Fešta od tune

TIRA-TIRA U migavicu ‘ulovljena’ riba od 67 kilograma!

Marinko Glavan

Ulov je bila tuna prethodno ulovljena u sklopu big game fishing natjecanja / Snimio Ivica TOMIĆ

Ulov je bila tuna prethodno ulovljena u sklopu big game fishing natjecanja / Snimio Ivica TOMIĆ

Nakon signala »Tira, tira«, ekipa je trčećim korakom razvukla mrežu kojom se riba zatvara, nakon čega je unutar svojevrsnog kaveza od mreža spuštena posebna povlačna mreža migavica, kojom se tuna nekad izvlačila iz mora. Sinoćnji je ulov bila tuna prethodno ulovljena u sklopu big game fishing natjecanja, no cijeli ribolov, a ni sam ulov zbog toga nisu bili ništa manje atraktivni posjetiteljima



Riba od 67 kilograma »ulovljena« je u migavicu na sad već tradicionalnoj, petoj po redu »Tira, tira«, fešti od tune, održanoj u Bakarcu, u organizaciji Ribolovnog športskog društva Tunera, Udruge Tira i Mjesnog odbora Bakarac, uz pokroviteljstvo Grada Kraljevice i Turističke zajednice Kraljevice.


Pred više stotina posjetitelja, što Bakarčana, što stanovnika okolnih naselja i turista, vrijedni su članovi ribolovnog društva i Udruge, njih ukupno četrdesetak, uprizorili tradicionalni lov na tune, na način kako se to u Bakarcu radilo desetljećima, možda i stoljećima.


Pripreme su trajale dugo, ali sama »akcija« trajala je možda petnaestak – dvadeset minuta, jer u lovu na tunu mora se reagirati brzo.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Uoči fešte, u moru su postavljeni plovci na dugim lancanama, koji su »glumili« nekadašnji složeni sustav mreža postavljen na ruti kojom su tune prolazile.


Njihov su dolazak ribari pratili s tunera, gdje je jedan od njih bio na straži i precizno pratio kretanje jata riba. Kada bi ušle u postavljenu klopku, povikom »Tira, tira!«, davao je znak ostalima na obali da brzo povuku dugačku mrežu kojom se riba zatvarala unutar postavljenih mreža.


Tako je bilo i danas – nakon signala »Tira, tira«, ekipa je trčećim korakom razvukla mrežu kojom se riba zatvara, nakon čega je unutar svojevrsnog kaveza od mreža spuštena posebna povlačna mreža migavica, kojom se tuna nekad izvlačila iz mora.


Današnji je ulov bila tuna prethodno ulovljena u sklopu big game fishing natjecanja, no cijeli ribolov, a ni sam ulov zbog toga nisu bili ništa manje atraktivni posjetiteljima.


Migavica je, kako i priliči tradicionalnom ribolovu, izvučena ručno, isključivo snagom škina i ruku volontera, a kad su dovukli do kraja i izvukli ribu iz nje, uslijedili su spontani pljesak i klicanje oduševljenih posjetitelja.


Po izvlačenju, riba je prebačena na barku i opet ručno, na vesla, transportirana do »Tabarine«, nadsvođenog prostora u kojemu su se nekad vješale i vagale ulovljene tune.


Riba je obješena na kuku, a tek tada uslijedila je prava gužva. Svi su se, posebno najmlađi, htjeli golemu ribetinu vidjeti izbliza i naravno slikati se s njom pa se red za fotografiranje dobrano rastegao duž obale s obje strane »Tabarine«.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA U NEDJELJU!


snimio Ivica Tomić


snimio Ivica Tomić