Lakši pristup informacijama

Sveučilište osnovalo Volontersku mrežu UNIRI: ‘Studentima ćemo olakšati volontiranje’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Sveučilište u Rijeci osnovalo je Volontersku mrežu UNIRI čime se, kako je na konferenciji za novinare pojasnila rektorica prof.dr. Snježana Prijić Samaržija, praksa volontiranja usustavila.


– Volonterska mreža čini volontiranje, koje je i inače prilično zastupljeno među studentima, lakšim. Omogućuje studentima da na jednom mjestu dođu do informacija gdje se može volontirati. Po odrađenom volontiranju studenti će dobivati potvrde u kojima će biti specificirano koje su vrste kompetencija stekli, najavila je rektorica.


Volonterska mreža dio je projekta »Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke turističke baštine«, kojeg kako je pojasnio stručni suradnik Marko Luka Zubčić financira Europski fond za regionalni razvoj, a Volonterska mreža nalazi se na društvenim mrežama te ju vode studenti volonteri.




– Kroz Volontersku mrežu razvijamo odnose s volonterskim projektima izvan Sveučilišta, uspostavljamo odnose s udrugama i centrima te na taj način promoviramo volontiranje tijekom studiranja kao mogućnost za sudjelovanje u građenju zajednice, kazao je Zubčić.


Volonterska mreža dio je djelatnosti i Studentskog kulturnog centra čija je voditeljica Jana Ažić najavila peto izdanje Smotre glumačkih akademija koje će se održati od 24. do 26. svibnja u Filodrammatici. Na Smotri će se okupiti studenti akademija iz Beograda, Ljubljane i Rijeke, a studentske predstave za posjetitelje će biti besplatne uz obaveznu rezervaciju putem e-maila.


Na reperotaru će se naći tri predstave: »Ljepotica iz Leenana«, »Mirandolina« i »Closer«, a uz predstavljanje kvalitetnih studentskih kazališnih produkcija cilj je Smotre razmjena znanja i iskustva te otvaranje mogućnosti suradnje na zajedničkim projektima.