Kadrovska križaljka za mjesto predsjednika uprave

Sva tri sindikata “3. maja” pušu na hladno već na sam spomen Tomislava Prpića

Orjana Antešić

Riječ je o jednoj od najgorih uprava koju je »3. maj« imao, iza koje je ostala prazna knjiga narudžbi – zaključio je Šoljić. Njegov kolega iz Sindikata Istre i Kvarnera David Bregovac ima identičan, pa i još oštriji stav



RIJEKA » Ozbiljna indicija da bi Tomislav Prpić mogao zamijeniti Zdravka Pliška na mjestu predsjednika Uprave »3. maja« uzburkala je zadnjih dana duhove u riječkom brodogradilištu, uznemirila sva tri sindikata i ujedinila ih kao malo koje pitanje u zadnje vrijeme. Baš kao što je to bilo ujesen 2008. kada je »3. maj« pucao po šavovima od nezadovoljstva radnika tadašnjom Upravom s Prpićem na čelu koja u dvije i pol godine svog mandata nije osnažila niti jedan novi ugovor, pa je trećemajska knjiga narudžbi bila potpuno prazna, i to u vrijeme dok je još malo tko slutio krizu koja će poharati i brodograđevne navoze.


   Da nije u pitanju samo proizvoljna špekulacija koja se pojavila među radništvom uoči isteka mandata aktualnoj Upravi koncem ove godine, upućuju i informacije da se na neslužbenim susretima čelnih ljudi brodogradilišta sa sindikalcima otvoreno spominje Prpić kao izgledni Pliškov nasljednik.


   – Sindikatu metalaca, kao većinskom sindikatu »3. maja«, apsolutno je neprihvatljivo da bilo tko iz te uprave koju smo smijenili u studenom 2008. godine bude ponovno imenovan na najviša rukovodeća mjesta – decidiran je njihov glavni povjerenik Juraj Šoljić koji je dodao i da će i kao radnički predstavnik u Nadzornom odboru biti protiv te odluke. Šoljić, ipak, vjeruje da do toga neće doći.




   – Oko te Uprave stalno se vuku repovi i nikako ne bi bilo dobro da se prenose i ubuduće. Riječ je o jednoj od najgorih uprava koju je »3. maj« imao, iza koje je ostala prazna knjiga narudžbi – zaključio je Šoljić. Njegov kolega iz Sindikata Istre i Kvarnera David Bregovac ima identičan, pa i još oštriji stav jer, da se njega pita, više nitko iz te uprave ne bi ostao raditi u »3. maju«, a kamoli da im se ponovo povjere čelne funkcije. I predsjednik Sindikata »3. maja« Željko Maričić je protiv mogućeg Prpićevog »come backa«.


   Svoje protivljenje ideji da Tomislav Prpić, koji je trenutno jedan od direktora projekta broda u riječkom brodogradilištu, ponovno vodi »3. maj«, predstavnici sva tri sindikata jasno su stavili do znanja ljudima iz Uljanika na nedavnom sastanku u Puli organiziranom na drugu temu.


   Iz vrha Uljanika poručuju kako je u ovom trenutku baratanje bilo čijim imenom kao mogućim Pliškovim nasljednikom u zoni čiste špekulacije.


   – Ova kadrovska pitanja preozbiljna su tema da bismo o njima razgovarali na ovakav način. U fazi smo u kojoj još razmatramo moguća rješenja i jedino što mogu zasad potvrditi je da će doći do određenog osvježenja Uprave »3. maja« do kraja godine, no u kojem obimu i s kojim ljudima, o tome još nismo donijeli konačnu odluku – kazao je direktor Uljanikovih Poslovno-informacijskih sustava Hrvoje Markulinčić.


   Imenovanje umirovljenog inženjera iz Uljanika Zdravka Pliška na čelo »3. maja« otpočetka je bilo predstavljeno kao privremeno rješenje za riječko brodogradilište, dok Puljani kao novi vlasnici ne poslože stvari. Uz Pliška, u trećemajskoj Upravi kao čovjek kontinuiteta ostao je Predrag Božanić, a početkom ove godine mjesto trećeg čovjeka popunjeno je internim kadrom, diplomiranim inženjerom brodogradnje Ivicom Trinajstićem. Uz Prpića, kao kandidat za ulazak u Upravu spominje se i Domagoj Klarić, bivši direktor splitskog brodogradilišta, koji je najprije prešao u Uljanik, a od rujna ove godine zaposlen je u »3. maju« kao direktor projekta broda.