedjeljka na utorak u 3 sata i 4 minute zabilježili smo umjeren potres s epicentrom u podmorju Pelješca kraj mjesta Drače. Magnituda je potresa iznosila 3.3 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom IV stupnja MCS ljestvice. Dakle, gotovo iste jačine kao u Jadranovu, no dojave građana o tom potresu nismo primili – ističe Fiket.