Izborna skupština

Tei Mičić Badurina još jedan mandat na čelu PGS-a Rijeke

Tihana Tomičić

Foto: V. Karuza

Foto: V. Karuza

Stajat ćemo na poziciji građanske liberalne ljevice – kazala je Mičić Badurina i istaknula važnost EU izbora i preferencijalnog glasanja, u situaciji u kojoj je »HDZ beskrupulozan, a SDP posrnuo«



RIJEKA Tea Mičić Badurina dobila je podršku stranke za još jedan mandat na čelu PGS-a Rijeke, kao jedina kandidatkinja, na sinoćnjoj izbornoj skupštini. Ona je i kandidatkinja PGS-a na izbornoj listi Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament, a podršku je dobila na glavnoj poruci koja glasi:


– Rijeka je bila i ostala branik demokracije u Hrvatskoj. I grad u kojemu HDZ nikad nije bio na vlasti. A što se nas tiče, nikad ni neće. Jednako tako, ona vlada koja bude ugasila »3. maj«, neće biti prijatelj Rijeke, poručila je.


Mičić Badurina je istaknula da je riječki ogranak PGS-a ujedno i najaktivniji stranački ogranak, a stranka je, kako kaže, u zadnje četiri godine i bitno pomlađena.




– Trudimo se promijeniti percepciju političara, koja je nažalost poražavajuća, jer je Hrvatska država u kojoj se ne poštuje Ustav i u kojoj zakoni nisu za sve isti. Hrvatska je opterećena problematičnim političarima koji uopće ne misle da moraju snositi odgovornost za svoje postupke, a sve to predstavlja plodno tlo za jačanje ekstremno konzervativnih i populističkih opcija – kaže ona, dodajući da su PGS-ovci cijeli mandat reagirali na nedemokratske tendencije u društvu.



Na čelu riječkog ogranka- Tea Mičić Badurina


– Hodali smo za modernu kurikularnu reformu, za pravo na izbor, za ženska prava, za Istanbulsku konvenciju, za čisti Kvarner, za ukidanje mostarine, beskrompromisno i za »3. maj«. Hodali smo i hodat ćemo za slobodu i ljudska prava. Stajat ćemo na poziciji građanske liberalne ljevice – kazala je Tea Mičić Badurina. Istaknula je važnost europskih izbora i preferencijalnoga glasanja, posebno u situaciji u kojoj je »HDZ beskrupulozan, a SDP posrnuo«. Amsterdamska koalicija nastala je kao odgovor na nesposobnost vlasti, a cilj joj je Hrvatsku učiniti progresivnom zemljom ugodnom za život.


Komentirala je protekle izbore tijekom i sve zadnje četiri godine, a za lokalne izbore na kojima je PGS išao sa SDP-om kazala je da je to bio »veliki obrat«.– Prethodno, 15 godina smo proveli u opoziciji, a onda smo zaključili da jedino participirajući u vlasti zaista možemo nešto mijenjati. Stoga smo odlučili da nastupimo u koaliciji sa SDP-om, te smo dobili mjesto zamjenika gradonačelnika i samostalni klub. Nažalost, ovaj saziv Gradskog vijeća zasad se nije proslavio – atmosfera je bila kaotična, bavili smo se sobom, a sada se nadamo da će do kraja mandata biti manje politikantstva.

Predsjednik stranke Darijo Vasilić ističe da PGS uvodi nove, mlade ljude u rad, a istovremeno je stranka s 29-godišnjim kontinuitetom pouzdana za svoje birače i stabilna u svojim politikama. Nažalost, regionalizacija i decentralizacija Hrvatske još su uvijek samo san i daleko su od ostvarenja, te na tom polju ima još jako puno posla – rekao je Vasilić, tim više što ova Vlada i dalje sa svojim projektima zaobilazi ovu regiju. Promjenama zakona, ova regija je ostala samo lani bez oko 50 milijuna kuna, što je jako velik novac za male općine i gradove, upozorio je. Što se tiče sudjelovanja u Amsterdamskoj koaliciji, Vasilić je potvrdio da je to smjer i za buduće parlamentarne izbore.


– To je dugoročan projekt, jer se pokazalo da se bez udruživanja teško može prelaziti prag. Ako bi rejting ostao kakav je sada, na izborima za Sabor naš savez bi osvojio u svakoj izbornoj jedinici po bar jedan mandat, što bi bio fantastičan uspjeh za sve nas, i nadam se da će to biti poticaj našim strankama da ostanemo na okupu – rekao je Vasilić.



U Predsjedništvo PGS-a Rijeke izabrani su Ružica Balaban, Hana Beltrame, Božidarka Matija Čerina, Nasrin El Gharni, Nikolina Gulić, Toma Jelušić, Sanjin Kajba, Ana Kola Udvardi, Zoran Miličković, Branko Srdoč, Gordan Srok, Neven Tomašić i Jelena Zorić, a također i svi gradski i županijski vijećnici po funkciji. Među njima će se naknadno birati potpredsjednici.



Foto: V. Karuza