Senat Sveučilišta

Studenti koji u Rijeci upišu studij medicine na engleskom, godišnje će plaćati – 9 tisuća eura

Ingrid Šestan Kučić

Medicinski fakultet – studij na engleskom dobio akreditaciju / snimio D. ŠKOMRLJ

Medicinski fakultet – studij na engleskom dobio akreditaciju / snimio D. ŠKOMRLJ

Pravo na stipendiju ostvarilo 106 izvrsnih redovitih studenata kojima će sredstva u iznosu od 8 tisuća kuna po studentu biti isplaćena u deset jednakih mjesečnih obroka



Godišnja školarina za sveučilišni integrirani studij medicine na engleskom jeziku koji od iduće akademske godine započinje provoditi Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci iznosit će 9 tisuća eura – odluka je to članova Senata Sveučilišta koju su donijeli na jučerašnjoj sjednici. Ta je odluka donesena na temelju prijedloga Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta, a prema riječima novoizabrane rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija studij je dobio akreditaciju za izvođenje te su izvršene sve potrebne predradnje za njegovu provedbu. Na jučerašnjoj je sjednici usvojena i odluka o raspodijeli 840 tisuća kuna, a riječ je o sredstvima namijenjenim za stipendije za izvrsnost redovnih studenata. Pravo na stipendiju je ostvarilo 106 studenata kojima će sredstva u iznosu od 8 tisuća kuna po studentu biti isplaćena u deset jednakih mjesečnih obroka.


Sjednica Senata donijela je i novost za studente sa zdravstvenim teškoćama za koje je usvojen Protokol za skrb i praćenje studenata sa zdravstvenim teškoćama.


– Riječ je o protokolu koji je Ured za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci sastavio u suradnji s Odjelom za školsku i sveučilišnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Svrha je Protokola usustaviti primjer dobre prakse te studentima sa zdravstvenim teškoćama, kroničnim bolestima i invaliditetom omogućiti uspješno studiranje i akademska postignuća u slučaju da su im potrebne prilagodbe tijekom studiranja ili status mirovanja studentskih prava zbog bolesti. Protokol olakšava studentima snalaženje i dio je priče o podizanju kvalitete života studenata s invaliditetom, ali i svih ostalih studenata koji imaju zdravstvenih teškoća – pojašnjava prof. dr. Prijić Samaržija.




Članovi Senata jučer su raspravljali i o upisima u iduću akademsku godinu pa je tako donesena odluka o raspisivanju natječaja za upis u prvu godinu preddiplomskih i integriranih sveučilišnih studija i preddiplomskih stručnih studija, kao i odluka o uključivanju Sveučilišta u Rijeci i njegovih sastavnica u projekt elektroničkih prijava za upis u prvu godinu diplomskih studija. Usvojen je i prijedlog odluke o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Čedomiru Bencu, redovitom profesoru u trajnom zvanju u mirovini Građevinskog fakulteta u Rijeci te je novom predstojnicom Centra za napredne studije Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci imenovana Sanja Bojanić. Riječ je o funkciji koju je do sada obnašala novoizabrana rektorica, a jučerašnja sjednica Senata ujedno je bila posljednja kojom je predsjedavao rektor prof. dr. Pero Lučin. Nakon osam godina obnašanja rektorske funkcije, 27. travnja prof. dr. Lučin svoje će dužnosti prepustiti prof. dr. Prijić Samaržija.