Lista za Rijeku

Švorinić: Gradonačelnik izgubio legitimitet jer je sustavno obmanjivao građane o formiranju cijena grijanja

Marinko Glavan

Predrag Miletić, Danko Švorinić i Zvonimir Gržeta / Snimio Vedran KARUZA

Predrag Miletić, Danko Švorinić i Zvonimir Gržeta / Snimio Vedran KARUZA

Varalicama koje javnost uhvati u iznošenju neistina ne bi smjelo biti mjesta u politici općenito, a kamoli na čelu grada, kazao je predsjednik Liste



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izgubio je legitimitet da dalje upravlja gradom, kazao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, izrazivši u ime stranke zgražanje informacijama koje dokazuju da su Obersnel i direktor Energa Sanjin Kirigin sustavno obmanjivali građane i tajili im ključne činjenice vezane uz formiranje cijena toplinske energije u Rijeci, preciznije u onim toplanama koje nisu u sustavu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).


Obersnel i Kirigin su, podsjećamo, u više navrata ustvrdili kako se cijene toplinske energije ne mogu smanjiti jer ih određuje HERA, što se pokazalo neistinom kada je direktor Energa nakon prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća u programu Kanala Ri kazao kako HERA regulira cijene za svega tri od ukupno dvadeset toplana i kotlovnica kojima upravlja Energo.


– Varalicama koje javnost uhvati u iznošenju neistina ne bi smjelo biti mjesta u politici općenito, a kamoli na čelu grada. Smatramo da je gradonačelnik Obersnel izgubio legitimitet da i dalje obnaša tu funkciju. O nama, na žalost, ne ovisi koliko će agonija do njegova odlaska s funkcije trajati, ali bi za Rijeku i Riječane bilo najbolje da se to dogodi čim prije, kazao je Švorinić, prema kojemu informacija da za 17 toplana cijenu ne određuje HERA dokazuje da su se zaključci koje je u Gradskom vijeću predlagala opozicija mogli provesti odmah, a u preostale tri nakon procedure kojom bi uprava Energa od HERA-e zatražila izmjenu tarifnih stavki.



Član Predsjedništva Liste za Rijeku Sandi Basić gradonačelnika je prozvao za potpunu socijalnu neosjetljivost.– Njegove izjave u medijima i na sjednici Gradskog vijeća pokazuju da je potpuno izgubio kompas i da nema pojma što se događa običnim građanima ni kako oni žive – rekao je Basić.


Švorinić se osvrnuo i na dio oporbenih vijećnika, njih šestero, koji nisu bili prisutni na sjednici Gradskog vijeća kada se odlučivalo o prijedlozima gradonačelnika i oporbe za rješavanje problema cijena centralnog grijanja, čime su izravno omogućili prolazak gradonačelnikova prijedloga  koji suštinski ne mijenja ništa, jer će korisnicima omogućiti tek da dio visokih računa plate u ljetnim mjesecima, ali ukupna cijena ostaje ista.


– Jasno je da svi vijećnici koji gradonačelniku osiguravaju većinu, preuzimaju i odgovornost za njegove postupke koji idu direktno protiv interesa građana Rijeke. Inzistirat ćemo na raščišćavanju situacije u Gradskom vijeću, kako bi se jasno vidjelo tko je tamo da bi služio interesima građana, a tko vladajućoj većini, rekao je Švorinić, najavivši kako će Lista za Rijeku s predstavnicima stanara i inicijative Protiv skupog Energa, razmotriti daljnje korake, među kojima je i podrška javnim prosvjedima, te bojkot rada Gradskog vijeća dok se problem previsokih cijena grijanja ne riješi.