Sezonsko zapošljavanje

Student servis nudi poslove: Svakog dana 10 do 15 poslodavaca treba studentsku radnu snagu

Ingrid Šestan Kučić

Potraga za poslom – svakodnevni prizor iz Studentskog centra / foto I. Tomić

Potraga za poslom – svakodnevni prizor iz Studentskog centra / foto I. Tomić

Student servis Studentskog centra Rijeka svakodnevno i dalje dobiva 10 do 15 upita poslodavaca. Traži se baš sve, od servirki do kuhara i konobara, sobarica i animatora, ali i ostalih poslova



 Iako je špica turističke sezone potražnja za radnicima u ugostiteljstvu i turizmu ne jenjava, a dokaz tome je Studentservis Studentskog centra Rijeka koji dnevno i dalje dobiva 10 do 15 upita poslodavaca. Traži se baš sve, od servirki do kuhara i konobara, sobarica i animatora, ali i odrađivanja ostalih različitih poslova. Istim intenzitetom kao i uoči turističke sezone svakodnevno na adresu Student servisa, kaže njegova voditeljica Ljiljana Badurina, stižu ponude poslodavaca, a nekada ih je toliko da ih se odmah ni ne stigne objaviti na Facebooku, najčešćem mjestu gdje studenti pregledavaju dnevnu ponudu poslova.


– Imamo dosta novih poslodavaca i ponekad ne stignemo sve oglasiti jer prije oglašavanja provjeravamo poslovanje tvrtke. Ukoliko poslovanje nije u skladu s našim uvjetima, mi oglas nećemo ni objaviti, a također ga ne objevaljujemo ako poslodavac nudi malu satnicu. Minimum koji zahtijevamo je 17 kuna po satu, no nerijetko upravo u ugostiteljstvu poslodavci ne žele studentu ponuditi više od 15 kuna na što mi ne pristajemo, pojašnjava Badurina.


Niska satnica nije jedini problem s kojim se Studentservis susreće, jer borba se vodi i oko plaćanja putnih troškova, obroka i smještaja studenata, ali i oko uvećanja satnice za rad nedjeljom ili blagdanom.





Dodajući kako je prijašnjih godina u špici sezone Studentservis zaprimao tek nekoliko upita poslodavaca koji su tražili male popune radnih mjesta voditeljica kaže da je prema povratnim informacijama od poslodavaca među studentima ove godine zavladao novi trend, a riječ je o odlasku na sezonski rad u inozemstvo.


– Dosta nam je poslodavaca reklo da su studenti koji su radili kod njih otišli u inozemstvo, a to i ne čudi, jer tamo će za dva ili tri mjeseca rada zaraditi daleko više novaca nego u Hrvatskoj. Pogotovo kada su u pitanju poslovi u ugostiteljstvu, jer riječ je o poslovima koji su kod nas jako slabo plaćeni, kaže Badurina.



Prioritetna lista


– Ima korektnih ugostitelja, posebno kada su u pitanju hotelska poduzeća, no mali ugostitelji često pokušavaju izbjeći plaćanje putnih troškova ili se pak oglušuju na povećanje satnice za rad nedjeljom i blagdanom, a mi na to ne želimo pristati, navodi Badurina.


Dnevno se traži i do nekoliko desetaka studenata za različite poslove, jer gotovo svaki poslodavac nudi po nekoliko radnih mjesta, a nerijetko jedan poslodavac traži deset i više studenata. Uz dugoročno pronalaženje radnog mjesta, odnosno do okončanja sezone ili pak početka akademske godine, Studentservis pronalazi zaposlenje studenata na jedan ili dva dana, a za takav način pronalaska radnog mjesta postoji »prioritetna lista« s koje se po potrebi pozivaju studenti. Samo u ovoj godini Studentservis je izdao 36 tisuća ugovora o radu, a iako podaci o broju trenutno zaposlenih studenata ne postoje Badurina procjenjuje kako od 8.100 učlanjenih studenata radno ljeto provodi njih dvije trećine.


Među njima je i student treće godine strojarstva Tehničkog fakulteta Erik Krmek koji računa kako će ovo ljeto slaganjem robe na stalaže zaraditi džeparac.


Svako ljeto radim


– Svako ljeto od kako sam počeo studirati radim i to uglavnom skladištarske poslove. Ako se traži, uvijek se nađe neki posao. Planiram da ću dnevno raditi od 7 do 8 sati, a zarada ovisi i poslu i o tome što se radi. Može se zaraditi od 2.500 do 3.500 kuna. Nije naporno, ali tijekom godine ne mogu si priuštiti da radim jer sam redovan student i nemam vremena za to, kaže Erik.


Može se zaraditi i daleko više, dodaje Roberta Tomac čija kći svaki slobodan trenutak koristi za rad s turistima i to kao animator ili pak instruktor plivanja.


– Ove godine mjesečno zarađuje 5.600 kuna, a u prosjeku takvu zaradu ima svake godine. S onim što zaradi preko ljeta pokriva si studentske troškove tijekom narednih pet do šest mjeseci. Zahvaljujući tome mi smo kao roditelji morali snositi samo troškove stanovanja jer je studirala talijanistiku u Puli. Sada je na završetku studija, a od početka studija svako ljeto je radila kao animator. No, to je posao koji nije za svakoga jer treba dobro znati nekoliko jezika, a treba imati i smisla za ples i glumu. Ove je godine instruktor plivanja, a ni to nije baš za svakoga. Nedavno je podučavala plivanje 27-godišnju Nizozemku što je daleko teže nego podučavati dijete, ističe Tomac.


Nemaju svi sreće


No, ipak nisu svi te sreće da nađu dobro plaćeni posao, jer kako priča Andrea Južnić, njena je kolegica prošlo ljeto prodavala sladoled za satnicu od svega 12 kuna, što je ispod svake kritike. Andrea je Riječanka koja studira na zagrebačkom Rudarsko geološko naftnom fakultetu, a iako ju je studentski život odveo izvan Rijeke kaže da je veliki lokalpatriota te je odlučila slobodne ljetne dane provesti kod kuće i koristeći usluge riječkog Student servisa.


– Našla sam posao u trgovini cipela i to za satnicu od 20 kuna što smatram dobrim. Do sada nisam radila preko Student servisa, a planiram raditi do početka nove akademske godine, kaže Andrea.


Studentica Pravnog fakulteta Martina Mitrović okušala se pak na radnom mjestu call centru i kaže da ima dobra iskustva, a plan joj je ubuduće raditi na promocijama. Upravo su promocije već tri godine način na koji Sanja Kasumović popunjava svoj studentski budžet, a kako se radi najčešće vikendom uspijeva taj posao odrađivati i tijekom cijele godine.


– Sada sam završila treću godinu Ekonomskog fakulteta i uglavnom radim tijekom cijele godine. Zadovoljna sam, a zarada ovisi o tome koliko se radi. Prvi sam posao sama našla i od tada me zovu. Najčešće se radi o promocijama proizvoda u trgovačkim centrima. Studentima je teško uskladiti posao i predavanja pa su upravo promocije idealne za rad tijekom cijele godine, zaključuje Sanja.