Subvencije

Sveučilište u Rijeci osiguralo pola milijuna kuna za studentski smještaj

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Ukupan iznos subvencija za zimski semestar tekuće akademske godine je 241 tisuća kuna, a očekuje se da će slična svota biti dodijeljena i za ljetni semestar



RIJEKA Riječko sveučilište drugu godinu zaredom u okviru svog proračuna osiguralo je značajan iznos za subvencioniranje stanovanja studenata slabijeg socioekonomskog statusa.


Osim stipendija i potpora studentima slabijeg socioekonomskog statusa i onima koji pripadaju ranjivim skupinama, Sveučilište ciljano preuzima i dio troškova smještaja studenata koji se nalaze u nepovoljnijem položaju te ga to čini jedinstvenim u Hrvatskoj.


Prema procjenama za tu će se namjenu ove godine osigurati pola milijuna kuna, a navodeći kako je cilj Sveučilišta osigurati pristup visokom obrazovanju i studiranje mladim ljudima koji se zbog lošijeg socijalno-ekonomskog stanja teže odlučuju na studiranje ili od njega odustaju, suočeni s poteškoćama vezanim uz troškove studiranja, prorektorica za studije i studente prof. dr. Sanja Barić ističe da je Upravi Sveučilišta neprihvatljivo da je mladim ljudima koji žele studirati visoko obrazovanje nedostupno zbog njihove socioekonomske situacije, dok je njihovim vršnjacima dostupno samo zato što se nalaze u boljem socioekonomskom položaju.




– Na različite načine pokušavamo studentima u nepovoljnom položaju olakšati pristup željenim studijima pa razvijamo i nove modele poboljšanja studentskog standarda u najširem smislu. Ukupan iznos subvencija za zimski semestar tekuće akademske godine je 241 tisuća kuna, a s obzirom na to da se očekuje da će slična svota biti dodijeljena i za ljetni semestar, ukupna izdvajanja Sveučilišta za subvencioniranje smještaja iznosit će oko pola milijuna kuna. Za usporedbu, prošle je godine subvenciju za troškove stanovanja za zimski semestar primilo 348 studenata u ukupnom iznosu od 206 tisuća kuna te za ljetni semestar 381 student u ukupnom iznosu od 174 tisuća kuna ili ukupno više od 380 tisuća kuna, ističe prorektorica.  


Pravo na Sveučilišnu subvenciju smještaja ostvaruju oni studenti koji su prethodno ostvarili pravo na subvencionirano stanovanje u riječkom domskom smještajnom objektu, a čiji ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje od ili jednako 65 posto proračunske osnovice, odnosno 2161,50 kuna.


Zahtjev je predalo 358 studenata te su njima isplaćene mjesečne subvencije za zimski semestar ove akademske godine u iznosima koji ovise o kategoriji kojoj pripadaju.


Najvišu subvenciju u visini od 191,70 kuna dobivaju studenti s prihodima po članu kućanstva do 700 kuna, a 127,80 kuna dobivaju studenti s prihodima po članu kućanstva od 700,01 do 1.500,00 kuna, dok je studentima s prihodima po članu kućanstva između 1.500,01 i 2.161,50 kuna mjesečna rata za smještaj subvencionirana sa 63,90 kune.