Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Raspisan natječaj

Studentima na Trsatu i Podmurvicama 1.344 ležaja

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 17:20 2019-07-04T17:20:15+02:00

RIJEKA - Studentski centar Sveučilišta u Rijeci raspisao je natječaj za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u objektima smještaja te ustanove, a ukupno se nudi 1.344 ležaja. Riječ je o smještajnim kapacitetima na dvije lokacije, odnosno u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« gdje studente čeka 648 ležajeva, dok ih u naselju Trsat čeka 696.

Natječaj je otvoren do 19. srpnja, a za studente koji se osobno prijavljuju do 23. srpnja. Kao i prijašnjih godina najveći broj smještajnih kapaciteta osigurat će se za postojeće studente. Postotak ležajava za brucoše određuje se na osnovu rezultata upisa, a prema dosadašnjim iskustvima u starom Studentskom naselju pripadne im oko 150 ležajeva, dok na Trsatu novoupisani studenti ostvare pravo na 180 ležajeva.

Također prema pravilniku od ukupnog broja smještajnih kapaciteta obnovljenih ili izgrađenih sredstvima iz Strukturnih fondova EU-a najmanje, što je slučaj sa smještajem na Trsatu, 50 posto treba namijeniti za studente s lošijim socioekonomskim statusom. U tu kategoriju ulaze studenti čiji ukupni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi manje ili jednako 65 posto proračunske osnovice, što iznosi 2.161,90 kuna. Stoga će se za studente u nepovoljnom položaju, odnosno za studente koji zadovolje taj socijalni kriterij i studente s invaliditetom u objektima smještaja na Trsatu rezervirati najmanje polovina ležajeva te će se na taj način dati prednost osobama u nepovoljnom položaju.

Međutim, kaže ravnatelj Studentskog centra, Dinko Jurjević, takvih je studenata sve manje pa je Studentskom centru sve teže popuniti kapacitete naselja Trast.

- Studenata koji ispunjavaju taj imovinski cenzus sve je manje, a prema uvjetima EU 50,4 posto kapaciteta na Trastu mora se ustupiti toj kategoriji studenata. Ove godine je u primjeni i novi pravilnik Ministarstva znanosti i obrazovanja koji donosi promjene za odlične studente. Naime, odličnim je studentima podignut cenzus čime im je olakšan direktan ulazak u studentski dom, kaže Jurjević.

Pravo na izravan smještaj ostvaruju i studenti s invaliditetom u slučaju da imaju više od 50 posto invalidnosti, kao i studenti bez roditelja, studenti koji su bili u domovima za nezbrinutu djecu ili udomiteljskim obiteljima te djeca branitelja koja udovoljavaju cenzusu. Ove godine u pravilnik je integriran i Zakon o braniteljima, a Jurjević kaže kako je teško procjeniti koliko će se studenata prijaviti na natječaj, no za očekivati je da neće svi dobiti mjesto u studentskom domu.

- Broj prijava svake je godine različit. Nekad je preko, a nekad ispod dvije tisuće. Stotinjak studenata nađe mjesto u učeničkim domovima, a onima koji ne uđu ni u studentski ni u učenički dom pokušavamo pomoći u traženju privatnog smještaja putem naše Facebook stranice, ističe ravnatelj.

Jurjević ujedno dodaje i da cijena studentskih domova ostaje na dosadašnjoj razini što znači da će studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćati 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 365 ili 375 kuna, ovisno o tome o kakvoj se sobi radi.

Način bodovanja

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redoviti studenti koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili više od 18 ECTS-a, a uz socioekonomski kriterij koji nosi dodatne bodove određeni broj bodova studenti mogu ostvariti ako studiraju na studijskim programima u znanstvenim područjima koja se vode kao deficitarna na nacionalnoj razini pri Hrvatskome zavodu za zapošljavanje, odnosno nalaze se u prvih 10 na listi deficitarnih zanimanja.

Studiranje tih studija nosi 200 dodatnih bodova, a riječ je o studijima iz područja računarstva, rehabilitacije, strojarstva, logopedije, elektrotehnike, geodezije, medicine, brodogradnje, farmacije te fizike i matematike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze