Pomorsko hodočašće

Svetom Nikoli u pohode: Hodočasnici punog srca jači od valova

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Zbog jakog vjetra i loših uvjeta na moru pomorskom hodočašću nisu se priključili brod »Sfera« iz Crikvenice ni školski brod »Vila Velebita II« iz Bakra pa se manji dio hodočasnika ukrcao na brod riječke Lučke kapetanije »Vid«, a mnogi su put Kraljevice krenuli osobnim automobilima ili javnim prijevozom



RIJEKA Pomorsko hodočašće u povodu blagdana svetog Nikole, od Rijeke do Kraljevice, održano je jučer, usprkos na trenutke jakoj buri i nemirnom moru. Bura je hodočasnicima djelomično pokvarila planove jer zbog jakog vjetra u riječku luku iz Crikvenice nije doplovio brod »Sfera«, kojim je većina trebala otploviti do Kraljevice i tamošnje crkve sv. Nikole, svetišta posvećenog zaštitniku pomoraca, putnika i djece. Zbog jakog vjetra i loših uvjeta na moru pomorskom hodočašću nije se priključio ni školski brod »Vila Velebita II«, koji je trebao isploviti iz Bakra, pa se manji dio hodočasnika ukrcao na brod riječke Lučke kapetanije »Vid«, a mnogi su put Kraljevice krenuli osobnim automobilima ili javnim prijevozom.


No ništa od toga nije spriječilo vjernike da se okupe na kraljevičkoj rivi, odakle je njih nekoliko stotina krenulo na procesiju i misu u crkvi svetog Nikole, koju je predvodio velečasni Luka Lučić, povjerenik Apostolata mora Riječke nadbiskupije, a svojim glasovima uveličali pripadnici klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.


Oslobođeni grijeha 


Hodočasnike je na rivi dočekao kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, poželjevši im dobrodošicu u najstarije svetište svetog Nikole na hrvatskoj strani Jadrana, koje svima koji ga posjete na dan sveca zaštitnika daje poseban blagoslov.




– Papa Pio VI. počastio nas je beneficijom da svi oni koji dođu ovdje na blagdan svetog Nikole budu oslobođeni grijeha. Ovo je devetnaesti put da se održava hodočašće pomoraca, a s obzirom na to da je sveti Nikola zaštitnik pomoraca, ribara i svih onih koji od mora žive, te zaštitnik Grada Kraljevice, za nas je ovo veliko slavlje i velika čast. Posebnost ovog hodočašća je što prvi put u sklopu mise nastupa klapa Sveti Juraj i to nas iznimno raduje – kazao je Čandrlić.


Zadovoljstvo prilikom da uveličaju blagdan i svog sveca zaštitnika izrazili su i članovi klape, pod vodstvom Marka Bralića, zapovjednika klape.


– Da, i klapa u ratnoj mornarici ima zapovjednika, jer mi smo svi djelatne vojne osobe pa moramo imati sustav zapovijedanja – objasnio nam je dobro raspoloženi Bralić. – Ovdje predstavljamo Hrvatsku ratnu mornaricu. Silno smo počašćeni pozivom da uveličamo ovu svečanost i da možemo pjevati tijekom mise te kasnije održati koncert i družiti se s pomorcima Sjevernog Jadrana. Ovdje imamo jako puno prijatelja, ljudi s kojima se rado susrećemo, a posebno je zadovoljstvo što prvi put nastupamo u Kraljevici i to baš u crkvi svetog Nikole.


Među hodočasnicima koji su doplovili iz Rijeke bila je i Marica Njegovan, tajnica Apostolata mora i jedna od »glavnih i odgovornih« za program obilježavanja blagdana svetog Nikole u Rijeci i okolici.


– Devetnaesti put smo ovdje. Bilo je malo burovito. Iako je u Rijeci bila bonaca, ispred Urinja nas je dočekala bura i valovito more. To nam je bilo krštenje. Ali ništa strašno, stigli smo ovdje punog srca, pomoliti se svetom Nikoli da čuva sve pomorce ovog svijeta i neka ih sretno vrati doma – rekla je Marica Njegovan.


Najljepša tradicija 


Procesiji i misi prisustvovali su i brojni građani Kraljevice i drugih naselja iz okolice, vjernici, pomorci, članovi njihovih obitelji, ali i budući pomorci, poput Matea Rudana.


– Ovdje smo zbog obilježavanja dana svetog Nikole, kako bismo prisustvovali hodočašću. Kako mi je cijela obitelj u pomorstvu, a i ja sam student treće godine nautike na Pomorskom fakultetu u Rijeci, sve to skupa me je dovelo ovamo – rekao je Rudan koji je na hodočašće došao u pratnji Martine Kovač.


Procesiji se pridružila i Dijana Mihaljević, ravnateljica Lučke uprave Bakar-Kraljevica-Kostrena.


– Vrijeme nas je ipak donekle poslužilo, iako nisu doplovili svi brodovi koji su trebali. Sunčano je, lijepo je i vjerujem da će svi koji su došli otići zadovoljni, posebno zbog nastupa klape Sveti Juraj – rekla je Dijana Mihaljević.


Nekima je blagdan svetog Nikole, osim tradicije, i privatno vrlo važan blagdan.


– Ovdje sam kao prvo zbog toga što je obilježavanje blagdana svetog Nikole i ovo pomorsko hodočašće jedna od najljepših tradicija moga grada, Kraljevice. Procesija, misa, sve je to dio našeg nasljeđa, a 6. prosinca, osim blagdana zaštitnika grada, slavim i rođendan i imendan – objasnio nam je Nikola Rodin.


Hodočasnici su iz Kraljevice prema Rijeci isplovili oko 14 sati, a brodskim sirenama pozdravili su mještane Bakra i Bakarca, uz zaustavljanje u Kostreni, gdje im je u lučici Podurinj priređen svečani doček.