Lista za Rijeku

Švorinić: Rijeka bi se trebala kandidirati za sjedište EU Agencije za lijekove

Hina

Sandi Bašić i Danko Švorinić, Foto. M. GRACIN

Sandi Bašić i Danko Švorinić, Foto. M. GRACIN

 Imajući u vidu Brexit, očekuje se da će novi domaćin agencije biti zemlja članica koja na svom teritoriju nema sjedište nijedne europske agencije, a Hrvatska je jedna od takvih, rekao je Švorinić



RIJEKA Lista za Rijeku poziva Gradsku upravu da čim prije podnese kandidaturu kako bi sjedište EU Agencije za lijekove, nakon Brexita, iz Londona preselilo upravo u grad na Rječini.


Njihov kandidat za gradonačelnika Danko Švorinić podsjetio je da je Lista Ri ovu inicijativu pokrenula još u prosincu, ali nikakav odgovor od sadašnjeg gradonačelnika još nisu dobili.


– Imajući u vidu Brexit, očekuje se da će novi domaćin agencije biti zemlja članica koja na svom teritoriju nema sjedište nijedne europske agencije, a Hrvatska je jedna od takvih. Dobrobiti zemalja i gradova sjedišta europskih agencija su mnogobrojni. Europska agencija za lijekove trenutno ima 890 zaposlenih, a upravlja godišnjim proračunom od oko 300 milijuna eura. Sjedište EMA-e u Londonu prostire se na 265.450 četvornih metara, a njihovu zgradu samo u 2015. godini posjetilo je 336 tisuća znanstvenih eksperata, pacijenata i zdravstvenih djelatnika, rekao je Švorinić.




Upozorava da bi Rijeka službenu kandidaturu trebala istaknuti čim prije, jer vrijeme već polako istječe, a Zagreb je ovog tjedna najavio svoju kandidaturu. Među kandidatima spominje se i Stockholm, a pojedine zemlje čak su imenovale ministre bez portfelja s jedinom zadaćom dovlačenja ove EU agencije na svoj teritorij, napominje Švorinić.


– Pozivam Gradsku upravu da u ovu zadaću uloži barem pet posto napora potrošenih na dovođenje Meditaranskih igara u Rijeku. I da ne uspijemo u ovoj namjeri, promovirali bi Rijeku kao grad gospodarstva i farmaceutske industrije, rekao je Švorinić koji skreće pozornost i na to da je predstavnica EU parlamenta za odnose s Europoskom agencijom za lijekove Biljana Borzan, i to baš u trenutku kad se EMA priprema na selidbu iz Londona i traženje nove zemlje domaćina.


Sandi Bašić pojašnjava da je EMA utemeljena 1995. godine i jedna je od najvažnijih među 40 EU agencija. Njezina je zadaća štititi i promicati javno zdravlje i zdravlje životinja na temelju ocjena i nadzora lijekova u humanoj i veterinarskoj medicini. Od 1995. godine EMA je odobrila više od tisuću lijekova na tržištu zemalja EU koje broji više od 500 milijuna ljudi, a ima godišnji budžet viši od 300 milijuna eura.