Zatvoren natječaj

TKO ĆE NA NEZAHVALNU FUNKCIJU? Tri kandidata u borbi za direktora Ekoplusa

Biljana Savić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Novi direktor bi trebao biti imenovan najvjerojatnije do 25. ožujka, a upravo je za taj datum ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić zaprijetio da će zatvoriti Marišćinu, kojom upravlja Ekoplus, ukoliko do tada smrad ne prestane



VIŠKOVO Prema neslužbenim informacijama, na natječaj za predsjednika Ekoplusa javila su se tri kandidata. Natječaj je zatvoren još prošloga tjedna, no i iz Ekoplusa i iz Povjerenstva za izbor predsjednika Uprave Ekoplusa odbili su nam dati službeni podatak o tome koliko je prijava pristiglo. Tek su kazali da je postupak odabira u tijeku i da ćemo o svemu na vrijeme biti obaviješteni. Podsjetimo da je natječaj za iznimno zahtjevno i nezahvalno radno mjesto prvog čovjeka Ekoplusa, koji će imati misiju ukloniti smrad s Marišćine, raspisan 24. veljače, a rok za prijavu kandidata bio je osam dana.


Ministrova prijetnja


Novi direktor Ekoplusa bi trebao biti imenovan najvjerojatnije do 25. ožujka, a upravo je to datum na koji je ministar Tomislav Ćorić zaprijetio da će zatvoriti ŽCGO Marišćinu kojom upravlja Ekoplus, ukoliko do tada smrad ne prestane. Tako će, ukoliko smrad zaista ne prestane pa ministar održi obećanje, novi direktor biti imenovan za deponij koji je zatvoren.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina komentirao je Ćorićevu prijetnju nakon što je ministar obišao ŽCGO Marišćinu i dao ultimatum, a uoči raspisivanja natječaja za direktora Ekoplusa.


– Gdje ćemo sa smećem u tom slučaju, to nije moja briga. To je po Zakonu o komunalnoj djelatnosti isključivo briga gradonačelnika i načelnika u PGŽ-u, i oni se moraju pobrinuti za to da nađu prostore za odlaganje otpada na svom području u slučaju zatvaranja deponija – rekao je tada Komadina. Vojko Obersnel kazao je tada da je Marišćina izgrađena u skladu sa Strategijom zbrinjavanja otpada Republike Hrvatske koristeći tehnologiju koju je odabrala država i odobrio EU izdvajanjem značajnih sredstava za realizaciju projekta.

Odluka države




– Investitor izgradnje postrojenja bio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dakle tijelo pod ingerencijom države, odnosno pod nadzorom Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Dakle, ŽCGO Marišćina rezultat je odluke i inicijative države i, ukoliko ministar Ćorić odluči da se postrojenje zatvori, očekujem da ponudi i alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada s područja Primorsko-goranske županije, a koji se sada odvozi na postrojenje u Marišćinu – poručio je tada Obersnel.