Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. veljače 2020.
Bolest vena

Svjetski uspješna metoda i kod nas: Endovenski laserski tretmani u Specijalnoj bolnici dr. Nemec

 Endovenske tretmane izvodi dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja
Endovenske tretmane izvodi dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2016. u 10:40 2016-05-27T10:40:53+02:00

 Endovenske tretmane izvodi dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja s bogatim iskustvom na ovom području

 Endovenske tretmane izvodi dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja s bogatim iskustvom na ovom području

Bolesti vena česta su pojava. Ovisno o fazi bolesti, problemi s venama liječe se na više načina, a metoda koja već više od deset godina u svijetu dokazuje svoju uspješnost i zamjenjuje klasičnu operaciju vena su endovenski laserski zahvati. Endovenski laserski tretmani odnedavno se primjenjuju i u Specijalnoj bolnici za ortopediju dr. Nemec na Matuljima, a izvodi ih dr. Tamara Klarić, slovenska kirurginja s bogatim iskustvom na ovom području.

– Endovenski laserski zahvati kod bolesti vena imaju puno prednosti u odnosu na klasične operacije vena: rade se u lokalnoj anesteziji, ne zahtijevaju hospitalizaciju i pacijent odmah nakon operacije odlazi kući. Uspješnost je veća nego kod klasične operacije i kreće se do 97 posto. Klasična operacija ostavlja cijeli tunel ozlijeđenog tkiva dok se kod lasera pak radi o minimalnoj traumi okolnog tkiva jer sam laser ulazi u venu, a okolno tkivo se zaštiti tekućinom i lokalnim anestetikom. Također, kod klasične operacije vena čarape se nose oko tri mjeseca, a hospitalizacija traje tri dana. Kod laserske operacije, pacijent praktički odmah po operaciji odlazi kući – čarapu mu stavljamo na operacijskom stolu nakon čega ide prošetati desetak minuta i tako odlazi doma. Tijekom oporavka mora hodati pet do šest puta dnevno, svakih sat i pol po 15 minuta, a čarapa se nosi tijekom dana kroz jedan mjesec, objašnjava dr. Klarić.

Pri samoj operaciji laserom se pod lokalnom anestezijom ulazi u bolesnu venu u kojoj je obrnuti tok krvi. Kad se ta vena ukloni laserskom zrakom, zdrave vene koje preuzimaju njezinu ulogu mogu normalno funkcionirati i time je usporen tijek bolest.

Operaciji prethodi doplerski ultrazvuk kojim se procjenjuje širina glavnih vena, tok krvi u njima, prisutnost perforatora, koji mogu uzrokovati recidiv kao i ocjena stanja dubokih vena.

– U drugoj fazi bolesti dolazi do zahvaćenosti glavnih vena i problemima kao što su oticanje, osjećaj umora, nemirne noge, grčevi u listovima i slično. To su znakovi ozljede glavnih vena. Bitno je da se oboljela vena ukloni prije trajnih oštećenja kože jer se te promjene na koži poslije operacije smanjuju. Ako se radi samo estetski zahvat, a nije u obzir nismo uzeli stanje glavnih vena, zahvat neće biti uspješan, ističe dr. Klarić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.