Razvoj turzima

Sve više kruzera stiže u Rijeku; Gradska vlast zadovoljna, ali i oprezna zbog moguće “kontraproduktivnosti”

Marinko Glavan

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Vjerujem da će trend rasta broja kruzera nastaviti rasti, ali i da će njihov broj ostati u razumnim okvirima, dakle ne više od 40 kruzera godišnje, rekao je Vojko Obersnel



Grad Rijeke će i u ovoj godini nastaviti i suradnja s Lučkom upravom Rijeka te Turističkom zajednicom, na promociji Rijeke kao kruzing destinacije.


Uloga Grada Rijeke je osiguravanje tehničkih i promocijskih aktivnosti za prijem dolaska kruzera, za što je u gradskom proračunu osigurano 30 tisuća kuna, dok je Lučka uprava zadužena za tehničku organizaciju područja priveza brodova te koordinaciju s brodovima i predstavnicima.


V.d. pročelnice Odjela za poduzetništvo Vlasta Linić, izvijestila je kako je dosadašnja suradnja rezultirala povećanjem broja dolazaka kruzera.




Tako je u 2016. i 2017. godini Rijeku posjetio 30 kruzera s preko 26 tisuća putnika, a za ovu godinu najavljen je dolazak jedanaest brodova s više od šesnaest tisuća putnika i članova posade, dok se u 2019. godini očekuje dolazak još šesnaest brodova s 30.851 putnikom i članom posade.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo povećanjem broja dolazaka i najavljenih dolazaka kruzera, ističući kako je Rijeka postala ukrcajna luka za velik broj manjih turističkih brodova za krstarenja Jadranom, pa je tako na sedmodnevna putovanja tijekom protekle godine iz riječke luke krenulo više od 10 tisuća putnika.


– Vjerujem da će trend rasta broja kruzera nastaviti rasti, ali i da će njihov broj ostati u razumnim okvirima, dakle ne više od 40 kruzera godišnje, kako se Rijeci ne bi dogodila situacija iz Splita i Dubrovnika, gdje velik broj kruzera postaje kontraproduktivan za razvoj turizma.


Vrlo je značajan i promet malih turističkih brodova, koji se opskrbljuju u Rijeci, plaćaju lučke pristojbe, a i njihovi gosti koriste usluge riječkih ugostitelja, garaža i ostalih djelatnosti – rekao je gradonačelnik.