Obistinile se najave

Tihomir Čordašev smijenjen s čela Gradskoga vijeća Grada Rijeke

Damir Cupać

Tihomir Čordašev / Snimio Ivica TOMIĆ

Tihomir Čordašev / Snimio Ivica TOMIĆ

Smijenjen je s 19 glasova za, dok je 17 vijećnika bilo protiv smjene. Njegovo mjesto privremeno je preuzeo Oskar Skerbec, do izbora novoga predsjednika, a to će biti Andrej Poropat iz HNS-a kojemu je pomoć pri izboru obećala Lista za Rijeku



RIJEKA Tihomir Čordašev iz Akcije mladih smijenjen je s mjesta predsjednika Gradskoga vijeća s 19 glasova za, dok je 17 vijećnika bilo protiv. Njegovo mjesto privremeno je preuzeo Oskar Skerbec, do izbora novoga predsjednika, a to će biti Andrej Poropat iz HNS-a kojemu je pomoć pri izboru obećala Lista za Rijeku.


U ime predlagatelja Ana Trošelj (PGS) navela je da je inicijativa za smjenom predsjednika Gradskoga vijeća Tihomira Čordaševa (Akcija mladih) motivirana zbog toga što njegov rad šteti ugledu gradskoga parlamenta.


– To je politička funkcija i naša je ocjena da aktualni predsjednik više ne uživa povjerenje većine vijećnika. Legitimno je to provjeriti, navela je Trošelj.




Josip Ostrogović (HDZ) ocijenio je da je obrazloženje deplasirano u vezi s nesazivanjem sjednica, ali i u slučaju gdje ga se proziva zbog gradskoga vijećnika Veljka Balabana iz Živog zida.


– Problem je u tome što se predsjedniku zamjera što je omogućio da vijećnici slobodno iznose stavove. Riječ je o udaru na demokraciju. Mogli ste reći da imate dovoljno glasova jer će vas podržati Hrvoje Burić i to je istina. U Gradsko vijeće želi se opet uvesti jednoumlje. Moja jedina zamjerka Čordaševu je što danas nije sankcionirao gradonačelnika Obersnela koji je poručio kolegi Zvonimiru Peraniću da kreten ostaje kreten, kazao je Ostrogović.


Sandro Vizler (HNS) naglasio je da je njega sram kada se ne sazove sjednica, a primi se naknada.


– Čordašev je izabran voljom većine i nadam se da će biti smijenjen. To je legitimno. Osobu koja je predložena za novoga predsjednika se naziva uhljebom. Znači li to da je i Čordašev uhljeb. On je u početku imao našu podršku i postepeno ju je gubio. Zreli smo za promjene, a treba izbjeći izbore jer su gradovi umorni od njih, ocijenio je Vizler.


Podržao ga je Vojko Braut (SDP) koji je uvjeren da je Vijeće opterećeno dubokim podjelama i da se više razmišlja o prepucavanjima nego o građanima.


Andrej Briščik (Akcija mladih) ne dvoji da su razlozi za smjenom koji su navedeni deplasirani.


– U obrazloženju su navedene neistine i laži. Jedina je istina da je smjena rezultat nove koalicije SDP-HNS-Hrvoje Burić, a koja je uvjetovana radnim mjestima. Gradonačelniku Obersnelu svaka čast na tome što je izmanipulirao Gradsko vijeće, a to je mogao jer je HNS uhljebska stranka, poručio je Briščik. Vizler mu je odgovorio da je Akcija mladih interesna skupina koja je izgradila poluilegalno poslovno carstvo vodeći školu stranih jezika i ugostiteljski objekt. Briščik je podsjetio da je HNS u kampanji bio žestok protivnik Vojku Obersnelu, a da njegov protukandidat utihnuo nakon što je riješio egzistencijalno pitanje.