Korak koji spašava živote

Svaka doza je dobrodošla: U Rijeci pojačana potreba za krvnim grupama A+, 0+ i 0-

Sanja Gašpert

U subotu je akcija u Šporovoj jami u Kastvu / Foto Arhiva NL

U subotu je akcija u Šporovoj jami u Kastvu / Foto Arhiva NL

Trenutačno se na Zavodu za transfuzijsku medicinu bilježi smanjenje zaliha krvi, ali stanje nije alarmantno i nema potrebe za apelima. Međutim, pojačana je potreba za krvnim grupama A+, 0+ i 0-



RIJEKA Ljeto i špica turističke sezone s povećanim brojem turista, ali i sezona godišnjih odmora, kada brojni darivatelji nisu u Rijeci, doveli su do smanjenja zaliha krvi na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, međutim, kako ističu u KBC-u, stanje nije alarmantno, nema potrebe za apelima, ali je svaka doza krvi dobrodošla, a pojačana je potreba za krvnim grupama A+, 0+ i 0-.


Dolazi blagdan


Pred nama je blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, slijedi produženi vikend, pa se darivatelji krvi, kao i oni koji to tek žele postati pozivaju na darivanje krvi na Zavodu u KBC-u Rijeka, ponedjeljkom, utorkom i petkom od 8 do 15 sati te srijedom i četvrtkom od 8 do 19 sati.


Informacije se mogu dobiti na broj telefona 658-352, kao i besplatni broj darivatelja krvi, 0800 200 221, na kojem se darivatelji krvi mogu informirati o mogućnostima darivanja krvi, terminima akcija, ostvarivanju prava za darivatelje te osobito provjeriti potrebe za pojedinim krvnim grupama prije odlaska na darivanje.




Također, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka najavljuje ove subote, 17. kolovoza, akciju darivanja krvi u Kastvu. Inače, riječki Zavod za transfuzijsku medicinu opskrbljuje dozama krvi tri županije – Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku, godišnje treba 27 tisuća doza krvi, odnosno oko 2.100 doza mjesečno ili sedamdeset dnevno, dok su potrebe na godišnjoj razini u Hrvatskoj oko 200 tisuća doza.


Predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto ističe izvanrednu suradnju riječkog Crvenog križa s Transfuziologijom KBC-a Rijeka.


– Suradnja između Crvenog križa i Zavoda za tranfuzijsku medicinu je stalna i mi šaljemo darivatelje na Transfuziju ili putem SMS-a ili direktnim telefonskim zvanjem, tako i organiziranjem raznih akcija na terenu, kao što je ova u subotu na Šporovoj jami u Kastvu. Iz bolnice dobijemo informaciju koje krvne grupe nedostaju i onda naši aktivisti pozivaju dariavtelje s tom krvnom grupom da se, ako su u mogućnosti, odazovu darivanju krvi, kaže Vidotto.


Za bolji osjećaj


Podsjeća na važnost darivanja krvi, jer, kaže, krv je nezamjenjiva, pomaže u liječenju bolesti, ali i spašava ljudske živote.


– Pozivam sve one koji još nisu darivali krv, a u mogućnosti su, da učine taj mali korak, izdvoje pola sata svoga vremena, jer će time učiniti veliku stvar za nekoga. Poručio bih svima koji mogu darivati krv da ne misle samo na sebe, nego da pokušaju barem jedanput, sigurno će se osjećati bolje jer će živjeti sa saznanjem da su spasili nečiji život, ističe Vidotto.