Stigao u Rijeku

Teško bolesni hrvatski državljanin deportiran iz Danske, smješten u riječki hospicij

Mirjana Grce

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Danski socijalni radnici bili su upoznati s djelovanjem riječkog hospicija i kontaktirali su ga s pitanjem o mogućnosti smještaja čovjeka koji je, bez prihoda i mjesta stanovanja, zatečen u Kopenhagenu gdje je živio zadnje dvije godine, a posljednje je prebivalište imao u Hrvatskoj u Belišću



RIJEKA U riječki Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić« smješten je jedan beskućnik u terminalnoj fazi malignog karcinoma, hrvatski državljanin, deportiran iz Danske, iz Kopenhagena. Avionom iz Danske do Zagreba, pa rent a carom do riječkog hospicija, sve o trošku Danske, dopratilo ga je dvoje danskih socijalnih radnika, a uz osoblje hospicija predvođeno ravnateljicom s. Danijelom Orbanić kod prijema je bila i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo Janja Oklopčić. Taj teško bolestan čovjek, naime, posljednje prebivalište u Hrvatskoj ima u Belišću i tamošnji Centar za socijalnu skrb odradio je za njegov smještaj u riječki hospicij sve što je trebao.


– Riječ je o beskućniku, čovjeku koji je bez prihoda i mjesta stanovanja, i takav je zatečen u Kopenhagenu gdje je živio zadnje dvije godine. Za njegov slučaj doznali smo kada su nas zvali socijalni radnici iz Danske i tražili da surađujemo po pitanju njegovog zbrinjavanja. Osigurali smo mu zdravstvenu zaštitu, riješili potrebnu papirologiju, stupili u kontakt s riječkim hospicijem i rezultat toga je da je on danas ovdje smješten. Gospodin je naš državljanin i mi smo dužni pobrinuti se za njega s obzirom na njegovo teško stanje, a iz Danske je morao biti deportiran jer je tamo boravio ilegalno – objasnila je ravnateljica Oklopčić.



Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić« koncem siječnja iduće godine obilježit će pet godina djelovanja. Njegov je kapacitet 14 mjesta i do sada je skrbio za 1065 najteže oboljelih ljudi. Stalno je popunjen, štoviše ima i listu čekanja.




– Na smještaj se malo čeka, jer svaki je dan nepredvidiv. Najteži mjesec dosadašnjeg našeg rada bio je prošli rujan jer tada je u hospicij primljeno 40 novih bolesnika, a toliko ih je i umrlo – rekla je ravnateljica Orbanić.



Gospodinu je u Danskoj postavljena dijagnoza, tamo je i liječen da bi u konačnici odbio liječenje, a sada je u terminalnoj fazi bolesti, objasnio nam je Zvonimir Valeđić, glavni tehničar u riječkom hospiciju. Danski socijalni radnici bili su upoznati s postojanjem i djelovanjem riječkog hospicija i kontaktirali ga s pitanjem o mogućnosti smještaja toga čovjeka. Upućeni su na valpovački Centar za socijalnu skrb, i tako se priča pokrenula, a svi koji su bili angažirani oko njezinog »rješavanja« s takvim su se slučajem susreli prvi put.


– Već kod otvaranja hospicija rekli smo da će prioritet imati beskućnici, ne samo oni koji žive na području PGŽ-a, nego iz cijele Hrvatske. Zato je ovaj gospodin i primljen, i nije prvi beskućnik koji je primljen iz neke druge županije. Tako je i s braniteljima, a naravno svi bolesnici koji dolaze u hospicij moraju biti u terminalnoj fazi bolesti i imati uputnicu obiteljskog liječnika ili liječnika specijalista – objasnila je ravnateljica Orbanić.