Pothvat na moru

Tata dječačića koji se rodio na trajektu: ‘Pogledao sam kroz prozorčić i taman je mali zaplakao’

Barbara Čalušić

Foto Goran Kovačić PIXSELL / Walter Salković

Foto Goran Kovačić PIXSELL / Walter Salković

U stanu u creskoj ulici Ante Tentora tata Dražen i petogodišnji Robert strpljivo slažu puzzle od 5.000 dijelova, dok čekaju da stigne mama Dajana s malim Markom. Vrata su već okićena plavim mašnama i balonima, a krevetić spreman u zagrijanoj sobi



RIJEKA/CRES Na trajektu »Ilovik« na relaciji Merag – Valbiska rodio se dječak. Ta poslijeponoćna vožnja trajektom bila je organizirana – samo za njega. Točnije, za njegovu trudnu majku. Naime, nešto prije dva sata poslije ponoći , s petka na subotu, hitna medicinska služba na Cresu dobila je obavijest o trudovima rodilje. Djelatnici hitne najprije su pokušali organizirati dolazak helikoptera kojim bi mogla biti prebačena u Rijeku, ali to nije moglo biti dovoljno brzo izvedeno pa je u pomoć pozvana posada trajekta »Ilovik«.


Majka i dijete dobro


Organizirana je posebna plovidba, trajekt je isplovio nešto poslije tri sata poslije pola noći, ali trudnica nije mogla čekati na porod u KBC-u Rijeka. Dječak je odlučio na svijet doći ranije – još na trajektu, pa su majka i njezin novorođeni sin zajedno stigli u KBC Rijeka.


– Ako se porod uredno odvija, onda sve ide prirodnim putem – skromno nam je komentirala liječnica creskog Doma zdravlja dr. Mirna Knežević koja je porodila Cresanku čije dijete očito nije imalo strpljenja da svijet prvi put ugleda u riječkoj bolnici. Sretna mama i dječak na kraju su zajedno stigli vozilom creske hitne pomoći u riječko rodilište, a u Kliničkom bolničkom centru Rijeka poručuju da su majka i dijete dobro, ali nisu zainteresirani za razgovore sa znatiželjnim novinarima.




Za razliku od njih, doktorici Knežević neprestano zvoni telefon i, iako je ovaj vikend u pripravnosti, strpljivo odgovora na novinarska pitanja. Dr. Mirna Knežević jedna je od troje liječnika koji u sklopu creskog Doma zdravlja dežuraju u pripravnosti, zamjenjujući tako kao vanjski suradnici Zavoda za hitnu medicinu, tipične »hitnjake«.


– U subotu u dva ujutro stigao je poziv da imamo rodilju u trudovima. Krenulo je iznenada i morali smo hitno za Rijeku. Helikopter nije mogao poletjeti pa smo krenuli izvanrednim prijevozom trajektom. Na trajektu sam uvidjela da će porod ići brzo te da vjerojatno nećemo stići trudnicu prevesti do Rijeke. Moram priznati da je meni ovo kao liječnici prvi porod koji sam obavila i bit ću iskrena – još sam pod dojmom. Mama je bila jako hrabra i surađivala je, a sve se odvijalo prilično brzo pa je u našem vozilu na trajektu na svijet ubrzo došao zdravi dječak. Jako mi je drago da sam bila dio ovako lijepe priče koja je još jedan dokaz da se u našem zdravstvu događa i puno dobrih stvari – rekla je dr. Knežević.


Da bi creska mama i njezin sin sigurno i sretno stigli do riječkog rodilišta, osim dr. Knežević u subotu ujutro pobrinuli su se medicinska sestra Mirela Ilišin i vozač Ariano Šušić.


Sve prošlo u redu 


Važan dio ove sretne priče je i zapovjednik trajekta »Ilovik«, kapetan Ivica Martić na kojemu je s petka na subotu rođen zdrav dječak.


– Uvijek je dobar osjećaj kada možemo pomoći u hitnoj situaciji, a posebno kada sve dobro završi, kao u ovom slučaju – kaže kapetan Martić i objašnjava kako plovidbe izvan voznog reda, radi hitnih medicinskih slučajeva, nisu rijetkost za posade trajekata.


– Upravo iz tog razloga noćimo u luci Merag, kako bismo mogli pomoći u hitnim intervencijama, odnosno isploviti u što kraćem roku i prebaciti vozilo hitne pomoći s pacijentom s Cresa na Krk – kaže kapetan. Tako je bilo i prošle noći, kada je na brod stigao poziv da treba isploviti s kolima hitne pomoći koja prevoze trudnicu u riječki KBC radi poroda.


– Surađujemo s hitnom pomoći, policijom i vatrogascima, obično preko službe 112, koja nas je i ovoga puta nazvala, objasnivši da je riječ o komplikacijama pri porodu. Do dolaska kola hitne pomoći u Merag sve je već bilo spremno za isplovljavanje, tako da smo krenuli prema Valbiski odmah po ukrcaju, a u pratnji je, svojim osobnim vozilom, bio i suprug trudnice. Vrijeme je bilo lijepo, bonaca, tako da je plovidba prošla glatko, i za dvadesetak minuta već smo bili na drugoj strani. Do tada je već i porod bio gotov, taman negdje kad smo pristali u Valbisku. Ekipa hitne pomoći nam je rekla da je sve prošlo u redu, da su majka i dijete dobro, pa nam je to bio dodatni razlog za zadovoljstvo – kaže Martić, objašnjavajući kako su i on i njegovi kolege s broda bili zabrinuti, jer im je rečeno da se radi o kompliciranom porodu.


Uvijek spremni


– Na brodu je ipak bila liječnica i cijeli tim hitne pomoći pa smo vjerovali da će sve proći u redu. Posve bi druga priča bila da pacijentica nije putovala kolima hitne pomoći, nego osobnim automobilom. Zna se dogoditi, pogotovo ljeti, kada imamo puno putnika, da nekome na brodu pozli ili nešto slično, pa tada obično prvo pitamo ima li među ostalim putnicima liječnika ili medicinskih sestara. Osim toga, druga je mogućnost da se preko službe 112 povežemo s liječnicima, koji nam daju upute kako u određenim situacijama postupati. U ovom slučaju, s obzirom da je pacijentica putovala kolima hitne pomoći, pod nadzorom liječnice, nije bilo potrebe za tim. Relativno često se događa da plovimo zbog hitnih medicinskih slučajeva, zna biti i vrlo ozbiljnih situacija u kojima je pacijent životno ugrožen i uvijek se nadamo da će sve završiti dobro. U ovom slučaju i jest, što je najvažnije, a mi ćemo i dalje biti na raspolaganju otočanima u svakoj sličnoj situaciji – kaže zapovjednik »Ilovika«.


Tata Dražen: Pogledao sam kroz prozorčić hitne i taman je mali zaplakao


U stanu u creskoj ulici Ante Tentora tata Dražen i petogodišnji Robert strpljivo slažu puzzle od 5.000 dijelova, dok čekaju da stigne mama Dajana s malim Markom. Vrata su već okićena plavim mašnama i balonima, a krevetić spreman u zagrijanoj sobi.


– Neka se netko sjetio i tate, sve novine pišu o porodu na trajektu, a mene nitko ne spominje – uz osmijeh kaže Dražen Fridrih.


A Dražen je cijelo vrijeme bio uz suprugu, probudila ga je oko jedan i pol u noći, nazvao je 112 i punicu da dođe pričuvati Roberta. Pratio je vozilo hitne pomoći, a na trajektu je bio uz vozilo, razgovarao s vozačem hitne Adrianom Sušićem i osluškivao što se unutra događa. Kroz mali prozorčić mogao je vidjeti da su se liječnica i sestra uozbiljile, a zatim je Sušić rekao: »Mislim da ona rađa.«


– Pogledao sam kroz prozorčić i taman je mali zaplakao – priča Dražen. Dijete su umotali u ručnik koji je, uz ostale potrepštine, spremio za suprugin boravak u bolnici.


Dražen je odmah nazvao svoje roditelje u Slavoniji koji isprve nisu mogli vjerovati da im se unuk rodio – na trajektu! I kod njih se cijeli vikend slavi i časti. U ponedjeljak Dražen ide po suprugu u rodilište, pa će njihova mala obitelj opet biti kompletna, a uzbudljivi dani ostat će samo lijepa uspomena.