Najavljen rast

Sve smo popularnija destinacija: Kvarner za blagdane očekuje oko 30 tisuća gostiju

Alenka Juričić Bukarica

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Glavnina turističkog prometa odvijat će se u hotelima. Na Kvarneru će ih biti otvoreno 64 od čega 33 na Opatijskoj rivijeri, devet na Krku, po pet na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri i riječkom području, četiri na Lošinju te tri na Rabu. U Gorskom kotaru će biti otvorena tri hotela i dva pansiona. Ono što je zanimljivo jest i činjenica da će raditi i tri kampa, dva na Lošinju i jedan na Krku.



RIJEKA – Tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, odnosno u razdoblju od 20. prosinca ove do 6. siječnja iduće godine, u Hrvatskoj će boraviti oko 227 tisuća turista, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava TZ-a. Naime, na razini cijele Hrvatske očekuje se oko 227 tisuća dolazaka i 594 tisuća noćenja turista što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od oko 4 posto.


Najveći turistički promet na obali očekuje se u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok se na kontinentu najveći turistički promet očekuje u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Karlovačkoj županiji. Promatrajući najave turističkog prometa u jadranskim županijama, na obali se za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika očekuje oko 126 tisuća dolazaka i 383 tisuće noćenja, što predstavlja rast prometa od oko dva posto, dok se na kontinentu očekuje realizacija oko sto tisuća dolazaka i 211 tisuća noćenja, što predstavlja rast prometa od oko 6 posto.


Na Kvarneru bi se trebali ponoviti lanjski rezultati. Naime, od 20. prosinca do 6. siječnja očekuje se dolazak oko 30 tisuća gostiju za koje se predviđa da će ostvariti više od sto tisuća noćenja, doznajemo u Turističkoj zajednici Kvarnera. Najviše noćenja se očekuje na Opatijskoj rivijeri, oko 45 tisuća. Otok Lošinj najavljuje 17 tisuća, riječko područje 15 tisuća, Crikveničko-vinodolska rivijera devet tisuća, otok Krk sedam tisuća, Gorski kotar i otok Rab po pet tisuća, a otok Cres tisuću noćenja.




Glavnina turističkog prometa odvijat će se u hotelima. Na Kvarneru će ih biti otvoreno 64 od čega 33 na Opatijskoj rivijeri, devet na Krku, po pet na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri i riječkom području, četiri na Lošinju te tri na Rabu. U Gorskom kotaru će biti otvorena tri hotela i dva pansiona. Ono što je zanimljivo jest i činjenica da će raditi i tri kampa, dva na Lošinju i jedan na Krku. Predviđa se da će hoteli ostvariti 65 tisuća, privatni smještaj 25 tisuća, hosteli i odmarališta pet tisuća, a, primjerice, kampovi oko četiri tisuće noćenja.



– Domaći i strani turisti sve više prepoznaju i hvale kvalitetnu ponudu hrvatskih destinacija u zimskom razdoblju, kako na kontinentu tako i na obali, ali i na otocima. Upravo je to pravi smjer u nastojanju da Hrvatsku pozicioniramo kao destinaciju atraktivne i raznolike ponude tijekom cijele godine, odnosno u ravnomjernijoj distribuciji ostvarenog turističkog prometa tijekom cijele godine, rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.



– Kvarner iz godine u godinu tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana bilježi sve bolje turističke rezultate. Analiza turističkog prometa, pokazuje nam i da smo od početka siječnja pa do kraja studenog ove godine, nastavili s trendom rasta turističkog prometa, te je ostvareno dva posto više dolazaka i jedan posto više noćenja.



Ako zbrojimo rezultate iz rujna, listopada i studenoga ove godine, na Kvarneru je u posezoni ostvareno čak četiri posto više noćenja. Prema najavama s terena, i u prosincu tijekom božićno-novogodišnjih blagdana možemo očekivati dobre rezultate, tako da vjerujemo u uspješan završetak još jedne turističke godine, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.


Najviše gostiju, kao i obično, očekuje Opatijska rivijera. U samoj Opatiji se, prema podacima Turističke zajednice grada Opatije, tijekom božićno-novogodišnjih blagdana očekuje da će »staru damu« posjetiti 13.250 gostiju koji će ostvariti 37.800 noćenja. Većina noćenja ostvarit će se u hotelskom smještaju, a prema najavama za predstojeće blagdane će biti otvoreno 27 hotela.


Dakle, kulminacija tek slijedi, iako iz godine u godinu sve više destinacija kreće u organizaciju Adventa tako da se povećani broj dolazaka i noćenja bilježi kroz čitav prosinac. Veliko finale tek slijedi, s time da se gro turista ipak očekuje oko same Nove godine, dok je Božić u pravilu nešto slabije posjećen obzirom da se radi o obiteljskom blagdanu. No, kako govore najave i božićni blagdani, te programi koje su kvarnerski turistički djelatnici pripremili za svoje goste, privući će dio gostiju.