Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
16. veljače 2020.
LJETO NA GRADINI

Tarik i "Ćiro" dolaze na Gradinu: "Sine, hvala ti što si me učinio besmrtnim"

Foto: DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL
Foto: DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 14:19 2019-07-11T14:19:28+02:00

Ćiru sam deset godina lomio i na koncu uspio. Malo tko za života ima predstavu o sebi. Nakon premijere rekao mi je: »Sine, hvala ti što si me za života učinio besmrtnim«, otkrio je Filipović

RIJEKA - Nogomet je dobio službeni dan: 16. srpnja proglašen je Danom zajedništva, ponosa i sreće. Upravo će tog dana, točnije sljedećeg utorka na Trsatskoj gradini, u sklopu Ljeta na Gradini, publika moći uživati u monodrami »Ćiro« poznatog glumca Tarika Filipovića. Predstava je inspirirana likom i djelom osebujnog Miroslava Ćire Blaževića, nogometne ikone, ali i kultne ličnosti čiji je život ispunjen anegdotama ponukao Filipovića da njegov život prenese na kazališne daske.

Što je Ćiro predstavljao za Tarika kroz njegovo sazrijevanje, kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača? Na koji je način ličnost Ćire Blaževića inspirirala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva, vidjet ćemo kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu o kojoj nam je više otkrio njezin autor i izvođač.

Uskoro nastupate na Trsatskoj gradini, pozornici za koju će se mnogi složiti da je najljepša u Rijeci. Znamo da ste već nastupali u okolici i znamo da vas Riječani i Riječanke vole. Otkrijte nam kakva je riječka publika, ima li kemije između vas?

- Iskreno, Rijeka i sve njezine pozornice su, osim Zagreba, mjesto gdje sam najčešće igrao. A to puno govori: po pitanju teatra – velegrad. I uvijek sjajno primljen, a s moje glumačke strane znaš da ideš pred publiku koja razumije i voli kazalište. Ideš sijati, a znaš da je zemlja plodna, a klima idealna.

Jedna klupa, jedna nogometna ikona i mnoštvo anegdota – tako se u nekoliko riječi može sažeti monodrama o Ćiri Blaževiću u vašoj izvedbi. No, znamo da je ona mnogo više od toga. Zašto je vaša predstava tako lako osvojila srca publike diljem regije, i to ne samo ona strastvenih nogometnih navijača. Što možemo očekivati u utorak, 16. srpnja?

- Od predstave »Ćiro«, ujedno i moje prve monodrame, puno sam očekivao, a dobio puno više. I publika je očekivala puno, a reakcije su iznad toga. Ljudska priča, prepuna smijeha i protkana emocijama, sat i dvadeset prođe kao 10 minuta, tako kažu. Sada sam oko stote izvedbe, a prvih pedesetak sam se borio s predrasudama žena da je to priča o nogometu, a nogomet je u predstavi samo suputnik. Sada su mi žene i brojnija publika. Mnogi su mislili da je to predstava u kojoj ja samo oponašam Ćiru, a imitacija je zanimljiva 5 - 10 minuta. Ne sjećam se da sam igrao predstavu u kojoj su komentari bili od »jako dobro« do »fantastično«. Ako netko nakon predstave misli suprotno, neka mi se javi.

Svi će se složiti da je Ćiro legendarna ličnost, a ovom predstavom odali ste mu posebnu počast u ime svih fanova njegova lika i djela. Kako ste upoznali Ćiru i kako je to preraslo u tako posebno prijateljstvo kakvo imate danas? Imate li neku najdražu anegdotu vezanu uz njega?

- Ćiro i ja drugujemo od 1998. godine i one divne francuske priče. Vremenom sam ga bolje upoznao i slažući kockice njegovog života dobio golemu inspiraciju pretočiti njegovu priču u filmsku ili kazališnu. Deset godina sam ga lomio i na koncu uspio. Malo tko za života ima predstavu o sebi. Nakon premijere rekao mi je: »Sine, hvala ti što si me za života učinio besmrtnim«.

Vidjeti sebe očima naših prijatelja zasigurno je zabavno, ali i neobično iskustvo. Ne sumnjamo da ste bili uzbuđeni kad vas je Ćiro prvi put promatrao iz publike. Kakvi su bili prvi dojmovi: što ga je posebno nasmijalo?

- Nije lako ni meni biti on pred njim, niti Ćiri gledati Ćiru. Gledao je prve četiri izvedbe, smijao se, zasuzio... Imao je i primjedbi jer svi bismo mi voljeli da nas netko predstavi bez mana. Razoružali su ga njegovi najbliži koji su rekli da je sve za 10 i da ništa ne bi mijenjali. Njegov sin Miro mi je rekao da se toliko uživio da je vidio »starog« na pozornici.

Nogomet je napokon dobio svoj službeni dan: 16. srpnja proglašen je Danom zajedništva, ponosa i sreće, a vi ćete ga provesti u druženju s riječkom publikom. Znamo da ste veliki navijač: zanima nas ako je pored glume, nogomet također ulazio u uži izbor pri odabiru karijere? Je li dječak u vama želio trčati nogometnim terenima? Zaigrate li koju prijateljsku utakmicu u slobodno vrijeme?

- Nogomet je moja velika ljubav i strast. Ples milijuna ubija draž, kako kaže Ćiro u mojoj predstavi »Nekada je sirotinja s tribina gledala sirotinju na terenu i uživala«. Trenirao sam tri godine i srećom shvatio da nikada ne bih mogao biti vrhunski u tom sportu. Igrao sam, zaigram malo sa svojim klincima, ali zadnjih pet godina više ne »za ozbiljno«. Od kad mi je terenac na zebri uletio klizeći.

Cijena ulaznica za monodramu »Ćiro« iznosi 80 kuna za sjedenje i 60 kuna za stajanje. Moguće ih je kupiti u Vintage baru na Trsatskoj gradini, u Dallas music shopu, u sustavu mojekarte.hr te putem platforme rijekamarketplace.com. Ulaz za posjetitelje otvara se u 20 sati, a početak predstave je u 21 sat.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.