O poslovanju HNK Ivana pl. Zajca

Švorinić: Matošević je s gradonačenikom rezala torte, a kad ju je revizija praktički proglasila kleptomankom Obersnel ju više ne pozna

Marinko Glavan

Domjenak povodom premijere predstave "Lizistrata" /  Snimio Vedran KARUZA

Domjenak povodom premijere predstave "Lizistrata" / Snimio Vedran KARUZA

Intendanticu je gradonačelnik Vojko Obersnel doveo u kazalište, gdje je sedam godina raspolagala s po pedeset milijuna kuna iz gradskog proračuna, istaknuto je na pressici



Tko će odgovarati za negativan nalaz revizije o poslovanju HNK Ivana pl.Zajca. Neće valjda jedino bivša intendantica Nada Matošević. Nju je gradonačelnik Vojko Obersnel doveo u kazalište, gdje je sedam godina raspolagala s po pedeset milijuna kuna iz gradskog proračuna, rekao je gradski vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić na konferenciji za novinare koju je ta stranka, zajedno s Akcijom Mladih održala na temu odgovornosti za poslovanje riječke kazališne kuće.


– Nada Matošević s gradonačenikom je rezala torte, a sada kad ju je revizija praktički proglasila kleptomankom Vojko Obersnel je više ne poznaje. Jednako je i s Kazališnim vijećem koje je pred Odborom za kulturu Gradskog vijeća od svega opralo ruke. Predsjednik Kazališnog vijeća Elvio Baccarini izjavio je da oni nemaju uvid u financijsko poslovanje kazališta. Čemu onda služi to vijeće. Očito samo za transmisiju gradonačelnikovih odluka. O tome svjedoči i činjenica da su Nadu Matošević iz kazališnog vijeća upozoravali na nepravilnosti, da bi isto to vijeće, dok je bila u milosti Vojka Obersnela, odlučilo dati joj nagradu od gotovo sto tisuća kuna, rekao je Švorinić. 


Pitanje odgovornosti potegnuo je i kazališni kritičar Zvonimir Peranić. 




– Jesu li to samo Nada Matošević i poslovna ravnateljica Nada Lučić ili su sve znali i članovi Kazališnog vijeća i gradonačelnik. Zanima me i tko je odlučivao o formiranju plaća zaposlenicima, koji su mimo kolektivnog ugovora primali do deset posto bruto iznosa plaće, i to, kako je istaknuto u nalazu revizije, bez jasnih kriterija. Upitan je i način financiranja filharmonije od strane jedne poslovne banke, i to preko HNK. Kojih je šesnaest zaposlenika uz plaću dobivalo autorske honorare i ugovore. Tko je dobio 25 tisuća eura honorara za predstavu. Tražio sam imena onih koji su u svemu tome i drugim radnjama sudjelovali, ali odgovore nisam dobio. Ispada da su Matošević i Lučić u maniri tajnog agenta 007 zavarale gradonačenika i sve ostale uključene u odlučivanje o kazalištu i da su jedini krivci za sve, rekao je Peranić.


Jedan od uzroka problema u kazalištu je, smatra gradski vijećnik Akcije Mladih Bojan Kurelić, i to što su oporbi i građanima zatvorena sva vrata u tijelima koja nadziru poslovanje gradskih tvrtki, komunalnih društava i institucija.


– U Nadzornim odborima ima mjesta samo za članove vladajuće koalicije. Ovdje imamo reviziju za 2013. godinu, a prije toga smo imali reviziju u kazalištu 2004. godine. Tko zna što se u međuvremenu događalo. Sadašnja uprava napokon je počela isušivati kazališnu močvaru u Rijeci, a što se tiče podjele odgovornosti za nalaz revizije ona je jasna – kaznenu odgovornost treba snositi bivša uprava HNK, moralnu Kazališno vijeće, a političku gradonačelnik Vojko Obersnel, rekao je Kurelić.