Ostali bez zgrade, pa ne plaćaju režije u kampusu

Sukob Filozofskog fakulteta i riječkog Sveučilišta zbog nekretnine

Robert Frank

Zgrada Filozofskog pripala je Nadbiskupiji, koja je za uzvrat Sveučilištu prepustila zgradu Hotelijerskog fakulteta u Iki, a kako je zaključio arbitar prof. Eduard Kunštek, Filozofski je ostao bez adekvatne naknade. Senat Sveučilišta u utorak raspravlja o dugu i nekretnini



Na sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci u utorak će se raspravljati o dugu Filozofskog fakulteta prema Sveučilištu za troškove režija u 2011. godini u iznosu od 1,8 milijuna kuna.


Još više, raspravljat će se o problemu promjene vlasništva nad nekretninama u kojima su bile i one Filozofskog fakulteta, pri čemu se može očekivati razmjena suprotstavljenih mišljenja rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Pere Lučina s jedne i dekana Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Predraga Šustara s druge strane. Dijametralno suprotni stavovi rektora i dekana direktna su posljedica Sporazuma koji su još 6. rujna 2004. sklopili Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet, Riječka nadbiskupija te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.


Prema tom Sporazumu, Filozofski fakultet ustupa Riječkoj nadbiskupiji pravo vlasništva na svojoj nekretnini, a Riječka nadbiskupija se zauzvrat obvezuje Sveučilištu u Rijeci ustupiti pravo vlasništva nad zgradom u kojoj djelatnost obavlja Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Iki. Sada su se, međutim, pojavile nesuglasice koje prijete sukobom zato što je postalo potpuno jasno kako je po tripartitnom Sporazumu, ali sa dvije promjene vlasništva nad nekretninama, upravo Filozofski fakultet izvisio i pretrpio ozbiljnu štetu.   


Bez nadoknade




Naime, prema dekanu Pravnog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Eduardu Kunšteku, koji je na zahtjev sukobljenih strana izradio mišljenje, nema nikakve sumnje da je Filozofski fakultet temeljem spornog Sporazuma prestao biti vlasnik nekretnine u kojoj je obavljao djelatnost.



Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. Pero Lučin kaže da je Filozofskom fakultetu – najprije kroz Sporazum 2004., a potom kroz Ugovor o zamjeni nekretnina 2008. kojim je njegova stara zgrada pripala Riječkoj nadbiskupiji – obećano da će mu se osigurati prostor za nastavak djelatnosti.    – Zamjena nekretnina, na način da je Riječka nadbiskupija ušla u staru zgradu Filozofskog, obavljena je tek kad je Filozofski fakultet ušao u novu zgradu u kampusu vrijednu 200 milijuna kuna, kaže Lučin. Problema po tom pitanju po njegovom mišljenju apsolutno nema, jer je Filozofski izgubio vlasništvo nekretnine, ali je dobio puno više od toga u kampusu. No zato, tvrdi Lučin, problem stvara isključivo Filozofski fakultet koji cijelu 2011. godinu nije platio režijske troškove u dijelu kampusa koji koristi u iznosu od čak 1,8 milijuna kuna!    – Taj cjelokupni trošak dosad je platilo Sveučilište i mi sada taj iznos potražujemo od Filozofskog fakulteta koji to i dalje ne plaća. Kako bi platili njihove troškove, sredstva predviđena za druge namjene morali smo preusmjeriti, no to više ne možemo raditi, kaže Lučin.    On pak rješenje problema smatra vrlo jednostavnim.    – Neka Filozofski fakultet sa svog računa Sveučilištu plati 1,8 milijuna kuna duga za režijske troškove, neka knjigovodstveno otpiše svoju staru zgradu koja je po Sporazumu i Ugovoru pripala Riječkoj nadbiskupiji, a knjigovodstveno vrijedi oko 10 milijuna kuna, a Sveučilište će istodobno pokretnine koje se nalaze u prostorima u kampusu u kojima sada radi Filozofski fakultet i vrijedne su oko 5 milijuna kuna prepisat na njega. Ostatak od 5 milijuna kuna, Sveučilište se obvezuje uložiti u izgradnju studentskog paviljona. Na kraju krajeva, Sveučilište kao vlasnik pristaje da Filozofski fakultet ima pravo plodouživanja u njegovim prostorima koje sada koristi u kampusu, kaže Lučin.


Istodobno je Sveučilište – piše Kunštek u svojem mišljenju o kompliciranoj razmjeni vlasništva koje je uputio i zamjeniku Glavnog državnog odvjetnika Jozi Jurčeviću – steklo u vlasništvo nekretninu koje je ustupilo Fakultetu za hotelski i turistički menadžment, ali za koju Filozofskom fakultetu koji je izgubio svoju nekretninu nije dalo nikakvu protuvrijednost!


Sporazum o zamjeni nekretnina potpisan 6. rujna 2004. uz suglasnost Senata Sveučilišta u Rijeci konačno je pretočen u Ugovor o zamjeni nekretnina 28. travnja 2008. Tada je konačno i službeno Filozofski fakultet prenio u vlasništvo Riječkoj nadbiskupiji svoju nekretninu, dok je Riječka nadbiskupija prenijela svoju nekretninu u vlasništvo Sveučilišta.


Dekan Pravnog fakulteta Eduard Kunštek navodi kako se odnos između Sveučilišta, Nadbiskupije i Filozofskog fakulteta ne može podvesti pod Ugovor o zamjeni – kako je to službeno navedeno – kad u toj zamjeni Filozofski fakultet kao ugovorna strananije dobio ništa u vlasništvo.


Koliko su najprije Sporazum iz 2004. pa potom Ugovor o zamjeni nekretnina iz 2008. godine neprecizno sročeni Kunštek je protumačio tako da je zaključio kako je nakon svega nastala obveza Riječke nadbiskupije prema Filozofskom fakultetu, jer joj je on predao u vlasništvo svoju nekretninu, a ona njemu u vlasništvo nije predala ništa, kao i što je nastala obveza Sveučilišta prema Riječkoj nadbiskupiji, obzirom da mu je ona predala u vlasništvo nekretninu u kojoj se nalazi Fakultet za turistički i hotelski menadžment, a on joj u vlasništvu nije predao ništa.



Dekan Filozofskog fakulteta prof. Predrag Šustar kaže da će refundirati Sveučilištu osnovane račune u iznosu od 1,8 milijuna kuna, no za nadoknadu računa, pojasnio je, neophodno je postojanje potpisane pravne osnove.    – S tom pravnom osnovom, na žalost, još uvijek ne raspolažemo i upravo to je i razlog što dosad nismo ništa platili. Sa Sveučilištem, naime, još uvijek nismo potpisali ugovor o načinu korištenja prostora zgrade u kampusu. Dogovor je da se najprije potpiše takav pravno valjani ugovor te da se tek onda krene s plaćanjem troškova. Ugovora još, međutim, nema jer ponuđene verzije koje nam je ponudilo Sveučilište nisu u skladu s pozitivnim propisima, kaže Šustar.    Smatra kako je rješavanje ovog problema od izrazito velike važnosti za cjelokupno Sveučilište, jer će predstavljati model prema kojem će i druge sastavnice Sveučilišta, koje bi se mogle naći u sličnoj pravnoj situaciji, prilikom preseljenja u prostore Kampusa prestati biti vlasnici prostora u kojemu trenutno obavljaju svoju djelatnost. U svakom slučaju, čekamo odgovor DORH-a kao nadležnog i kompetentnog tijela o ovom pravnom poslu, kaže dekan Šustar.


Umjesto vlasništva na nekoj nekretnini, Filozofskom fakultetu koji je izgubio svoju nekretninu, nudi se »osiguranje« novog prostora u kojem će obavljati svoju djelatnost. Prema Kunšteku, radi se o neodređenoj, ali i neodredivoj obvezi Sveučilišta, jer nije jasno hoće li ono »osigurati« prostor Filozofskom fakultetu na način da mu ga preda u vlasništvo, zakup ili nešto treće.   


Znali unaprijed


U lipnju 2007. godine, 10 mjeseci prije nego što su Filozofski fakultet, Sveučilište i Riječka nadbiskupija potpisali Ugovor o zamjeni nekretnina, Grad Rijeka je u korist Sveučilišta osnovao pravo građenja na zemljištu namijenjenom za izgradnju sveučilišnog Kampusa. Time je zabranjeno Sveučilištu prenositi pravo građenja na treće osobe, ali mu je dopušteno da zgrade izgrađene na pravu građenja može dati na raspolaganje sastavnicama Sveučilišta, premda nije jasno, primjećuje Kunštek, »koji je sadržaj navedenog raspolaganja«.


Dakle, u trenutku sklapanja Ugovora o zamjeni, obzirom da je on sklopljen nakon Ugovora o osnivanju prava građenja, ugovorne strane su znale ili morale znati da pojam »osiguranje« prostora ne može u sebi uključivati i prijenos prava vlasništva. Po tome ispada kako je otpočetka bilo jasno kako Filozofski fakultet u okviru sveučilišnog kampusa neće dobiti u vlasništvo nekretninu kojom bi kompenzirao gubitak svoje nekretnine koja je prešla u vlasništvo Riječke nadbiskupije.   


Poslovne knjige


Filozofski fakultet u okviru sveučilišnog Kampusa trenutno koristi dio jedne od novoizgrađenih zgrada. Sveučilište je voljno osnovati pravo plodouživanja na tom dijelu zgrade u korist Filozofskog fakulteta – i to bez naknade, kao što je slučaj i s drugim fakultetima. Međutim, drugi fakulteti, za razliku od Filozofskog, prije plodouživanja u sveučilišnom kampusu u svom vlasništvu nisu imali nekretnine u kojima su obavljali djelatnost.


Za Filozofski fakultet upravo u tome nastaje novi, ovog puta knjigovodstveni problem – on u svom vlasništvu više nema nekretninu koja mu je i dalje upisana u poslovnim knjigama, a njena knjigovodstvena vrijednost je oko 10 milijuna kuna.


U trenutku kada Filozofski fakultet bude tu nekretninu brisao iz svojih poslovnih knjiga, zabilježit će gubitak od 10 milijuna kuna. Budući je Filozofski fakultet zasebna pravna osoba, sa svojim računom, matičnim brojem i odgovornom osobom, za njega će to predstavljati ozbiljan financijski problem. Upravo zato Kunštek smatra da Sveučilište, kad je već steklo imovinsku korist u odnosu sa Filozofskim fakultetom, a to je nekretnina u Iki, istom tom Filozofskom fakultetu na adekvatan način mora nadoknaditi vrijednost nekretnine.


Kunšteka angažira i Vlada


Valja naglasiti kako dekana Pravnog fakulteta Eduarda Kunšteka, kao nepristranu stranu u ovom sukobu, Vlada često angažira kao stručnjaka u predmetima gdje se RH pojavljuje kao jedna od stranaka, pa je tako nedavno bio angažiran i kod izrade ugovora o kupoprodaji dionica hrvatskih brodogradilišta.