Spaljena ona koja je kriva za sve

Sve je šlo va dim: Pustica Svezada zgorela i spreda, i odozada

Marinko Glavan

Među okupljenim pukom zamijećena je i trunčica žaljenja. Ne zbog Pustice, nego zbog završetka bezbrižnog pusta i početka novih muka, briga i nevolja koje nas očekuju u narednih godinu dana



RIJEKA  U plamenu lomače skončala je Pustica Svezada u nedjelju na moru ispred Gata Karoline Riječke, plativši tako na najstrašniji mogući način za sva zlodjela počinjena u proteklih godinu dana.


Krivom za sve moguće zamislive zločine i nekoliko posve nezamislivih, kojima je punih godinu dana zagorčavala život Riječanima, Hrvatima i Zemljanima općenito, proglasio ju je Karnevalski sud udruge Pom-F-Ri, nakon čega je bila izvrgnuta javnom ruglu i preziru, obješena s prozora Pomorskog fakulteta, sve do jučerašnjeg izvršenja najstrože kazne.


Svezada je na stratište dopremljena u najvećoj tajnosti, barkom na vesla, bez upaljenih svjetala, zbog, kako je objašnjeno, sigurnosnih razloga.




Gradom već danima, naime, kolaju priče o skupini radikalnih obožavatelja turskih sapunica koji, predvođeni Svezadinim partnerom Onurom, planiraju njenu otmicu neposredno prije pogubljenja, spremni žrtvovati čak i vlastite živote za slobodu svoje junakinje.


Umjereniji fanovi zazivali su milost egzekutora s obale Gata čak i u trenucima kad se već palila lomača, no sve je bilo uzalud. Svezadini grijesi naoprosto su bili toliko veliki i strašni da je najveća milost koja joj se mogla udijeliti bila pročišćavanje plamenom, što je oko 21 sat i učinjeno.


 Svezadu je plamen progutao u tili čas, kao da je i sam želio jednom za svagda spržiti svo zlo koje se u njoj nakupilo.


Iako je zaslužila sve što ju je snašlo, kad je izgorjela do kraja, na licima svjetine ipak se ogledala i trunčica žaljenja.


Ne zbog Svezade, nego zbog završetka bezbrižnog pusta i početka novih muka, briga i nevolja koje nas očekuju u narednih godinu dana. U moru neizvjesnosti koja nas čeka izvjesno je barem to da ćemo i dogodine za sve optužiti nekog novog Pusta. Ili možda opet Pusticu?