Inovacija

Studenti biotehnologije u Rijeci razvijaju komercijalni probiotik za pčele

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Biotehnološki startup tim Z.U.S. BeeOtics koji čine studenti Odjela su sa svojim poslovnim planom sudjelovali na nekoliko natjecanja, a u samo pola godine rada uspjeli su se plasirati i na USWC – UniversityStartup World Cup u Kopenhagenu



RIJEKA Udruga studenata biotehnologije organizirala je jučer petu konferenciju »Budućnost i perspektiva studija« čiji je cilj pomoći studentima u raznim aspektima, a jedan od njih je i gdje te kako se zaposliti nakon studija. Navodeći kako je cilj povezati poslodavce i studente, predsjednica Udruge Dorotea Neuberger istaknula je da se Udruga trudi gledati u budućnost.


– Želimo proširiti vidike studenata, a ove godine konferencija je više okrenuta temi poduzetništva unutar biotehnologije – kazala je Neuberger.


U tom kontekstu na konferenciji se predstavio i biotehnološki startup tim Z.U.S. BeeOtics koji čine studenti Odjela, a područje kojim se bave je istraživanje mikrobioma pčela. Naime, nedavno objavljene znanstvene studije pokazuju da određeni sojevi bakterija imaju pozitivan utjecaj na zdravlje pčela i prinos meda, a krajnji cilj tima riječkih studenata je razviti komercijalno dostupan probiotik razvijen specifično za pčele. Studenti su sa svojim poslovnim planom sudjelovali na nekoliko natjecanja, a u samo pola godine rada uspjeli su se plasirati i na USWC – UniversityStartup World Cup u Kopenhagenu.




U okviru jučerašnje konferencije studenti su se imali prilike upoznati i radom JGL-a, Plive, Halmeda, Erste banke te Tesle d.o.o. i tvrtke Pero, a naglašavajući kako je Odjel za biotehnologiju najveći sveučilišni odjel, njegova pročelnica prof. dr. Marta Žuvić istaknula je da je Udruga studenata biotehnologije jedna od najaktivnijih i najsnažnijih studentskih udruga na riječkom Sveučilištu.


Do sada su na tom odjelu preddiplomski studij završila 244 studenta, diplomski njih 138 te je obranjeno 11 doktorata. Istraživanje provedeno među završenim studentima pokazalo je da ih velik broj nastavlja obrazovanje nakon diplome te da je vrlo visoka zapošljivost, a najavljujući budući razvoj studija pročelnica je kazala da je u tijeku intenzivna obnova preddiplomske razine studija koji će postati fleksibilniji, moderniji i s više stručne prkse.


Planira se i povećanje upisne kvote zbog velikog interesa budućih studenata, a najavila je i jačanje doktorskog studija te kroz dvije godine uvođenje novog diplomskog studija na engleskom jeziku koji će biti istraživački orijentiran.