Prekidna komora

Svjetski dan voda na riječki način: Predstavljeno novo ruho vodospreme Sv. Križ

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Povodom Svjetskog dana voda danas je predstavljeno novo ruho vodospreme – prekidne komore Sv. Križ, smještene u neposrednoj blizini Astronomskog centra Rijeka.


Time se nastavlja projekt Grada Rijeke i KD -a Vodovoda i Kanalizacije naziva »Gorskog vodovoda Trsat – Sušak«, koji pretpostavlja obnovu povijesnih riječkih vodosprema s ciljem da se te građevine stave u funkciji javnog korištenja. 


Rijeka ima četiri lijepe vodospreme (sa secesijskim elementima), a do sada je obnovljena ona na Pećinama, koja se nalazi u neposrednoj blizini vrtića na Donjoj Vežici, koji je odonda i najviše koristi. Namjera je da se svake godine na poseban način – obnavljanjem vodosprema – skrene pozornost na vodu, koja se u Rijeci pokušava i brendirati. Prekidna komora Sv. Križ je građena između 1912. godine i 1915. godine, zapremnine je 100 metara kubičnih, opskrbljuje se vodom iz izvoršta Martinšćica i najveće vodospreme riječkog vodovoda Streljana, a nalazi se na nadmorskoj visini od 176 metara.




Prilikom sanacije objekta koja je iznosila 155.3 tisuća kuna na njenom ravnom krovu uređen je vidikovac, s kojeg se pruža prekrasan pogled na zapadni dio Rijeke. Očekivanja su da će vidikovac koristiti najviše posjetitelji Astronomskog centra. Ova dva sadržaja povezana su pošljunčanom stazom.


Gradonačelnik Vojko Obersnel je tom prilikom rekao da iako Rijeka ne oskudjeva vodom ipak se u njeno očuvanje dosta ulaže. Tako je u pripremi projekt težak čak milijardu i 700 milijuna kuna kojim će se rješiti kompletna kanalizacija Rijeke i njene okolice. 


– Potreba za očuvanjem ovog resursa je na vrijeme prepoznata. Ulaganjem u komunalnu infrastrukturu štitimo izvore i smanjujemo utjecaj onečišćenja, ali i suša te poplava, dalje je naglasio direktor KD Vodovod i Kanalizacija Andrej Marochini.