Heterogeni, a jedinstveni

Sudbinu Vojka Obersnela određuju stranke Srednjeg bloka

Damir Cupać

I u slučaju da HNS stane uz SDP-ovu koaliciju i podrži prijedlog proračuna, nedostaje jedan glas. Burić je već najavio da ga neće podržati, baš kao ni HDZ, pa se postavlja pitanje kako će reagirati Lista za Rijeku, Most, Akcija mladih, Živi zid, koje zajedno drži pristup oponiranja Vojku Obersnelu



RIJEKA Mjesec i pol dana prije nego što se na dnevnom redu Gradskoga vijeća nađe prijedlog proračuna za 2018. godinu gotovo je nemoguće procijeniti hoće li građani Rijeke izaći na nove izbore. Za razliku od Županijske skupštine u kojoj je župan Zlatko Komadina osigurao većinu za prihvaćanje županijskoga budžeta zahvaljujući Hrvoju Buriću, na Korzu 16 omjer snaga je takav da su moguća oba scenarija – i da proračun prođe i da ne bude izglasan.


Prema sadašnjem zakonu ako se dogodi drugi scenarij, građani Rijeke morat će ponovo na birališta. Sve je to rezultat zadnjih lokalnih izbora na kojima je SDP s koalicijskim partnerima izgubio većinu u Gradskom vijeću. Tu većinu čine vijećnici Srednjega bloka, kako su grupaciju sami nazvali u Listi za Rijeku, Mostu, Akciji mladih, Živom zidu, HNS-u, a uz njih je tu dvoje nezavisnih vijećnika s liste Hrvoja Burića te HDZ.


Oni nemaju jedinstvenu političku platformu koja bi ih na nešto obvezivala ili potpisan postizborni koalicijski ugovor, ali za sada ih zajedno drži pristup oponiranja Vojku Obersnelu. Pokazala je to i zadnja sjednica Gradskoga vijeća koja se pretvorila u maraton zahvaljujući inzistiranju vladajuće i heterogene većine da se o gradskim tvrtkama raspravlja zasebno. Izvješća koja je proslijedio gradonačelnik Obersnel, a obrazlagali direktori gradskih tvrtki, a osobito onih čija su poslovanja sporna, kao što su Čistoća, Energo i Kozala, nisu prošla.


Jasna poruka




Istina, nikakve posljedice po funkcioniranje gradske vlasti i samih gradskih tvrtki nezadovoljstvo gradskoga parlamenta neće imati. Ali je riječ o jasnoj poruci Obersnelu da vladajuća većina u takvim stvarima funkcionira još uvijek jedinstveno i da će svoje nezadovoljstvo demonstrirati neprihvaćanjem gradonačelnikovih materijala. Do pucanja je ipak došlo tijekom glasovanja o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Dvoje vijećnika HNS-a, Andrej Poropat i Morana Jokić – treći, Juraj Bukša, nije nazočio sjednici – ipak su podržali izvješće riječkoga gradonačelnika. Što ih je za takvu odluku motiviralo, teško je reći jer da nisu izašli za govornicu kako bi pojasnili stavove narodnjaka. No, i u slučaju da HNS stane uz SDP-ovu koaliciju i podrži Obersnelov prijedlog, imali bi ukupno 18 glasova te bi im nedostajao još jedan za izbjegavanje političke krize koja bi nastala i rezultirala ponovljenim izborima.


Budući da je izvjesno da Burić, koji je ostao sam jer su mu tri vijećnika s njegove liste otišla što u HNS što u nezavisne te HDZ neće podržati Obersnelov prijedlog, postavlja se pitanje kako će reagirati stranke okupljene u Srednjem bloku, a to su Lista za Rijeku, Akcija mladih, Most, Živi zid i dvoje nezavisnih vijećnika, Josip Kukuljan i Marinko Koljanin. Sudeći po sjednici održanoj u četvrtak, ta grupacija funkcionira jedinstvo, a čak je i PGS-ovac Koraljko Pasarić bio suzdržan u nekoliko navrata iako je Obersnelov zamjenik počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš. Teško je vjerovati da bi Pasarić mogao dovesti u pitanje podršku prijedlogu proračuna, ali trenutačno je još teže anticipirati čija bi to ruka mogla biti u zraku kako bi 19 vijećnika podržalo gradski budžet za 2018. godinu. Nije isključeno da će Srednji blok, ako Obersnel prihvati neke njihove prijedloge ili amandmane, u cijelosti podržati prijedlog proračuna te na taj način pod obrazloženjem konstruktivnosti izbjeći političku krizu i ponavljanje izbora.


Nada u zakonu


Valja podsjetiti da je u prijašnjem mandatu također došlo do zategnute situacije, prije svega u vezi s Energom, i kada se činilo da bi izvršna vlast mogla izgubiti većinu, raspali su se Laburisti, a troje vijećnika je počelo podržavati vladajuću SDP-ovu koaliciju koju je destabilizirao HNS.Na kraju će možda za funkcioniranje izvršne vlasti na lokalnoj razini biti presudan prijedlog zakona Plenkovićeve vlade kojim bi se predstavničkom tijelu onemogućilo da neizglasavanjem proračuna automatski slijedi raspuštanje izvršne vlasti i predstavničkoga tijela te novi izbori. Bude li tako, omjer snaga u Gradskom vijeću bit će stvar prestiža, a ne realne snage jer će neposredno izabrana vlast, a to je gradonačelnik, dodatno ojačati. U prijevodu, Obersnel će bez puno straha čekati da prođu još tri i pol godine kako bi završio svoju gradonačelničku karijeru koja je započela 2000. godine.