Medijska pismenost

Terenska nastava u riječkoj medijskoj kući: Učenici OŠ Roč posjetili Novi list

Edi Prodan



RIJEKA – Učenici OŠ Roč, njih 40 u pratnji pet učiteljica te voditeljice terenske nastave Kristine Pavletić Prodan, posjetili su danas Novi list. Samom posjetu riječkoj medijskoj kući prethodili su odlazak u HNK Ivana pl. Zajca gdje su bili gosti na predstavi Kazališna čarolija u izvedbi Kreativnog tima Zajc, zatim obilazak podružnice Trsat Gradske knjižnice Rijeka, kao i samog Trsatskog svetišta.


Kako nam je istaknula Pavletić Prodan, dio je to planiranih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu terenske nastave, dok je odabir navedenih institucija bio povezan s nedavno završenim mjesecom knjige kao i s Noći kazališta.


Novi list je pak odabran kao najznačajnija medijska kuća u ovom dijelu Hrvatske u kojoj se tiskaju svi dnevnici od Zadra do Savudrije kao i zbog činjenice da je upravo Novi list lani verificirani od strane Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao jedna od rijetkih hrvatskih medijskih kuća spremnih za provedbu programa medijske pismenosti.




Učenici iz Roča su se upoznali s radom redakcije, načinom pisanja i uređivanja tekstova kao i s grafičkim oblikovanjem. U drugom dijelu posjete obišli su tiskarske pogone –  CTP sustav, rotaciju kao i pogon dorade.