Uzurpacija bez pardona

T-HT podigao stup u dvorištu Šmričana i ne želi ga ukloniti

Marinko Glavan

Iseljenik Zvonko Burić se nebrojeno puta žalio T-HT-u, zahtijevajući da se stup podignut još 2007. godine u njegovu privatnom dvorištu bez ikakvog pitanja i dozvole, premjesti uz rub ceste. To mu je iz Telekoma u više navrata i obećavano, ali sva su obećanja ostala – ludom radovanje 



RIJEKA  Punih sedam godina Šmričan Zvonko Burić vodi uzaludnu bitku s Hrvatskim telekomom radi uklanjanja stupa telekomunikacijske mreže, bespravno postavljenog u dvorištu njegove kuće još 2007. godine. Od tada pa do danas, Burić se nebrojeno puta žalio T-HT-u, zahtijevajući da se stup podignut u dvorištu bez ikakvog pitanja i dozvole vlasnika, premjesti uz rub ceste. To mu je iz Telekoma u više navrata i obećavano, ali sva su obećanja, poslovično, ostala ludom radovanje. 


   Sporni stup djelatnici telekoma podigli su u dvorištu Burićevih dok su oni, kao i svake godine, tijekom zimskih mjeseci boravili u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su emigrirali još davnih pedesetih godina prošlog stoljeća. Danas, kao umirovljenici, veći dio godine provode u starom kraju, no umjesto da uživaju u miru, svakog proljeća, po dolasku u Hrvatsku, iznova započinju borbu s Telekomom oko bespravno postavljenog stupa. 



 Stup u dvorištu Zvonka Burića rječito govori o uobičajeno bahatom odnosu »velikih« prema »malima« u Hrvatskoj, a nipošto nije jedini kojeg su vrijedni radnici Telekoma, HEP-a i drugih tvrtki »posadili« po okućnicama obiteljskih kuća. Naravno, bez pitanja i dozvole. U sjećanju stanovnika Rijeke i okolice posebno je ostao bizaran slučaj obitelji Mičić iz Viškova kojima su radnici HEP-a podigli stup elektroenergetske mreže točno na sredini kolnog ulaza u dvorište, onemogućivši im prilaz automobilom do kuće. Umjesto da se »poklope ušima« i stup maknu, iz Elektroprimorja su se tada pravdali činjenicom da Mičićevi »nisu imali primjedbi na lokaciju stupa«.      Ironijom sudbine, baš dok nam je Burić pokazivao oznaku na dvorišnom zidu, na mjestu gdje je trebao biti postavljen novi stup, cestom je naišlo dostavno vozilo T-HT-a. Nada domaćina da bi to napokon mogao biti netko iz Telekoma tko će riješiti njegov problem brzo je splasnula, iako se vozač zaustavio pokraj njega, jer trebale su mu samo upute kako pronaći određenu adresu u Šmriki. Burić mu je smireno i prijateljski dao upute, a onda razočarano konstatirao da će vjerojatno i ove godine na jesen natrag u Ameriku, a stup će ostati gdje je.




   – To traje već sedam godina. Koliko još mora proći prije nego stvarno reagiraju? Najgore je od svega što su taj stup postavili bez da nas išta pitaju. Ja sam skoro cijeli život proživio u zemlji gdje na tuđe privatno vlasništvo bez dopuštenja vlasnika ne smiješ staviti ama baš ništa, a u rodnom kraju mi bez dozvole u dvorištu podignu čitav stup, ogorčen je Burić. 


   S prepiskom i pozivima HT-u započeo je odmah po dolasku u Hrvatsku 2007. godine, kada je vidio što se dogodilo, tražeći da se stup ukloni iz njegova dvorišta. 


  Strelica pa muk


– U rujnu te godine predstavnik Telekoma je zaista došao kod nas, vidio stanje stvari i kazao nam kako će našem zahtjevu biti udovoljeno u najkraćem mogućem roku. Čak je na zidu našeg dvorišta strelicom označio lokaciju za smještaj novog stupa, na ulici, s vanjske strane zida, koja je i danas jasno vidljiva, kaže Burić i vodi nas na cestu kako bi se i sami uvjerili u istinitost njegovih tvrdnji.  

  Oznaci i obećanju unatoč, do kraja te godine nije učinjeno ništa. 


   – Nazivao sam ih i pisao im i godinu kasnije, a potom i svake godine do sada, ali na sve moje dopise se čak nisu udostojili ni odgovoriti. U razgovorima s operaterima prošle mi je godine rečeno da moram predati zahtjev za izmještanje stupa, kao da to već nisam učinio, i uz njega dostaviti odgovarajuće priloge. Na moje traženje da mi putem e-maila dostave upute za postavljanje zahtjeva i popis potrebnih priloga, obećali su da će to učiniti, no od tada ništa nisam dobio. Ponovno sam im se obratio dopisom, ali rezultat je bio isti – HT se potpuno oglušio na sve moje zahtjeve, kaže Burić, koji je zbog takvog ponašanja HT-a, čiji je i sam pretplatnik, odlučio svoja iskustva iznijeti u javnosti.  

  – Nakon svih ovih godina njihovog ignoriranja naših zahtjeva, bojim se da ću problem na kraju morati riješiti sam, i to motornom pilom, kaže Burić, kojemu je već dozlogrdilo čekati reakciju telekoma. 


   


Ignoriraju zahtjeve


– Najveći je apsurd što oni u međuvremenu inzistiraju da mi svoje račune za telekomunikacijske usluge plaćamo uredno i na vrijeme, dok istodobno godinama uzurpiraju naše vlasništvo i ignoriraju naše zahtjeve da se to prekine. Pa ako smo napokon dobili demokraciju, zašto onda oni meni ne plaćaju najam zemljišta koje koriste već sedam godina, kaže Šmričan, uz zaključak da uz takvo ponašanje tvrtki kao što je HT »ni čudo da ne moremo naprvo«. 


   O postavljanju spornog stupa i razlozima zbog kojih niti nakon sedam godina nije uklonjen, upitali smo i T-HT, no do  nismo dobili odgovor.