Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 3
Sutra: 21° 21° 3
21. kolovoza 2019.
Otvorena vrata

Svjetski dan ALS-a obilježen na Neurologiji

ALS
ALS
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2019. u 21:33 2019-06-21T21:33:52+02:00

RIJEKA - Povodom Svjetskog dana amiotrofične lateralne skleroze (ALS) Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka organizirala je dan otvorenih vrata i niz predavanja posvećenih ovoj neurološkoj bolesti. Nakon pozdravnih riječi doc. dr. Vladimire Vuletić, tako je o tome što je amiotrofična lateralna skleroza govorila dr. Barbara Zadković.

Predavanje s naslovom »Kako se liječi i kako si pomoći?« održala je prof. dr. Mira Bučuk, a kako se nositi s dijagnozom savjete je dala mr. sc. Vjera Matković Fererri.

ALS se još naziva i Lou Gehrigova bolest – po poznatom igraču baseballa kojem je ova bolesti dijagnosticirana 1939. godine. Kod ALS-a dolazi do propadanja živaca koji inerviraju mišiće, a uzrok joj nije poznat.

S pojavnošću od dva do tri bolesnika na 100.000 stanovnika smatra se vrlo rijetkom bolešću. Najčešće se javlja u dobi od 50. do 65. godine, a karakteriziraju je otežano hodanje i trčanje, često zapinjanje i padovi, slabost šaka, titranje u mišićima ruku, nogu i trupa, otežano izgovaranje riječi, otežano gutanje, slabost mišića vrata, poremećaj pamćenja i promjene raspoloženja.

Liječenje bolesnika s amiotrofičnom lateralnom sklerozom multidisciplinarno je i zahtijeva suradnju neurologa, fizijatra, fizioterapeuta, logopeda, pulmologa, gastroenterologa, nutricionista, psihologa, psihijatra, liječnika i sestre obiteljske medicine, liječnika te sestre palijativne skrbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka