Uspješna suradnja

Švicarci brinu o vodozaštiti u Gorskom kotaru

Barbara Čalušić

Erik Fabijanić i Emilija Georgieva / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Erik Fabijanić i Emilija Georgieva / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ovo je moj prvi posjet Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji gdje Švicarska surađuje na više projekata te se radujem nadolazećim projektima u okviru programa Rijeka 2020. Danas smo razgovarali o suradnjama na projektima koji su već u tijeku i kojih ima priličan broj, izjavila je Georgieva



RIJEKA  Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić primio je jučer veleposlanicu Švicarske Emiliju Georgievu i počasnu konzulicu Švicarske Draženku Moll. Na sastanku je bilo riječi o projektima koje Primorsko-goranska županija provodi u suradnji sa Švicarskom, a posebice o projektu vodozaštite u Delnicama koji Švicarska podupire s 85 posto sredstava.


– Ovo je moj prvi posjet Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji gdje Švicarska surađuje na više projekata te se radujem nadolazećim projektima u okviru programa Rijeka 2020. Danas smo razgovarali o suradnjama na projektima koji su već u tijeku i kojih ima priličan broj. Voda je za nas bila uvijek važna tema i imamo stručnjake koji se time bave, a u sklopu ovog projekta naši će stručnjaci pomoći u poboljšanju stanja odvodnje i kvalitete vode na području Gorskog kotara, izjavila je Georgieva.


Kako je pojasnio Fabijanić, projekt je vezan uz Komunalno društvo Delnice i tiče se vodozaštite, vodovoda i odvodnji vode. Osim Švicarske, projekt s pet posto sredstava pokrivaju jedinice lokalne samouprave, a Županija koja nije direktno involvirana, pomaže jedinicama lokalne samouprave kroz projektnu dokumentaciju i izvršenje radova.




– Raspravljali smo o mogućim solucijama koje su vezane za ekološki dio za zbrinjavanje otpada, a suradnja koja je vezana uz konzularni dio, tiče se švicarskih državljana koji žive u Rijeci i koji su korisnici njihovih mirovina, a tu je i pitanje turista koji sve više dolaze iz Švicarske, istaknuo je Fabijanić, dok je Georgieva podsjetila da u Švicarskoj trenutno živi oko 70 tisuća Hrvata, od kojih oni s područja PGŽ-a najčešće žive i rade u kantonu Ticino.