Deseta obljetnica zbora

Sunce na Kvarnere: Koncertno predstavljena zbirke pjesama Josipa Kaplana

Svjetlana Hribar

Darko Čargonja / Foto: Marin Aničić

Darko Čargonja / Foto: Marin Aničić

Zborovi koji nose ime Josipa Kaplana otpjevali su pred punom dvoranom 12 skladbi iz netom objavljene zbirke koja je namijenjena dirigentima i zborskim pjevačima koji žele izvoditi Kaplanove skladbe



RIJEKA  U svečanoj atmosferi, pred prepunom Mramornom dvoranom PPMHP-a, na dan desete obljetnice osnivanja Pjevačkog zbora mladih »Josip Kaplan«, a u povodu dvadesete obljetnice skladateljeve smrti, koncertno je predstavljena zbirka zborskih skladbi Josipa Kaplana.


Publici se obratila umjetnička voditeljica i dirigentica dvaju zborova koji su izveli objavljene skladbe – Doris Kovačić – istaknuvši da izdavači zbirku »Sunce na Kvarnere« poklanjaju dirigentima i zborskim pjevačima koji žele izvoditi Kaplanove skladbe.


O važnosti izdanja govorila je Lovorka Ruck, autorica teksta o Josipu Kaplanu objavljenog u zbirci, napominjući da je prvi izbor iz autorovog zborskog opusa objavljen u izdanju Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« još 1986. godine. Bila je to preslika skladateljeva rukopisa, a zbirka se više ne može nabaviti ni u bibliotekama, rekla je mr. Lovorka Ruck.




– Sretni smo što sada pred sobom imamo notografirano izdanje zborskih skladbi za ženske i mješovite zborove, a već je u pripremi izdanje s dječjim zborskim skladbama, rekao je u ime izdavača, Ustanove IMR, njen ravnatelj Darko Čargonja.


Nakon ovih uvodnih riječi, kojima su pozdravljeni i članovi obitelji Kaplan – skladateljeva kćerka Jasna te sinovi Darko i Damir Kaplan – uslijedilo je koncertno predstavljanje zbirke: Djevojački zbor »Josip Kaplan« u prvom dijelu koncerta, a u drugom dijelu Mješoviti zbor »Josip Kaplan«, izveli su – pod vodstvom Doris Kovačić – po šest skladbi iz zbirke.


Da autor kojem je večer bila posvećena nije pisao samo za zborove, svjedočila je i izvedba instrumentalnih skladbi – »Bodulski tanac« i »Alboni« – koje smo čuli u interpretaciji Trija Osor – Renate Penezić (flauta), Petra Kovačića (violončelo) i Zarije Alajbeg Galuf (klavir).


Sunce na Kvarnere: Koncertno predstavljena zbirka pjesama Josipa Kaplana Sve izvedbe popraćene su dugim aplauzima, bilo je i povika »bravo!«, a čitava je večer odisala sjećanjem na čovjeka kojeg su mnogi u dvorani osobno poznavali kao profesora u glazbenoj školi, zborovođu i dirigenta, ali i kao skladatelja koji nikada nije odbio napisati kompoziciju za solistu, komorni sastav ili zbor koji bi mu se obratio.


Zbirka »Sunce na Kvarnere« izdanje je Ustanove »Ivan Matetić Ronjgov« i MPZ »Josip Kaplan«, notograf je Alen Mančić, a naslovnicu i likovni segment zbirke potpisuje Željka Kovačić.