Neizvjesnost

Sve kampanje i programi Turističke zajednice Kvarnera – na čekanju

Alenka Juričić Bukarica

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Odrađujemo one »pozadinske« aktivnosti, od pripreme tekstova za web, strane novinare... do pripreme kampanja za oglašavanje - kaže Irena Peršić Živadinov



RIJEKA – Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je kako radi na izmjenama godišnjeg programa rada s obzirom na situaciju s koronavirusom, kao i na mjeru odgode plaćanja turističke članarine koju turističkim zajednicama plaćaju gospodarski subjekti. A i činjenice da nema niti turističkog prometa.


Glavni ured organiziran je tako da se radi od kuće ili koriste godišnji odmori, a kažu kako su slične mjere poduzete i unutar cijelog sustava turističkih zajednica koji broji ukupno 314 TZ-a. Cijeli sustav ove je godine čekala i reorganizacija sukladno novom zakonu, no sve je to za sada palo u drugi plan.


Što s likvidnošću


U Turističkoj zajednici Kvarnera potvrdili su kako su se organizirali na sličan način, dakle, na rad od kuće.




– U ovoj situaciji odrađujemo one »pozadinske« aktivnosti, koje se na možda ne vide na van, od pripreme tekstova za web, strane novinare i slično, do pripreme kampanja za oglašavanje koje ćemo imati spremne kada se situacija smiri i dođe vrijeme da krenemo s njima. Sigurno da ćemo morati ići na izmjene Programa rada s obzirom na to da se dio aktivnosti ne može odraditi, kao i promjene oko pristojbe i članarine. A s obzirom na to da smo dio sustava, sigurno da ćemo se u tom smislu koordinirati i s Glavnim uredom i ostalima, pojasnila je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera.


Kao što je primjerice Ministarstvo turizma odgodilo neke programe kao što je Konkurentnost turističkog gospodarstva, tako su i u županijskom TZ-u morali na čekanje staviti neke programe. Naime, nije bilo sufinanciranja manifestacija, s obzirom na činjenicu da ih za sada nema niti će ih u dogledno vrijeme biti, ali i na činjenicu da treba vidjeti što će biti s likvidnošću s obzirom na mjere Vlade za pomoć gospodarstvu, odnosno odgodu plaćanja turističke članarine i boravišne pristojbe. S obzirom da TZ-i nisu na proračunu tek će se u budućnosti moći vidjeti s čime se po pitanju sredstava raspolaže i što će se moći ostvariti po pitanju eventualnih natječaja.


Web izdanje


Što se tiče sustava lokalnih TZ-a u županiji, direktorica TZ-a Kvarnera istaknula je kako su sve lokalne turističke zajednice slično organizirane u ovoj situaciji.


– Mi smo recimo lani odradili zajednički media plan s lokalnim turističkim zajednicama što se pokazalo i povoljnijim i efikasnijim rješenjem nego da svatko to radi zasebno. No, s obzirom na aktualnu situaciju za sada je i to na čekanju. Ono što nam je trenutačno dosta bitno jest rad na pripremi novog web izdanja. Naime, planirana je nova platforma na razini Hrvatske, dakle na čelu s HTZ-om bi se objedinilo sve destinacije, tako da trenutačno pripremamo materijal za našu županiju po segmentima. Od gastroponude, outdoora do zdravstvenog turizma i ostalog, dodala je direktorica županijskog TZ-a.