100% zagorsko

Štrukle na Korzu: Primorci vole ići u Zagorje, Zagorci isto na Kvarner

Sanja Gašpert

Zagorje je postalo uzor u poimanju kontinentalne turističke ponude. Gosti iz PGŽ-a, nakon Zagrepčana, drugi su po broju dolazaka u zagorske toplice, istaknuli su zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar



RIJEKA U petak i subotu, 26. i 27. kolovoza, na riječkom Korzu bit će održana sajamska izložba pod nazivom »100% zagorsko u Rijeci«, koju treću godinu za redom organiziraju Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te uz partnerstvo Grada Rijeke, Muzeja Hrvatskog zagorja, HGK– Županijske komore Krapina, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije i Zagorske razvojne agencije, najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora. Kao i prethodnih godina, na manifestaciji prodajno-izložbenog karaktera bit će izloženi poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.


Zagorske toplice


– Ovo je postala već tradicionalna manifestacija jer Riječani prepoznaju Zagorje kao turističku destinaciju, a i Zagorci Kvarner isto tako kao turističko središte. Ujedno je veći broj zagorskih studenata upisan u riječko Sveučilište. U posljednje vrijeme Zagorje je postalo uzor u poimanju kontinentalne turističke ponude, kazao je zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović.



Manifestacija »100% zagorsko u Rijeci« bit će otvorena u petak, 26. kolovoza od 8 do 22 sata te u subotu, 27. kolovoza od 8 do 14 sati. U sklopu programa, i ove godine zahvaljujući Radiju Kaj, bit će organizirana podjela dječjih igračaka u sklopu projekta »Dajmo djeci korijene i krila«, u petak u 9.30 sati u Dječjem vrtiću Mirta. Istoga dana od 10.30 do 11.30 sati najavljen je susret gospodarstvenika Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije u prostorijama riječke Županijske komore, koji će, s predstavnicima organizatora i partnerima manifestacije od 12 sati obići štandove na Korzu. U 13 sati najavljena je degustacija zagorske purice i štrukli. Naime, organizatori su pripremili 2.500 zagorskih štrukli, koje će se prodavati po simboličnoj cijeni od pet kuna.





Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako su gosti iz Primorsko-goranske županije, nakon Zagrepčana, drugi po broju dolazaka u zagorske toplice, čemu je zasigurno pridonijela i ova manifestacija, a posebno je povećanje broja noćenja i dolazaka gostiju s područja Kvarnera zabilježen ove godine.


– Dakako, ne treba zanemariti niti gospodarsku suradnju, jer gospodarstvenici naše županije surađuju s primorsko-goranskim gospodarstvenicima najčešće u poslovima opremanja hotela, a i u metaloprerađivačkoj industriji. Prije Rijeke, imali smo i predstavljanje u Zagrebu i Šibeniku, a u rujnu ćemo u Vukovar, gdje ćemo dati doprinos izgradnji Vodotornja i obnovi vukovarske bolnice – kazao je župan Kolar.


Turistički kutak


Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić najavila je kako će izvorne proizvode Zagorja predstaviti 47 izlagača, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga. U ponudi će se naći bućino ulje, med, medenjaci, zagorski mlince, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi i tradicijske igračke. Organizirat ćemo i turistički kutak, jer naša županija ima znatan broj proizvoda koji su na popisu UNESCO-ve nematerijalne baštine, kazala je Tomić, dok je Senka Jurina, umjetnička voditeljica KUD-a Zabok, kazala kako će se Riječanima predstaviti i 58 animatora, koji će predstaviti kulturno-povijesne značajke Zagorja.


Bit će tu i krapinski neandertalci, srednjovjekovni vitezovi, zagorske plemstvo, bit će prikazano zagorsko selo, kosci, soparnice, žetveoci, a zainteresirani će se moći provozati Korzom u zagorskim kočijama, kazala je Tomić.