Neimaština

Svaki četvrti riječki učenik na besplatnoj marendi

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Procjenjuje se da će pravo na poklon-bonove za kupnju osnovnoškolskih udžbenika  ostvariti oko 1.300 osnovaca



RIJEKA Prema procjenama Grada Rijeke i ove školske godine u riječkim će osnovnoškolskim ustanovama oko dvije tisuće osnovaca ostvarivati pravo na besplatnu marendu ili ručak, što znači da roditelji svakog četvrtog školarca nemaju 140 kuna mjesečno za marendu, a čak trećina roditelja tih učenika nema ni za ručak.


Međutim, iako su očekivanja Grada da će broj one djece koja zbog neimaštine ostvaruju pravo na jedan ili dva besplatna obroka u školi ostati na razini prošle godine taj će broj ipak biti veći, ali se dio obroka neće financirati iz gradskog proračuna.


Naime, Udruga za osobe s cerebralnom paralizom na natječaju je  Ministarstva socijalne politike i mladih dobila 700 tisuća kuna za dodatno sufinanciranje ručkova  za djecu osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji, a tim će se sredstvima plaćati obroci za čak 297 djece iz 17 škola. Riječ je o onoj djeci, pojašnjava predsjednik Udruge Miljenko Mišljenović, čiji roditelji ne udovoljavaju gradskim i državnim propisanim cenzusima, a svejedno žive u neimaštini.




– Ne radi se samo o riječkim školama, već o području cijele Primorsko-goranske županije, a najveći broj djece koja će preko naše Udruge ove školske godine ostvariti pravo na besplatan obrok je u Osnovnoj školi Zamet. U toj ih je školi pedesetak, a radi se o tri obroka. Ovisno o materijalnom stanju djeca ostvaruju pravo na doručak, ručak ili užinu, pojašnjava Mišljenović.


U Gradu pak navodi kako je akcija izdavanja novih rješenja za novu školsku godinu još u tijeku i traje do 18. rujna pa se za sada može dati samo procjena na temelju prošle  školske godine, a prošlogodišnji podaci, kaže pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, govori da je od nešto više od 8 tisuća riječkih osnovaca njih 2.012 imalo besplatnu marendu, a besplatnu prehranu u produženom 766 učenika.


– Mjesečna cijena marende iznosila je u prosjeku 140 kuna, a ručka i marende 550 kuna mjesečno. Odjel sufinancira i dio troškova rada učitelja u cjelodnevnoj nastavi ili produženom boravku u iznosu od 100 kuna po učeniku. U 2014. godini za ovu su aktivnost, odnosno marende, ručkove i dio troška učitelja utrošena gotovo 4 milijuna kuna, a u ovoj godini očekujemo isti broj korisnika, za što smo planirali 4 milijuna i 150 tisuća kuna, kaže pročelnica.



Dio ukupne socijalne slike riječkih odgojno-obrazovnih ustanova su i predškolci, čak trećina roditelja polaznika predškolskih ustanova ima pravo na u potpunosti ili djelomično financiranje boravka djece u jaslicama i vrtićima. Naime, to je pravo prošle godine koristilo 1.307 korisnika za što je iz gradskog proračuna utrošeno 3,8 milijuna kuna.– Očekujemo da će biti isti broj djece koji će ove godine ostvarivati pravo na besplatni ili djelomično besplatni vrtić za što je u ovoj godini planirano 3,9 milijuna kuna, kaže Perhat.


Školarci koji zbog neimaštine u obitelji imaju pravo na besplatnu marendu ili pak ručak u školi mogli bi u riječkim školama dupkom napuniti klupe šezdesetak razrednih odjela, a najveći broj učenika to pravo ostvaruje po osnovi korištenja zajamčene minimalne naknade, odnosno primanja socijalne pomoći te nedostatnih prihoda kućanstva, dok manji broj djece pravo na besplatan obrok ostvaruje zbog teškoća u razvoju ili bolesti, te iz razloga što su im roditelji stradalnici rata. Istovremeno s izdavanjem rješenja za pravo na besplatan obrok Grad Rijeka izdaje i poklon-bonove za kupnju osnovnoškolskih udžbenika, a procjenjuje se da će to pravo ostvariti oko 1.300 osnovaca.

– Lani je Grad izdao  1.298 poklon-bonova za kupnju školskih udžbenika za učenike osnovnih škola. Ukupno je za pomoć za kupnju školskih udžbenika u 2014. godini izdvojeno 956.787 kuna, a u ovoj godini pomoć za kupnju školskih knjiga iznosi za socijalno ugrožene obitelji za niže razrede 500 kuna te za više razrede tisuću kuna. Za obitelji koje će pravo ostvariti po uvjetu prihoda iznos bona za  niže razrede je 250 kuna, a za učenike od petog do osmog razreda iznos bona je 500 kuna. Za sada  procjenjujemo da će poklon bon za nabavu knjiga ostvariti isti broj učenika kao i prošle školske godine, odnosno oko 1.300 korisnika. Pored toga svi korisnici poklon bona za školske knjige mogu dodatno preuzeti u skladištu Gradskog društva Crvenog Križa  Rijeka i dio rabljenih školskih knjiga, a ukupno smo za trošak nabavke udžbenika u ovoj godini planirali izdvojiti 530 tisuća kuna, zaključuje pročelnica.