Doček nakon granice

Sve za turiste: Mjenjačnice postaju i informativni punktovi

Asja Perović, dr. med.

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Osim uobičajenih pitanja oko tečaja, turiste zanimaju i restorani u blizini, način naplate cestarine, cijene goriva i prijevoza trajektom, raspituju se kako doći do željene destinacije, je li policija stroga, kakva je vremenska prognoza...



RIJEKA Ministar turizma Anton Kliman najavio je da će turistička sezona 2016. biti rekordna. Vrijeme zasad lijepo podupire te najave te sve više turista posjećuje Hrvatsku. Nakon što prijeđu granicu i uđu na teritorij Lijepe naše, najprije se zaustavljaju u nekoj od mjenjačnica kojih u graničnom području posluje popriličan broj. Osim uobičajenih pitanja oko tečaja, turiste zanimaju i restorani u blizini, kao i kampovi na kvarnerskim otocima.


– Najčešće mijenjaju oko 100 eura, da imaju za put. Najviše ima Talijana, nešto manje Nijemaca i Švicaraca. Također, raspituju se oko naplate cestarine, treba li kupiti vinjetu ili je naplata ista kao u Italiji, ističe Mojca Sanković-Ujčić, zaposlenica mjenjačnice na graničnom prijelazu Pasjak te dodaje da ih također zanimaju i cijene goriva i prijevoza trajektom.


Turisti su bolje informirani o tečaju nego proteklih godina, ali ipak ima i onih koji ne znaju da u Hrvatskoj službena valuta još nije euro.


Čime plaćati?




– Turiste najčešće zanima kako doći do željene destinacije, kolike su cijene cestarine, je li policija stroga te kakva je vremenska prognoza za vrijeme njihova boravka u Hrvatskoj, ističe Kristian Stanić, student koji već nekoliko godina radi u mjenjačnici u Šapjanama. Dodaje da je najviše talijanskih turista, a sljedeći najbrojniji su turisti iz Švicarske, podrijetlom iz naših krajeva. Mijenjaju između 100 i 200 eura ili švicarskih franaka.


Neki su turisti neinformirani o službenoj valuti u Hrvatskoj te se raspituju mogu li u trgovinama plaćati u eurima. Često pitaju za nacionalne parkove, od kojih su najpopularnija Plitvička jezera, a zanima ih i sigurnost naših cesta. Od zaposlenika mjenjačnica saznajemo da turisti najčešće biraju putovanje autocestama ako je to moguće.


Od destinacija najpopularniji su kvarnerski otoci, opatijska rivijera, Istra te zadarsko područje. Zaposlenici na sva pitanja turista rado odgovaraju.


Vikendom udarno


Studentica Nina Dukić već nekoliko godina radi u mjenjačnici na Pasjaku. S obzirom da preko tog graničnog prijelaza u Hrvatsku pretežno dolaze Talijani, oni su trenutno i najbrojniji turisti koji dolaze u tu mjenjačnicu, a nešto manje ima Nijemaca.


– S obzirom na promet, ove godine ima jako malo turista. Uglavnom mijenjaju između 200 i 300 eura, a za vikend ima puno više posla. Uglavnom su dobro informirani, a najčešće pitaju koliko je udaljeno njihovo odredište, ističe Nina i dodaje da su najpopularnije Plitvice i otoci, posebno Pag.


Dakle, mjenjačnice ne služe samo za svoju prvotnu namjenu, već postaju i informativni uredi. Turisti od zaposlenika očekuju da ih znaju uputiti u pravom smjeru prema njihovoj željenoj destinaciji, do najbližeg supermarketa i restorana.


Zaposlenici na sva pitanja odgovaraju s osmijehom, na zadovoljstvo sve većeg broja turista koji bezbrižno mogu nastaviti svoje putovanje uz potvrdu da su na dobrom putu prema svom konačnom odredištu.


Niz anegdota


Zaposlenici u mjenjačnicama imaju mnogo anegdota koje su doživjeli tijekom turističke sezone pa je tako jednom u mjenjačnicu ušla Talijanka s namjerom da promijeni u eure hrvatske dinare, koji se, sjetimo se, ne koriste od 1994. godine.


Također, turisti čuju glasine da je Hrvatska mala zemlja, ali taj podatak shvaćaju predoslovno pa tako zaposlenici često primaju upite postoji li još neka mjenjačnica u Hrvatskoj ili je ovo jedina. Isto tako, zgražaju se kada čuju da im do Zadra još treba tri do četiri sata vožnje.


Piše: Ana Marmilić