Stručnjaci u riječkom KBC-u

Talijanski i riječki kirurzi operirali četvero mališana

Barbara Čalušić

Tim talijanskih i riječkih kirurga tijekom dva dana operirao je četvero djece / Snimio Silvano JEŽINA

Tim talijanskih i riječkih kirurga tijekom dva dana operirao je četvero djece / Snimio Silvano JEŽINA

Prof. dr. Bruno Murzi ovaj je tjedan po 25. put boravio u Rijeci gdje je zajedno s riječkim liječnicima uspješno operirao urođene srčane greške kod četvero djece u dobi od 13 mjeseci do 3,5 godine



RIJEKA  Nakon više od deset godina suradnje s talijanskim timom stručnjaka s područja dječje kardiokirurgije predvođenim prof. dr. Brunom Murzijem, Klinički bolnički centar Rijeka uskoro bi trebao i formalizirati suradnju s bolnicom »G. Pasquinucci« iz Masse u Italiji.


Formaliziranje suradnje znači i povećanje opsega i broja operacija, a u riječkoj bolnici vjeruju da bi s takvim pomakom u suradnji Rijeka mogla postati kardiokirurški centar u kojem će se operirati srčane greške kod djece iz cijele Hrvatske, pa i šire.  

  Prof. dr. Bruno Murzzi ovaj tjedan je po 25. put boravio u Rijeci gdje je zajedno s riječkim liječnicima operirao urođene srčane greške kod djece u dobi od 13 mjeseci do 3,5 godine.


U Rijeci je tijekom dva dana uspješno operirano četvero djece, a kako procjenjuju liječnici iz Rijeke i Masse godišnje se u bolnicu »G. Pasquinucci« iz KBC Rijeka upućuje između deset i 15 djece s urođenim srčanim greškama.    

Dijagnostika srčanih grešaka


– Srčane greške najčešće se dijagnosticiraju kod nas na Klinici za pedijatriju na Kantridi gdje radimo primarnu obradu i upućujemo na operaciju. Dijagnoze se najčešće postavljaju odmah nakon poroda, a kao termin operacije bira se onaj trenutak koji je najbolji i najpoštedniji za dijete. Teže slučajeve srčanih grešaka šaljemo u centar u Massi, a to su one srčane greške koje se kod nas ne mogu zbrinjavati, objašnjava dječji kardiolog prim. dr. Neven Čače koji vjeruje da će formaliziranje odnosa između riječke bolncie i bolnice u Massi dodatno intezivarati broj operacija i učestalost dolazaka talijanskih liječnika predvođenih prof. dr. Brunom Murzijem.


  Suradnja KBC Rijeka i bolnice u Massi započela je 1996. godine. Riječki su liječnici ondje najprije odlazili na edukaciju, da bi nekoliko godina kasnije u riječkoj bolnici uz pomoć talijanskih liječnika i sami započeli provoditi operacije srčanih grešaka kod djece. Tako već niz godina riječki kardiokirurg doc. dr.  Igor Medved i prof. dr. Bruno Murzi djeluju kao uigran tim kad su u pitanju operacije srca kod djece u riječkoj bolnici.    

Cijena operacije 22 tisuće eura




Na pitanje nije li nakon više od desetljeća možda vrijeme da se riječki timovi osamostale u operacijama srčanih grešaka kod djece, prof. dr. Murzi objašnjava da se dječja kardijalna kirurgija i kardiokirurgija odraslih ne mogu izjednačavati.


  – Primjerice ja kao dječji kardiokirurg ne znam raditi posao doktora Medveda koji se bavi kardiokirurgijom odraslih, kao što on ne zna moj. Zato dijelimo znanje i na ovom specifičnom području surađujemo na zajedničkom projektu, kaže prof. dr. Murzi.


  U bolnici u kojoj radi godišnje se operira oko 300 djece sa srčanim greškama. Od toga svaki treći pacijent dolazi s područja izvan granica Italije.


  – Cijena ovakvih operacija srčanih grešaka u djece u našoj bolnici iznosi oko 22 tisuće eura što je možda jedna od najnižih cijena. Naime, iste operacije već u Münchenu koštaju znatno više, oko 35 tisuća eura, a razlog je što naš zdravstveni sustav u Italiji jamči pacijentima uslugu bez plaćanja odnosno cijena operacije za osiguravajuće fondove je ista bez obzira odakle pacijent dolazi, objašnjava prof. dr. Murzi.    


Operacije u kardijalnoj kirurgiji uvijek su interdisciplinarne pa tako kardiokirurzi i kardiolozi nisu zaboravili spomenuti i svoje važne suradnike kod ovakvih operacija – anesteziologe i perfuzioniste. Uz prof. dr. Brunu Murzija, doc. dr. Igora Medveda i prim. dr. Nevena Čačea na operacijama je sudjelovao i talijanski anesteziolog dr. Cornel Marusceac, a anesteziološki tim predvodila je dr. Vlatka Vujnović Đukić. Voditeljica perfuzionističkog tima bila je Noris Buškulić, a osim talijanskim stručnjaka po prvi put ovim su se operacijama pridružili i slovenski pa je tako dio perfuzionističkog tima bio i Robert Novak iz UKC Ljubljana.



Formaliziranje suradnje


Kao problem Rijeke, ali i cijele Hrvatske, ovaj dječji kardiokirurg detektira nedovljnu razvijenost pedijatrijske kardiokirurgije. Kako kaže, u Italiji koja ima 60 milijuna stanovnika ima četrdesetak centara pedijatrijske kardiokirurgije, što je možda i previše, no jedan centar na više od četiri milijuna stanovnika, kao što je to slučaj u Hrvatskoj, prema njegovom je mišljenju – premalo.


  – Definitivno je došlo vrijeme kada našu dugogodišnju suradnju s bolnicom u Massi treba podignuti na višu razinu i formalizirati. Razvoj kardijalne kirurgije općenito ide nešto sporije nego što je to slučaj s nekim drugim granama kirurgije, no sa suradnjom s drugim bolnicama kakvu mi imamo u slučaju suradnje dr. Murzijem, znatno povećava mogućnost za razvoj kardijalne kirurgije jednog centra, zaključio je doc. dr. Igor Medved, pročelnik pročelnik Odjela kardijalne kirurgije u KBC-u Rijeka.