Smart City

Tehničke inovacije: Rijeka među pet pametnih gradova u Hrvatskoj

Aneli Dragojević Mijatović

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Rijeka se nalazi među pet pametnih gradova u Hrvatskoj, objavila je na svojim internetskim stranicama Financijska agencija, uz analizu rezultata poslovanja poduzetnika u pet pametnih hrvatskih gradova. Uz Rijeku, pametni gradovi su još i Dubrovnik, Jastrebarsko, Koprivnica i Pleternica. Obrazlaže se kako je u posljednjih pedesetak godina razvoja koncepta pametnih gradova u svijetu, oko 8 tisuća gradova »pretvoreno« u pametne gradove. Nizozemska je vodeća europska zemlja po broju pametnih gradova. Na području pak pet pametnih gradova u Hrvatskoj, u 2014. godini bilo je sjedište ukupno 7.151 poduzetnika. Od navedenoga broja, najviše je poduzetnika na području grada Rijeke (4.291), a najmanji je broj poduzetnika na području grada Pleternice (86).


Prema produktivnosti (prihodu po zaposlenom), na prvom su mjestu poduzetnici grada Koprivnice s 619 tisuća kuna, slijede poduzetnici grada Dubrovnika s 568 tisuća kuna, poduzetnici grada Rijeke s 565 tisuća kuna po zaposlenom, poduzetnici grada Jastrebarskog s 509 tisuća kuna po zaposlenom, te poduzetnici grada Pleternice koji imaju najmanju produktivnost rada od 348 tisuća kuna po zaposlenom. Prema pokazateljima ekonomičnosti ukupnog poslovanja, poduzetnici  Koprivnice iskazali su veću vrijednost u odnosu na ostale pametne gradove (105,89 posto), a vrijedi istaknuti da je i ekonomičnost ukupnog poslovanja poduzetnika grada Jastrebarskog (104,85 posto) bolja u odnosu na ekonomičnost poslovanja poduzetnika na razini RH (102,30 posto), navodi se u priopćenju. U razdoblju od 2010. do 2014. godine poduzetnici grada Dubrovnika jedini su iskazali trend rasta novostvorene vrijednosti. U istom promatranom razdoblju poduzetnici grada Rijeke ostvarili su u prosjeku najveću novostvorenu vrijednost u iznosu od 6,3 milijarde kuna.


Politika upravljanja


Riječki gradonačelnik Vojko Obresnel, kojeg smo zamolili za komentar, kaže da je sama ideja pametnih gradova već poprilično stara, a bazira se na činjenici da sve veći broj stanovnika živi u gradovima i da je kroz razne tehničke inovacije koje su nam dostupne, ali i kroz politiku upravljanja, potrebno primijeniti te inovacije kako bi se poboljšala kvaliteta života građana – pojašnjava Obersnel, dodajući da su, što se Rijeke tiče, tu primjerice pametni semafori, bežična internetska mreža, startup inkubator i drugi projekti.




– Vezano za podatke Fine, dao bih jednu primjedbu. U tim podacima nisu obrađene tvrtke koje nemaju sjedište u Rijeci, a tu posluju, obrti, državne institucije, jer da jesu, pokazatelji bi za Rijeku sigurno bili i bolji, s obzirom na veličinu i značaj našega grada, istaknuo je riječki gradonačelnik.



Najveća prosječna mjesečna neto plaća u 2014. godini obračunana je zaposlenima kod poduzetnika grada Dubrovnika i iznosila je 5.472 kuna, što je 12,2 posto više od iznosa prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (4.878 kuna). Veća prosječna mjesečna neto plaća od prosjeka na razini RH obračunana i zaposlenima kod poduzetnika grada Koprivnice (5.090 kuna), dok je zaposlenima kod poduzetnika grada Rijeke obračunana niža plaća od prosjeka na razini RH, za 102 kune (4.776 kuna). Najniža prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima kod poduzetnika u gradu Pleternici (3.125 kuna).



Iz Grada Rijeke još su i detaljnije pojasnili da su pametni gradovi oni koji koriste digitalne tehnologije kako bi se poboljšali učinkovitost i dobrobit za stanovnike, te kako bi smanjili troškove i potrošnju resursa. Pametnim gradom se smatraju oni gradovi koji poduzimaju inicijative u rješavanju problema na najmanje jednom od sljedećih šest područja: pametno upravljanje, pametni ljudi, pametno življenje, pametna mobilnost, pametno gospodarstvo i pametni okoliš. Rijeka je grad koji upravo to čini na svim područjima, primjenjujući suvremenu tehnologiju u želji postizanja optimalnih, dugoročno održivih učinaka – tumače u Gradu.


Riječki primjeri


Neki od primjera konkretnih riječkih projekata u svakom području su, što se tiče područja Uprave, transparentnost rada, eDemokracija, eSocijalni savjetnik, Tužibaba, gradska riznica. U području Ljudi je edukacija građana treće životne dobi za korištenje ICT-a, sufinanciranje informatike u O.Š., penzići.hr, stipendiranje učenika i studenata. U području Život su projekti u kulturi & sportu, socijalni program grada. Mobilnost: autobusi na plin, gradska kartica, upravljanje prometom, slobodna parkirna mjesta, prometno redarstvo. Gospodarstvo: CEKOM-i (3 komada), potpore poduzetništvu, Startup projekti (inkubator, microsoft software startup akademija, hakatoni). Područje Pametni okoliš uključuje Marišćinu, solarne kolektore, plinske autobuse itd.