Rekonstrukcija škole

TEMELJNI KAMEN Započela realizacija najvećeg projekta Općine Jelenje

Sanja Gašpert

Tuljac s učeničkim porukama ubacili učenici Sara Prpić i Vanja Maljac / Snimio Marko GRACIN

Tuljac s učeničkim porukama ubacili učenici Sara Prpić i Vanja Maljac / Snimio Marko GRACIN

Kamen od kojeg kreće ovaj projekt malen je, ali za nas velik, kazala je ravnateljica OŠ Jelenje-Dražice Dejana Paškvan-Žeželj. Dogradnja škole trebala bi biti gotova 2021. godine



JELENJE Realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama, vrijednog blizu 40 milijuna kuna, koji zajednički financiraju Primorsko-goranska županija sa 60 posto i Općina Jelenje s 40 posto započela je simboličnim polaganjem temeljnog kamena, na koji su, nakon blagoslova, prve lopate cementa bacili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja i ravnateljica Dejana Paškvan-Žeželj, dok su tuljac s učeničkim porukama ubacili učenici Sara Prpić i Vanja Maljac.



Projekt dogradnje škole usmjeren je potpunoj rekonstrukciji i dogradnji zgrade škole u Dražicama kako bi se osigurao rad škole na jednoj lokaciji, u jednoj smjeni, na način da se kapacitet postojeće zgrade u Dražicama proširuje i obuhvaća 21 učionicu, u odnosu na trenutačnih deset. Predviđena je i dogradnja jednodjelne školske sportske dvorane, koja će biti smještena na istočnom dijelu parcele, sa zasebnim ulazom. Dvorana će toplom vezom biti povezana sa zgradom škole. U prizemlju će se nalaziti ulazni prostor, sanitarije, garderoba, spremište za sportske rekvizite, kabinet te prostori kotlovnice i radionica domara. Na katu je predviđena mala dvorana sa svojim spremištem i veza prema hodniku škole. Na katu dvorane bit će smješten manji dio tribina za gledatelje. Projektom se, također, predviđa korištenje kotlovnice na biomasu, odnosno pelete, s pripadajućim spremištem, ugradnja lifta te uređenje okoliša.


 





Početak realizacije kapitalnog i najvećeg projekta Općine Jelenje od njezina osnutka obilježen je prigodnom svečanošću, u kojoj su sudjelovali učenici i KUD Zvir Jelenje.


Učenici i KUD Zvir Jelenje sudjelovali su u prigodnom programu / Snimio Marko GRACIN


Učenici i KUD Zvir Jelenje sudjelovali su u prigodnom programu / Snimio Marko GRACIN



Zajedničke snage


– Velika zahvalnost svima koji su inicirali i podržali ovaj projekt, čijom realizacijom će se omogućiti rad, boravak, poučavanje, učenje, odgoj i obrazovanje, odnosno usmjeravati učenike putevima znanja u suvremenim uvjetima. Kamen od kojeg kreće ovaj projekt malen je, ali za nas velik, kazala je ravnateljica OŠ Jelenje-Dražice Dejana Paškvan-Žeželj.


Podsjetila je kako OŠ Jelenje-Dražice u školskoj 2018./2019. godini pohađa 357 učenika u 19 razrednih odjela. Današnja škola, izgrađena kao i ona u Jelenju 1971. godine, proizašla je iz Pučke škole koja je započela s radom 1852. godine.


OŠ Jelenje-Dražice / Snimio Marko GRACIN


OŠ Jelenje-Dražice / Snimio Marko GRACIN



Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja istaknuo je kako će »današnji dan ostati upisan u novijoj povijesti Općine Jelenje jer, već više od 20 godina priča se, sanjari i promišlja o novoj školi u Dražicama, a s današnjim danom želje i potrebe mještana postaju stvarnost«.


– Zajedničkim snagama Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje pokrenuli su kapitalni projekt koji poboljšava uvjete osnovnog obrazovanja, ali i sportske rekreacije jer, uz školu, izgradit ćemo i novu školsko-sportsku dvoranu i vanjsko igralište. Sva djeca će realizacijom projekta pohađati nastavu u jednoj školskoj zgradi, ovdje u Dražicama. U gotovo dvije godine našeg mandata uspjeli smo ono o čemu su generacije samo sanjale, a neki koji su obećavali čuda – kada je, kako su i sami rekli »postalo teško i neizvedivo« – pobjegli na kruzer. Dok, s druge strane županija niti u jednom trenutku nije odustala od ovog projekta, kazao je načelnik Marčelja, dodajući kako Općina Jelenje u ovaj projekt ulazi partnerski te će participirati novčanim sredstvima u iznosu od 15,8 milijuna kuna.


Početak gradnje škole bit će upisan u novijoj povijesti Općine Jelenje / Snimio Marko GRACIN


Početak gradnje škole bit će upisan u novijoj povijesti Općine Jelenje / Snimio Marko GRACIN



Kao lokalna zajednica povukli smo dva milijuna kuna preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, a dodatnih pola milijuna osigurali smo iz ovogodišnjih vlastitih sredstava. Ostatak iznosa osigurat ćemo kreditnim zaduženjem, kazao je Marčelja, ističući kako će se projekt realizirati kroz dvije školske godine, odnosno biti završen 2021. godine.


Opremanje i okoliš


Nazočnima se obratio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je kazao kako županija vodi brigu o 66 ustanova i 160 zgrada.


– Škole su generacijski projekti, a Općina Jelenje ovim će projektom dobiti jednu modernu školu, koja će omogućiti učenicima nastavu u jednoj zgradi, ali i jednoj smjeni, proširiti mogućnosti za bavljenje sportom učenicima, ali i omogućiti rekreativno bavljenje sportom svim zainteresiranim mještanima, kazao je Komadina.Ukupan iznos investicije iznosi 38.741.360,09 kuna s PDV-om. U cijenu projekta, uz građevinske radove uključeno je i opremanje dograđene škole, kao i nove sportske dvorane, ali i uređenje okoliša. Izvođač radova je Građevinsko poduzeće Krk. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Studio Rechner d.o.o. iz Rijeke.