Pravosudna trakavica

Sudovanje bez kraja: Liniću prijeti ovrha od 8.400 kuna zbog sudskog spora sa šefom krim-policije

Orjana Antešić

Radi se o sudskom ludilu - Slavko Linić / Foto Marko GRACIN

Radi se o sudskom ludilu - Slavko Linić / Foto Marko GRACIN

Milan Vukušić je 1994. tužio Linića za klevetu, sporove dobio, pa Linić, nakon što je platio odštetu i objavio presudu Županijskog suda, mora objaviti i presudu Općinskog suda što ovaj nije učinio. Stoga su dosuđeni penali koji su narasli na 8.400 kuna, a Linić poručuje – neću objaviti presudu



RIJEKA – Bivšem ministru financija i SDP-ovom saborskom zastupniku Slavku Liniću prijeti ovrha u iznosu od 8.400 kuna na mirovinu. Riječ je o najnovijem obratu u sada već i pomalo bizarnoj sudskoj trakavici koja traje pune 23 godine.


Bivši načelnik krim-policije u riječkoj policijskoj upravi Milan Vukušić, kojeg će se šira riječka javnost vjerojatno sjetiti kao čovjeka koji je početkom devedesetih Franju Butorca, tadašnjeg potpredsjednika Izvršnog vijeća Rijeke, s lisicama na rukama »prošetao« Korzom, još je 1994. godine tužio Linića za klevetu odnosno povredu ugleda i časti.


Povod su mu bile Linićeve izjave u našem listu u kojima je Vukušića optužio da je vodio privatne istrage i policiju koristio je za svoje političke poene, a Vukušiću su posebno zasmetali i Linićevi navodi da spada u društvo kriminalaca.


Duševna bol




Vukušić je za pretrpljenu duševnu bol, povredu ugleda i časti prvotno tražio odštetu od 50.000 kuna, da bi tijekom postupka to povećao na 80.000 kuna. U siječnju 2002. godine, dakle nakon punih osam godina, Općinski sud u Rijeci donosi pravorijek i presuđuje protiv Linića, ali smanjivši pritom odštetni iznos na 30.000 kuna.


Linić, kojeg je u to vrijeme zastupao odvjetnik Veljko Knežević, ulaže žalbu Županijskom sudu. Tri godine kasnije, riječki Županijski sud djelomično ukida prvostupanjsku presudu i predmet vraća na ponovno suđenje.



 50.000 kuna odštete na početku postupka


80.000 kuna tijekom postupka


30.000 kuna dosuđeno 2002.


20.000 kuna dosuđeno 2005. nakon Linićeve žalbe



Taj isti Općinski sud, ponovno, u svojoj presudi iz prosinca 2005. godine, donosi odluku kojom Linić mora Vukušiću isplatiti odštetu, samo ne više 30.000, nego 20.000 kuna, kao i da javno u »Novom listu« objavi u cijelosti pravomoćnu presudu.


Linić opet ulaže žalbu, ali Županijski sud taj put, kako navodi Vukušićev sadašnji odvjetnik Nikola Sabljar, de facto potvrđuje prvostupanjsku odluku, samo je preinačuje u dijelu koji se odnosi na parnične troškove.


I uistinu, Linić isplaćuje Vukušiću 20.000 kuna odštete, a zatim, početkom srpnja 2008. godine, i objavu presude Županijskog suda u »Novom listu«.


I tu kreće peripetija zbog koje ovaj spor između bivšeg policajca i bivšeg SDP-ovog ministra traje još i dan-danas. Naime, Vukušić i njegov odvjetnik smatrali su da je Linić objavom odluke Županijskog suda, ali ne i presude s Općinskog suda koja je postala pravomoćna u ožujku 2008. godine i čije je obrazloženje i opširnije i detaljnije, izvršio samo dio onog što je prema nalogu suda bio dužan učiniti.


Milan Vukušić / Foto NL Arhiva


Milan Vukušić / Foto NL Arhiva



U nastojanju da dođe do svoje zadovoljštine, Vukušić i njegov odvjetnik sredinom te 2008. godine pred Općinskim sudom u Rijeci pokreću novi postupak, ovaj put ovrhu, odnosno prijedlog za izricanje sudskih penala radi ostvarenja te svoje nenovčane tražbine. Drugim riječima, da Linića natjeraju da objavi i »originalnu« presudu s Općinskog suda. I stvarno, isti taj sud sredinom srpnja 2008. godine donosi rješenje kojim Liniću određuje naknadni rok od 8 dana za objavu sporne presude Općinskog suda ili će, u protivnom, Vukušiću morati platiti 1.000 kuna po svakom danu prekoračenja. Prošlo je novih godinu dana dok se Liniću uspjelo uručiti to rješenje o ovrsi. Linić se i u ovom postupku žali, a Županijski sud u Rijeci u veljači 2014. godine preinačuje ovo rješenje Općinskog suda na način da penali više nisu 1.000 kuna po danu, već su određeni na 100 kuna mjesečno.



Odvjetnik Milana Vukušića Nikola Sabljar kaže da ga više ništa ne može iznenaditi, pa tako ni činjenica da se Linić kao nekadašnji državni dužnosnik, umjesto da dragovoljno postupi po pravomoćnoj presudi, dovodi u situaciju da mu se temeljem sudskih odluka moraju blokirati računi radi plijenidbe dospjelih penala.


Cijeli ovaj slučaj, koji traje od 1994. godine, ocjenjuje kao još jedan dokaz neefikasnosti hrvatskog pravosuđa.



Argument Suda za ovako drastično smanjenje penala bio je da se kod njegovog utvrđivanja moralo voditi računa i o samom iznosu dosuđene odštete, kao i činjenici da je tužena strana djelomično izvršila tražbinu.


Ima i kamata


Ovako smanjeni penali, očito, nisu djelovali nimalo financijski poticajno na Linića jer se u posljednje tri godine ništa nije dogodilo. No, Vukušić ne odustaje i u listopadu 2016. godine podnosi prijedlog ovrhe nad Linićevim bankovnim računima i pokretninama radi naplate dospjelih penala. Počev od studenog 2009. godine, pa do listopada 2016. godine, od tih 100 kuna mjesečno nakupilo se 8.400 kuna, plus zatezne kamate.


Vukušićev odvjetnik Nikola Sabljar kaže da je Općinski sud u Rijeci prije desetak dana donio rješenje kojim je uvažio ovaj njihov prijedlog. Kaže i da zasad nema informaciju je li tuženiku, odnosno Slavku Liniću, uručeno to rješenje na koje se, doduše, može žaliti.


Sve miriše da ovaj, gotovo četvrt stoljeća dugi sudski spor između bivšeg načelnika krim-policije riječke policijske uprave Milana Vukušića i Slavka Linića neće nikad završiti. Barem ako je suditi po stavu koji je zauzeo ovaj bivši SDP-ov veteran.


– Ovdje se više uopće ne radi o Milanu Vukušiću, već o sudskom ludilu, rekao bih. Postupio sam po presudi, isplatio 20.000 kuna odštete i još oko, čini mi se, 60.000 kuna za objavu presude Županijskog suda koja je stekla svojstvo pravomoćnosti i konačnosti. Ja sam svoju obvezu u potpunosti ispunio, a sada oni traže da objavim još i prvostupanjsku presudu Općinskog suda, koju je Županijski sud djelomično preinačio.


Neću! Imam svoj ponos i svoje »ja«, makar mi doživotno naplaćivali penale. Sud neka radi po svom. Mene su prozivali lopovom, razbojnikom, a ja još uvijek nemam ništa od svojih sudskih sporova – kaže Linić.