Vrijedna akcija

Sve za našu djecu. Veliki riječki humanitarni dan bit će 4. svibnja

Andrej Petrak

Larry Ambrozić, Alison Škulić i Dalibor Horvat Hoky, Foto: Marko Gracin

Larry Ambrozić, Alison Škulić i Dalibor Horvat Hoky, Foto: Marko Gracin

Sav prihod koncerta najvećih imena estrade namijenjen uređenju čekaonice i igraonice za male pacijente i njihove roditelje, za djecu koja se liječe na Odjelu hematologije i onkologije bolnice na Kantridi



RIJEKA Rijeka je spremna za najveću humanitanu akciju ikad održanu u gradu na Rječini: udruga Riječko srce i televizija Kanal Ri, 4. svibnja u centru grada, na Trgu Riječke rezolucije spremaju veliki humanitarni koncert »Sve za našu djecu«, s najvećim imenima hrvatske estrade. Sav prihod namijenjen je uređenju čekaonice i igraonice za male pacijente i njihove roditelje koji se liječe na Odjelu hematologije i onkologije Dječje bolnice na Kantridi.


Za ovaj vrijedan cilj Riječankama i Riječanima pjevat će Neno Belan & Fiumens, Colonia, Denis&Denis, Jole, Škoro, Maja Šuput, Damir Kedžo, Luka Nižetić, Atomsko sklonište, Bang Bang, Alen Vitasović, Šajeta… Kako sada stvari stoje, koncert bi trebali otvoriti Mia Negovetić i En Face koji će otpjevati himnu akcije »Sve za našu djecu«, za koju tekst, aranžman i glazbu potpisuju Stefanija Soldo, Sandro Bastiančić i Olja Dešić.


Program će voditi Ana Radišić, Davor Jurkotić, Ivana Bilen i Mario Lipovšek. Paralelno s koncertom u Restoranu Municipij bit će uspostavljen Call centar, a izvođači i druga poznata lica iz hrvatske javnosti javljat će se na humanitarni telefon 060 9009, sve u izravnom prijenosu na Kanalu Ri, istarskim, a moguće i drugim regionalnim televizijama. Akciju prati i HRT, a dogovara se i prijenos uživo na Radio Rijeci.




– Cilj akcije je jedan: izgraditi i opremiti čekaonicu te igraonicu koji će biti predani po sistemu »ključ u ruke« šefici Odjela hematologije i onkologije Jeleni Roganović, bez čije pomoći svega ovog ne bi bilo. Kako bi slijedili trendove modernog liječenja u kojem djeca borave u dnevnoj bolnici pa zatim nakon terapije odlaze kući nužno je izgraditi i opremiti čekaonicu.


Trenutno nedostaje prostor u kojem će djeca čekati rezultate pretraga i nakon što dobiju terapiju biti opservirana. Sve odrađujemo u potpunosti volonterski i uz veliku pomoć pokrovitelja iz Grada i Turističke zajednice Rijeke te Primorsko-goranske županije, tvrtke Promocija bez koje ne bi mogli organizirati koncert te drugih sponzora, objašnjava predsjednik Riječkog srca, veliki humanitarac Dalibor Horvat-Hoky.


Potrebno 200 tisuća kuna


Osim čekaonice, budu li prikupljena sredstva to dozvolila, vanjska nekorištena terasa preuredila bi se u igraonicu da teško oboljela djeca bar malo osjete draž sretnog djetinjstva. Za sve nabrojeno potrebno je prikupiti 200.000 kuna. Larry Ambrozich s Kanala Ri dodaje da u Hrvatskoj, nažalost, svake godine oko 150 djece oboli od teških malignih oboljenja.

– Prošle je godine kroz Dnevnu bolnicu na Kantridi prošlo više od 1000 malih pacijenata, a uz našu pomoć borba s teškim bolestima bit će tek prolazna uspomena u njihovim malim i nasmijanim životima. Nema okrutnijeg raka od onog koji pogađa djecu. Bezbrižne dane djetinjstva zamjenjuje borba za život. Stoga smo odlučni pomoći da im najteži dani djetinjstva prođu fizički, psihički i emotivno čim podnošljivije i humanije. Nadamo se da će što više naših sugrađana i tvrtki prepoznati ovaj plemeniti projekt te svojom donacijom, svatko prema svojim mogućnostima, pomoći da ova akcija bude što uspješnija – poručio je Ambrozich.


Rukometni turnir


Raduje ga što će se izgleda cijela Rijeka udružiti da se izgrade čekaonica i igraonica za mališane koji se liječe na Kantridi.– Kanal Ri, u godini u kojoj obilježava 18 godina rada, uključio se, kao i na prošlogodišnjoj, prvoj akciji »Sve za našu djecu«, organizacijom kompletnog prijenosa uživo koncerta i call centra koji će potrajati od 18 do 24 sata. Akciju podržavaju riječki centar HRT-a, Radio Rijeka i Novi list pa smo ostvarili sinergiju svih najjačih riječkih medija u jednom humanitarnom cilju, pojašnjava Ambrozich.

Prije velikog završnog koncerta, u Centru Zamet će 29. travnja biti održan rukometni turnir mlađih kategorija, uz »All stars« utakmicu na kojoj će zaigrati legende riječkog i hrvatskog rukometa. Namjera je organizatora da 4. svibnja bude veliki humanitarni riječki dan, pa će se prije koncerta na Municipiju, tijekom cijelog dana, počevši od 10, na obližnjem Trgu 128 brigade odvijati Gastro dan, sa širokom ponudom delicija i slastica.



Humanitarni telefon 060 9009 već je aktivan, a svi zainteresirani jednim pozivom mogu donirati pet kuna i pomoći dječici kojoj je ta pomoć najpotrebnija.



Gastro dan


– Prije koncerta potrudit ćemo se dobro najesti Riječane, posjetitelje i one koji se taj dan zateknu u centru grada – rekla je Alison Škulić iz Riječkog srca.


Gastro dan objedinit će deset štandova, s ponudom Velikog doma Platak koji će skuhati 300 porcija fažola, učenika Ugostiteljske škole Opatija koji će peći kolače, Ugora koji će pripremiti veliku količinu ribe. Pored dobre hrane, nudit će se i rukotvorine. Akciji su se u ovom smislu već priključili OŠ Dražice i mlada umjetnica Barbara Cetina, a organizatori pozivaju sve druge kreativce, umjetnike, vrtiće i škole koji bi željeli na ovaj način dati svoj doprinos, da im se jave.


Humanitarni cilj već je podržao Nikola Kurti i njegov Foto Kurti, koji je sav prihod od izložbe »Nasmiješena lica Riječkog karnevala« namijenio akciji »Sve za našu djecu«, a udruga Riječko srce planira niz aktivnosti prije finala, uključujući i promotivne akcije na Korzu koje će početi u travnju. Akciju će podržati i riječki ugostitelji. Oni koji se uključe donirat će kunu do dvije od svake prodane kave koja će biti obilježena posebnim podmetačem s imenom i logom akcije.