Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
14. listopada 2019.
Komad željeza koji mijenja povijest

TAJNA ČUVANA STO GODINA Glava riječkog orla nađena na D'Annunzijevom imanju u Italiji

Foto Vittoriale Foundation – Marco Beck Peccoz / Ivica Tomić
Foto Vittoriale Foundation – Marco Beck Peccoz / Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 8:53 2018-09-25T08:53:58+02:00

Dugo se nije ni znalo za postojanje glave koju su po dolasku u Rijeku 1919. godine s tada dvoglavog orla skinuli arditi Gabrielea D'Annunzija, tvrdeći da je dvoglavi orao austrijski simbol

RIJEKA Odsječena glava originalnog riječkog dvoglavog orla nalazi se u Italiji, točnije u postavu zdanja Vittoriale degli Italiani, velikog imanja na talijanskom jezeru Garda, gdje je Gabriele D'Annunzio živio nakon odlaska iz Rijeke i gdje se nalazi njegov mauzolej i muzej.

Radi se o glavi koju su po dolasku u Rijeku 1919. godine s tada dvoglavog orla, postavljenog na Gradski toranj 1906. godine, skinuli D'Annunzijevi arditi tvrdeći da je dvoglavi orao austrijski simbol, dok bi »rimski«, odnosno talijanski orao trebao biti s jednom glavom. Dugo je godina dvoglavi orao »živio« samo s jednom glavom, a u takvom je obliku i skinut s tornja 1949. godine.

Unatoč pričama da su dijelove orla sačuvali radnici kojima je tada bilo naređeno njegovo skidanje i uništenje, konkretnih dijelova skulpture nije bilo desetljećima, dok se za postojanje odsječene glave nije ni znalo. Stoga je njeno »uskrsnuće« u ostavštini talijanskog pjesnika i protofašista, nakon gotovo stoljeća povijesnog zaborava, iznimno uzbudljivo otkriće.

Velimir Grgić, producent i scenarist koji se zbog priprema za snimanje dokumentarne serije o Gabrieleu D'Annunziju (»Utopija strasti«) posljednjih godina intenzivno bavi istraživanjem njegovog života, odsječenu glavu riječkog orla vidio je uživo te ju je čak i držao u ruci. Prema njegovim riječima, taj se vrijedni i zanimljivi komad riječke povijesti nalazi na zidu jedne dvorišne prostorije u Vittorialeu, a posljednja istraživanja talijanskih znanstvenika potvrđuju da je riječ upravo o riječkom orlu.

Nikog nije briga 

– Kad sam u proljeće 2016. prvi put posjetio Vittoriale, imao sam sreće da su me Federico Simonelli i Simone Don, dvojica znanstvenika i najvećih stručnjaka za D'Annunzijevu Rijeku, proveli kroz vrtove i pokazali mi golemu količinu umjetnina ukradenih iz Hrvatske, rimsko kamenje i kipove iz Zadra, Splita, Solina... U jednoj dvorišnoj prostoriji, na zidu, između drugih predmeta zakucanih za fasadu, a koje je D'Annunzio povješao kao neku vrstu ratničkog plijena, nalazila se i izgubljena glava riječkog orla. Bilo mi je nevjerojatno da nitko živ u Hrvatskoj nije imao pojma da se nalazi tamo. Kontaktirao sam niz hrvatskih medija kako bi objavili priču o pronalasku, ali ni njih nije bilo briga. Pa sam se posvetio analizi cijelog fenomena za svoj TV serijal. Kada sam Vittoriale posjetio 2017., pustili su me da glavu držim u ruci... Nisam siguran da je itko iz Hrvatske od 1919. do danas to imao prilike učiniti. Moja prva reakcija bila je – kako je mala! Ali dodirivati jedan takav komad povijesti uvijek je fascinantna stvar... – rekao nam je Grgić.

Izgleda da su arditi koji su je odsjekli, glavu poklonili D'Annunziju kao svojevrsni lovački trofej, a ovaj ju je odnio sa sobom prilikom napuštanja Rijeke u zimu 1921. 

Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.