Lista za Rijeku

Švorinić: Treba nam manji broj županija, ovakav ustroj je besmislen

Andrej Petrak

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Zalagat ćemo se za kriterij stručnosti, a ne podobnosti, kako bi izbjegli negativne primjere poput problema s izborom županijskog pročelnika za kulturu Valerija Jurešića, rekao je Švorinić



RIJEKA Lista za Rijeku na izbore za Županijsku skupštinu PGŽ izaći će na zajedničkoj listi sa strankom Pametno, nezavisnim kandidatima Ksenijom Žauhar i Robertom Žigulićem te predstavnikom Zajednice Srba Rijeka Milanom Popadićem.


Nositelj liste Danko Švorinić očekuje da će zajednička lista participirati u Županijskoj skupštini te da će o njima ovisiti formiranje većine. Namjeravaju stoga iskoristiti tu priliku kako bi se zalagali za decentralizaciju, jer, kaže Švorinić, županije u ovom obliku su besmislene i ne mogu osigurati razvoj.


– Potreban nam je manji broj županija s većim fiskalnim kapacitetom, kako bi se osigurao regionalni razvoj. Zalagat ćemo se za kriterij stručnosti, a ne podobnosti, kako bi izbjegli negativne primjere poput problema s izborom županijskog pročelnika za kulturu Valerija Jurešića, rekao je Švorinić.




Kandidatkinja Pametnog Branka Stanković ističe da se zalažu za decentralizaciju i smanjenje broja županija, jer ovakvo poslovanje županija dugoročno je jednako financijskom samoubojstvu.


– Hrvatska je premala zemlja za toliki broj županija i poslušnika koji se zapošljavaju po svakavim kriterijima. Županija mora osigurati ravnomjerni razvoj svih svojih područja, a posebno treba osigurati da je obrazovanje dostupno svima, što se može postići besplatnim udžbenicima, subvencioniranim ili besplatnim autobusnim i željezničkim kartama za učenike, rekla je Branka Stanković.


Nezavisni Roberto Žigulić i Ksenija Žauhar također su govorili o važnosti decentralizacije, a Žauhar je rekla kako s Listom za Rijeku godinama surađuje u borbi za oopće dobro, poštovanje ljudski prava i vrijednosti te zaštite okoliša. Milan Popadić iz Zajednice Srba Rijeka pozvao je svoje sunarodnjake i druge pripadnike manjina da podrže Listu za Rijeku, koja dosljedno zastupa građanske pozicije i stvara politički ambijent optimalan za sve manjinske zajednice.